Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

suszarka na pralce problem z ustawieniem

domator222

Recommended Posts

Hej

myśle czy by nie kupić suszarki bębnowej, którą ustawiłbym bezpośrednio na pralce. Problem polega na tym, że mam bardzo ograniczone miejsce. Pralka jest umieszczona we wnęce, praktycznie na styk. Przed wnęką jest też mało miejsca. Wyciągnięcie pralki, postawienie na niej suszarki i włożenie całego zestawu nie wchodzi w grę. Mam możliwość tylko podnieść suszarkę i wstawić ją na pralkę. Nie wiem jak to wygląda z zamocowaniem takiej suszarki. Widziałem, że sporo modeli ma klipsy spinane od tyłu dodatkowo przykręcane. Ja nie mam dojścia od tyłu. Czy są jakieś inne metody mocowania? Rozumiem, że po prostu postawienie suszarki na pralce nie wchodzi w gre... Dzięki

Gość p_n_usunięte

Witaj Kolego

Nie wiem jakiej marki masz suszarkę,ale polecam wpisać w Google ( Łącznik do pralki i suszarki)

Łączniki są dedykowane do konkretnej marki oraz są również łączniki uniwersalne.

Do Ciebie nalezy wybór.

Mam nadzieje że nie zostanę posądzony o reklamę i nie zamierzam nic reklamować , lecz chciałbym żeby kolega domator222 obejrzał film jak przebiega montaż

takiego łącznika.

Pozdrawiam

plasticfun

• 1 month później...

Pomimo tego, ze można w słupku jedno na drugim bezpośrednio ja zamierzam pomiędzy pralką i suszarką zrobić półkę i boki z obu stron, będzie stabilniej.

Łączniki które wymagają wiercenia w górnej pokrywie pralki zniechęcają mnie, natomiast klejone/nakładane dedykowane są do sprzętu tego samego typu, ja ze względu na max głębokość będę miał chyba pralkę z Elektoluxa a suszarkę z Beko i jestem związany jedynie wymiarami zewnętrznym, które są identyczne.

Mam możliwość tylko podnieść suszarkę i wstawić ją na pralkę. Nie wiem jak to wygląda z zamocowaniem takiej suszarki. Widziałem, że sporo modeli ma klipsy spinane od tyłu dodatkowo przykręcane. Ja nie mam dojścia od tyłu. Czy są jakieś inne metody mocowania? Rozumiem, że po prostu postawienie suszarki na pralce nie wchodzi w gre... Dzięki

Ustaw suszarkę na pralce i po temacie.

Nie musisz mocować.

Musisz mieć dobrze ustawioną pralkę która nie będzie "latać" podczas prania.

Pomiędzy pralką, a suszarką (obie Bosch) taki łącznik:

UNIWERSALNY ŁĄCZNIK Z PÓŁKĄ DO SUSZARKI WPRO 60X60

https://allegro.pl/oferta/uniwersaln...MzZiZDk1NmI%3D

Suszarka jest nad pralką. Wszystko się sprawdza dobrze i podpięte do jednego odpływu przewidzianego wcześniej na pralkę.

Podobno te firmowe np. Bosch wymagają wiercenia w pralce, dlatego kupiłem ten uniwersalny jak powyżej. Tańszy i lepszy. Ma w komplecie taki pas mocujący, który obejmuje suszarkę. I jest szuflada-półka, co wygodne jest przy ładowaniu suszarki.

Mam suszarkę na prace bez jakichkolwiek łączników i mat pod suszarką.

Całość działa bez problemu.

Suszarka kręci bęben dosyć wolno.

Ok., dzięki fest :), zatem spróbuję taki wariant na początku, jedyny minus to brak tej półki na kosz z bielizną ale nie ja będę obsługiwać ten sprzęt, hehehe

A jakby moje dziewczyny nie były zadowolone to mogę skorzystać z wariantu kolegi @Lew2, zatem wstrzymuję się z instalacją boków i półki drewnianej.

Pralka: Bosch WAN2417SPL

Suszarka: Bosch WTH85V0SPL

Kupione w lipcu 2021 r. Generalnie spisują się bardzo dobrze. Nie wiedziałem, że suszarka w czasie pracy tak się tłucze - coś jak pralka przy wirowaniu. Suszarka to bardzo wygodne urządzenie, że nie chce się rozwieszać prania. Zużycie energii: pralka ok 850 Wh za pranie. Suszarka ok. 500 Wh za suszenie. Jak widać suszarka mimo, że pracuje zwykle dłużej niż pralka to bierze mnie prądu. Razem pranie + suszenie kosztuje mniej niż 1 zł za prąd do tego woda + kanalizacja, to wyjdzie jakieś 1 zł za jedno pranie z suszeniem - nie licząc płynu do prania, który jest bardzo drogi. Odnośnie płynu, to trzeba dodatkowo dokupić specjalną wkładkę do szuflady na proszek, bo inaczej nie da się wlać płynu.

Suszarka ma jedną drobną usterkę. Tam jest panel dotykowy i w polu gdzie jest główny włącznik (Start) nie styka. Trzeba czasem pół minuty się pomęczyć, aby załapała. Zgłoszę to na gwarancji.

Kręci wolniej niż pralka, ale chodzi głośniej tzn. tłucze się jakby tam kamienie były suszone.

To coś chyba jest nie halo..., pralka czasami "potłucze" jak rozkłada równomiernie pranie w bębnie do czasu kiedy je nie ułoży, jest na dodatek mokre więc i cięższe. Dopiero zamierzam kupić suszarkę więc nie mam praktyki ;)

• 1 year później...
Suszarka nie tłucze, może latać pralka pod suszarką jeżeli ta pralka jest źle ustawiona.

Może też być źle ustawiona suszarka - ma 4 punkty podparcia (tak jak pralka).

Ja mam suszarkę bębnową Beko z pompą ciepła, tłucze się jak kolega opisywał wyżej. Strzela i wydaje naprawdę głośne odgłosy które można porównać do tańczących kamieni wewnątrz. Dodam, że pracuje ona tak od nowości. Po pierwszych dwóch suszeniach wezwałem serwis, który potwierdził mi, że ten typ tak ma. Suszarka działa już trzy lata i w pełni spełnia swoją funkcję bez usterek.