Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szpary między bloczkami w ścianach nośnych/działowych

Recommended Posts

Witam,

mam w trakcie budowy (aktualnie SSZ) dom parterowy. Ściany nośnie i działowe zrobione są z silikatów, na zewnątrz będzie 20 cm styropianu, wewnątrz tynki cementowo-wapienne.

W ścianach, zarówno nośnych jaki i działowych ekipa murarzy w niektórych miejscach zostawiła pionowe szpary o szerokości kilku mm (w kilku miejscach będzie to dobre kilkanaście mm), które nie są niczym wypełnione i prześwitują na drugą stronę

No i teraz nie wiem czy się tym przejmować. Czy to są potencjalne mostki akustyczne i termiczne? Czy dla świętego spokoju, przed wejściem tynkarzy powinienem je uzupełnić np. klejem do murowania silikatów?

Poniżej przykładowe szczeliny na ścianie kalenicowej:

349ebd9420587.jpg

Dziękuję za podpowiedzi. Chciałbym wyjaśnić, że poddasze jest nieużytkowe, docieplenie będzie w suficie podwieszanym na wiązarach, między krokwiami nie mam docieplania w projekcie. Dałem zdjęcie ściany kalenicowej bo takie miałem ale na poziomie parteru też mam szczeliny. Czyli od wewnątrz na poziomie parteru lepiej uzupełnić zaprawą, żeby tynki lepiej się trzymały? Edytowane przez Grzegorz_ST

W takim przypadku sensownie jest ocieplić ścianę szczytową również od wewnątrz, ponieważ taka nieocieplona będzie sporym radiatorem dla pomieszczeń poniżej.

Zważywszy że ściany są z silikatu, a pomieszczenie nieogrzewane.

Szkoda fatygi na klejenie zaprawą kilkumilimetrowych szpar, pianka wystarczy, a i na szczelności budynek zyska.

• Like 1

Witam,

mam w trakcie budowy (aktualnie SSZ) dom parterowy. Ściany nośnie i działowe zrobione są z silikatów, na zewnątrz będzie 20 cm styropianu, wewnątrz tynki cementowo-wapienne.

W ścianach, zarówno nośnych jaki i działowych ekipa murarzy w niektórych miejscach zostawiła pionowe szpary o szerokości kilku mm (w kilku miejscach będzie to dobre kilkanaście mm), które nie są niczym wypełnione i prześwitują na drugą stronę

No i teraz nie wiem czy się tym przejmować. Czy to są potencjalne mostki akustyczne i termiczne? Czy dla świętego spokoju, przed wejściem tynkarzy powinienem je uzupełnić np. klejem do murowania silikatów?

Poniżej przykładowe szczeliny na ścianie kalenicowej:

[ATTACH=CONFIG]457817[/ATTACH]

Uszczelnij KAŻDĄ szczelinę, najlepiej jak tylko umiesz, np klejem do silikatów. Oprócz mostków akustycznych są to miejsca niekontrolowanej infiltracji powietrza, co jest przyczyną utraty ciepła i przesuszania powietrza zimą oraz zbyt dużej wilgotności i przegrzewania się wnętrza latem. To niewiele kosztuje (dwa dni pracy w pojedynkę), a da zauważalnie większy komfort mieszkania.

Co ściany szczytowej: podjedź styropianem do samej góry, aż pod krycie dachu. Nad ten wieniec betonowy nad ściance szczytowej daj dokrojony styropian - wejdzie tam 15-20 cm. Od środka daj tyle samo styro co na zewnątrz, czyli 20 cm, bo na poddaszu nieizolowanym jest może 1 stopien cieplej niż na zewnątrz (przy braku zysków słonecznych). We wszelkie szpary wpuść piankę niskoprężną, również między płyty styropianowe a poszycie dachu.

Nie lekceważ tego!

• Like 1

Swoją drogą tren wieniec też pojechali. Gdzie on ma zbrojenie jak beton w trójkąty im wyszedł? :)

Nie zapomnij o ścianach bocznych. Jak podjedziesz styropianem do samej membrany dachu, to w narożniku dolnym tej szczytówki, pod deską okapową wyjdą puste miejsca gdzie nie dochodzi styropian. przed robieniem wewnętrznych izolacji, czy sufitu podwieszanego, uzupełnij od środka cały styk styropianu i wiency wokół poddasza. Mi tam weszło wiele puszek piany.

• 3 weeks później...