Przemekmurator 22.09.2021 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Dzień dobry, w przyszłym tygodniu kończę GWC rurowe mające wspomagać rekuperator i chce zabrać sie właśnie za niego. Dom piętrowy , góra zamieszkana , na dole piwnica, u góry cztery pokoje z kominami wentylacyjnymi + niewentylowany przedpokój, w pływnicy także cztery kominy plus niewentylowany "przedpokój" , chciałbym zbudować rekuperacje tak by na pietrze uniknąć większego remontu albo zminimalizować go do maximum, w piwnicy hulaj dusza. Zastanawiam sie czy ciepłe zużyte powietrze mógł bym czerpać z pietra kominami wentylacyjnymi, ściągną bym kratki i komin zaślepił styropianem po wyżej czerpni zużytego ciepłego powietrza, na dole w pływnicy odbierał bym je rurami i kierował do rekuperatora , z uwagi że piwnica nie jest ogrzewana na razie nie przewidują tam rekuperacji wiec zostanie grawitacja , pytanie gdzie dostarczyć świeże powietrz? czy za pomocą jednej wrzutni np do przedpokoju? Obawiam się że będzie tam wiał niestety dosyć intensywny "wiatr" i hałas wentylatora, czy może wiercić otwory w stropach i do każdego pomieszczenia z czerpnią po przeciwnej stronie zastosować nawiew ? jak rozwiązać tą sytuacje by uniknąć większego remontu ? pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 24.09.2021 05:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Panowie nikt nic nie podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 24.09.2021 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 Wykorzystanie starych kanałów WG do rekuperacji to temat bumerang - powraca regularnie na FM i nikomu nie chce się po raz n-ty pisać to samo - samemu już trzykrotnie opisywałem jak to zrobić.Użyj szukajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 26.09.2021 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 Zgadza się, jest tych wątków sporo, ale albo nie ma w nich odpowiedzi na moje pytania, albo kończą sie na drugim poście, albo ja w gąszczu tematów nie trafiłem na odpowiedni, jeśli masz ochotę to podlinkuj , będę wdzięczny i tam dołączę do dyskusji .Pozdrawiam Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 26.09.2021 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2021 kolego kanały wentylacyjne murowane możesz wykorzystać do wyciągów powietrza. żeby nawiewać dobrze jest ponawiercać strop i puścić tam rury nawiewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 27.09.2021 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Dzięki za zainteresowanie , kominy wentylacyjne chce wykorzystać właśnie jako czerpnie, do rozważenia jest czy ślepic nad czerpnią w kominie, czy na dachu zrobić "korki" zatykające, nadal nie wiem ile wrzutni czy jedna w przedpokoju czy dodatkowa w którymś z pokojów? Kuchnie mam połączona z salonem to może dodatkowa właśnie w rogu salonu albo przy samej kuchni, obawiam się szumu powietrza , bo jeśli z 5 czerpni kominowych połączone w piwnicy odbędzie sie za pomocą rury fi 75 to przy jednej wrzutni jaki będzie potrzebny średnica? , no i czy ta jedna nie będzie powodować wrażenia "wiatru"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 27.09.2021 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Wyrzutnia w przedpokoju? Usystematyzujmy nazewnictwo: Czerpnia powietrza jest to rura, którą rekuperator czerpie powietrze z zewnątrz a wyrzutnia jest to rura, którą wyrzuca zużyte powietrze na zewnątrz budynku. Nawiew nawiewa świeże powietrze to pomieszczeń a wyciąg usuwa powietrze z pomieszczeń takich jak kuchnia, wiatrołap, łązienka itp Ze mnie żaden spec od wentylacji ale sam projekt nie jest super skomplikowany jak poczyta się forum i pomoże ktoś bardziej doświadczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 28.09.2021 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 (edytowane) Dziękuję za sprostowanie nazewnictwa Na ten moment rozumiem to tak Na rysunku poniżej zaznaczyłem położenie kominów wentylacyjnych, poprzez kominy wentylacyjne w kuchni i łazience zasysam zużyte powietrze, a w pozostałych pokojach nawiewam, i tu pytanie, czy nawiew może być tak że pod sufitem z kratki wentylacyjnej czy raczej powinien być na poziomie podłogi? , wykonując w ten sposób w zasadzie całkowicie unikam remontu na piętrze. Lub jak na drugim rysunku, gdzie wszystkie kominy wentylacyjne służą jako wyciągi a w przed pokoju wykuwam dziurę na nawiew świeżego powietrza Proszę o cierpliwość,,,, Pozdrawiam Edytowane 28 Września 2021 przez Przemekmurator nie dodano obrazów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 28.09.2021 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Zdublowałem,, przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.09.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Wykorzystuję stare kominy wentylacyjne do wentylacji mechanicznej. Wyrzutnie mam przez kanał ceglany wentylacyjny. Wywiew z łazienki również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 28.09.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 [ATTACH=CONFIG]457914[/ATTACH] Tak jest prawidłowo - czerwone wyciąg, niebieskie nawiew. Zarówno nawiewy jak i wyciągi mają być pod sufitem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 29.09.2021 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Dziękuję za rzeczową odpowiedz, pozostaje kwestia zaślepienia kominów, najprostszym sposobem jest zaczopowanie ich wylotów na dachu, ale,, zastanawiam się co w przypadku zaniku zasilania np zimą lub lata, jeśli wyłącza prąd z powodu awarii w zinie na dzień / dwa to czy będę w stanie od czopować kominy na zaśnieżonym dachu,. druga sytuacja to okres letni kiedy to raczej nie będę korzystał z rekuperacji, chodzi mi po głowie przerobienie szybu komina nad kratką wentylacyjna w taki sposób by wciąć sie w fugi komina i wmontować w nie "zasuwy" np ze spienionego PCV, czy taki sposób ślepienia był poruszany na forum czy ktoś ma jakiś pomysł na szybkie i wygodne otwieranie kominów w razie potrzeby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 29.09.2021 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Po co chcesz otwierać kominy ?! To jakiś absurd, nawet nie używając wentylacji 2 dni nic się wielkiego nie stanie. W lato nie będziesz używał wentylacji mechanicznej?! Niby dlaczego? Absurd goni absurd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 29.09.2021 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 A no widzisz ... jest powód, żona ma duuużo"ptaków" a dużo ptaku "pachnie" i potrzebuje powietrza, ja mam duże akwarium które paruje, dodatkowo nie wyobrażam sobie gotować 2 dni bez wentylacji brać kąpiele itd w zimie.....Tak że mamy różne punkty widzenia i różne potrzeby, dla tego moją potrzebą jest mieć możliwość awaryjnego otworzenia kominów jeśli będzie potrzeba, w zimie, gdy będzie śnieg na dachu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 29.09.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 A no widzisz ... jest powód, żona ma duuużo"ptaków" a dużo ptaku "pachnie" i potrzebuje powietrza, ja mam duże akwarium które paruje, dodatkowo nie wyobrażam sobie gotować 2 dni bez wentylacji brać kąpiele itd w zimie..... Tak że mamy różne punkty widzenia i różne potrzeby, dla tego moją potrzebą jest mieć możliwość awaryjnego otworzenia kominów jeśli będzie potrzeba, w zimie, gdy będzie śnieg na dachu ... Na taką ewentualność proponuję zakupić agregat prądotwórczy a nie spinać się na dach w zimie. Udrażnianie kominów, aby zamieniać WM na WG to zły pomysł. Agregat przyda się też do zasilania innych urządzeń. Kocioł nie potrzebuje prądu aby było Ci ciepło w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.09.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 To są jeszcze w kraju rejony gdzie nie ma prądu przez dwa dni? I dlaczego zamierzasz wyłączać rekuperację latem? Przecież włąśnie latem ujawnia się jej największa przewaga nad WG - bo w przeciwieństwie do WG ona wtedy DZIAŁA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 30.09.2021 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 No może dwa dni to przed wojna ale prawie dobę to w zasadzie nie tak dawno https://www.kierunekenergetyka.pl/artykul,54748,10-rocznica-najwiekszej-awarii-energetycznej-w-polsce.htmlSieć mamy jaką mamy, zimy też dziwne raz bez śniegu a raz z wielkim śniegiem,,, ale odłóżmy tą moją fanaberie, tak jak pisałem każdy ma inna sytuację i do niej dostosowuje swoje potrzeby ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.09.2021 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 jak pisałem każdy ma inna sytuację i do niej dostosowuje swoje potrzeby ... Chyba odwrotnie. Potrzeby trudno dostosować. Tak czy inaczej wyłączanie rekuperacji to nonsens. Podobnie jak powoływanie się na rekordową awarię sprzed trzynastu lat. A jak ktoś ma regularnie długie przerwy, to tak czy inaczej potrzebuje agregatu bo większym problemem będzie zawartość lodówki, zamrażarki, oświetlenie i zaspokojenie innych potrzeb niż brak powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 30.09.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Za mocno teoretyzujesz ! Nie ma potrzeby kombinowania z kanałami i wentylacją grawitacyjną, jako rezerwową. To jest jak Ci tutaj też inni piszę "bes sensó" Jak chcesz "strugać prepersa" to ziemiankę sobie wybuduj, a nie wentylację w domu. Też gotuję, też mam zwierzęta, jak nie ma prądu to sobie okna otworzę (masz okna? ) Akwarium otwarte ? Co tydzień wody dolewasz ? Nie lepiej zakryć szybą i będzie mikroklimat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemekmurator 01.10.2021 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 też mam zwierzęta, +- 40szt? , jak nie ma prądu to sobie okna otworzę (masz okna? ) W zimę bardzo lubię gotować przy otwartych oknach... Akwarium otwarte ? Co tydzień wody dolewasz ? Nie lepiej zakryć szybą i będzie mikroklimat ? Pompa napowietrzająca ma wydajność 600LH, także szyba niewiele da / nic nie da Jak widzisz rożni nas wiele / wszystko od ilości zwierząt, gotowania w zimie przy otwartym oknie, po wentylowanie akwarium jeden struga prepersa a drugi choć niema pojęcia o sytuacji świetnie doradza, za co oczywiście dziękuje;) No nic na ten moment stanęło na agregacie i zaczopowaniu kominów na dachu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts