Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu do 70 m 2 ,bez pozwolenia, na nowych zasadach budowlanych

Recommended Posts

Mówisz projekt ? hm . właśnie u syna budujemy dom i ten dureń co projektował ten dom powinien w czubkach siedzieć a nie projektować domy , strop piętra wylewany ok ale słupy co 1 metr z 6-ciu prętów fi 16 to chyba nikt nie jest w stanie zrozumieć , tyle to nawet Hitler w swoich bunkrach stali nie dawał .18 słópów w 2 ścianach kolankowych to czysty idiotyzm i niech mnie nikt nie przekonuje że to normalny człowiek projektował .

goguś... i wszystko jasne.

70m2 zabudowy, użytkowej 90m2.

Ludzie mając dozwoloną tak małą powierzchnię zabudowy będą szukać m2 w grubości przegrody i zamiast 24+20 (0,15) i p.u. 55,5 m2, zaczną robić 18+15 (0,2) p.u.59m2. I tu się będą problemy słabej ściany i małego ocieplenia. Ponadto bilans energetyczny też będzie słaby, choć normowy.

18cm silikat jest bardziej wytrzymaly niz BK, 15cm to lepiej niz 95% stojacych domow. Jeszcze jak damy grafit to w ogole jest dobrze.

Argumenty z dupy.

goguś... i wszystko jasne.

Widziałem większe domy gdzie wystarczają 4 słupy z 4 drutami fi 12 mm w trakcie budowy nie kiedyś tam tylko obecnie a tu u syna idiota co metr słup z 6 cioma prętami fi 16 , to raczej nie jest normalne ale wg ciebie to ok , ja bym się wystrzegał takich projektantów ale syn zanim kupił projekt to nie miał wglądu w szczegóły szkoda .

Może i jest błąd a może ty nie rozumiesz projektu.

Określenie kogoś mianem "idiota" na podstawie tego co ty kiedyś gdzieś widziałeś jest dosyć ryzykowne.

Znam mnóstwo domów w których nie ma ani jednego "słupa z 4 drutami fi 12 mm" i jaki mam z tego wyciągnąć wniosek w stosunku do projektantów tych domów który ty widziałeś i w stosunku do ciebie?? :)

Może syn kupił tani projekt.... ? :D

Może tani może nie nie wiem ile ma kosztować projekt 3 tys zł kosztował dom nazywa się w malinówkach 4 , błędów nie ma bo pytał czy nie da się aby zmniejszyć ilości tych słupów i gostek z archona nie wyraził zgody, chore i niech mnie nikt nie przekonuje że to jest normalne , był tu też jeden problem innego forumowicza któremu kazano robić płytę fundamentową z pięciu warstw z dwoma chudziakami i widać że głupota z wyobraźnią mają się dobrze.

był tu też jeden problem innego forumowicza któremu kazano robić płytę fundamentową z pięciu warstw z dwoma chudziakami i widać że głupota z wyobraźnią mają się dobrze.

Takie warstwy były podane w projekcie domu?

W sumie 5 warstw z chudziakiem łącznie czy 5 warstw + 2 warstwy chudziaka?

Pamiętasz jakie to były warstwy albo w którym zapytaniu na FM?