Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostat pokojowy do kotła gazowego de dietrich

Recommended Posts

Dzień dobry,

Posiadam w domu kocioł gazowy de dietrich mcr3 plus 24t, planuje do niego zamontować termostat na którym będę mógł też sterować temperaturą cwu, do tej pory znalazłem termostat * de dietrich Smart Tc". Moje pytanie to czy mogę go podłączyć bezpośrednio do kotła do złącza opentherm, ponieważ takowe posiadam. Czy też muszę kupić termostat z bramką, bo też występuje taka wersja. Jestem skłonny też rozważyć inne propozycje, jeżeli ktoś zna lepsze termostaty, pasujące do mojego kotła.

Z tego co udało mi się dowiedzieć kotły De Dietrich mogą być sterowane na 3 sposoby:

• zwykły termostat on-off (zwarty, rozwarty)
  • protokół Open Therm 5 V
  • Remeha R-Bus 24V

Ja mam piec AMC, który obsługuje fabrycznie powyższe 3 standardy (bez dodatkowych bramek). Sterownik Smart TC ponoć używa protokołu Remeha R-Bus. Kupiłem go, bo mi powiedziano, że dzięki niemu będę mógł sterować wszystkimi parametrami pieca z komórki. Nie ma w nim ani w aplikacji na smartfon nawet 1/10 parametrów pieca. Poza tym aplikacja na smartfon wygląda i działa jakby ją pisał student na zaliczenie w ostatnią noc przed terminem oddania. Przesyła ledwie kilka bajtów informacji, a chodzi tak szybko jakby mieliła terabajty danych.

Protokoły Open Therm i Remeha obsługują modulację palnika (termostat on-off nie obsługuje). Niestety protokół Remeha jest niedostępny, a protokół OpenTherm jest otwarty. Chciałbym wysterować piecem z mojego programu, ale chyba przy sterownik Smart TC się nie da? Chociaż w instrukcji Smart TC znalazłem informację, że można go wysterować przez protokół IFTTT. Nie wiem jeszcze co to za protokół - muszę się mu przyjrzeć. Może ktoś wie?