bobekk 25.09.2021 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2021 Dzień dobry,Posiadam w domu kocioł gazowy de dietrich mcr3 plus 24t, planuje do niego zamontować termostat na którym będę mógł też sterować temperaturą cwu, do tej pory znalazłem termostat * de dietrich Smart Tc". Moje pytanie to czy mogę go podłączyć bezpośrednio do kotła do złącza opentherm, ponieważ takowe posiadam. Czy też muszę kupić termostat z bramką, bo też występuje taka wersja. Jestem skłonny też rozważyć inne propozycje, jeżeli ktoś zna lepsze termostaty, pasujące do mojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.09.2021 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 OpenTherm to standard, więc teoretycznie każdy termostat z OT powinien działać z każdym kotłem OT.Oczywiście w teorii. Bo w praktyce jest różnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 03.10.2021 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Z tego co udało mi się dowiedzieć kotły De Dietrich mogą być sterowane na 3 sposoby: zwykły termostat on-off (zwarty, rozwarty)protokół Open Therm 5 V Remeha R-Bus 24V Ja mam piec AMC, który obsługuje fabrycznie powyższe 3 standardy (bez dodatkowych bramek). Sterownik Smart TC ponoć używa protokołu Remeha R-Bus. Kupiłem go, bo mi powiedziano, że dzięki niemu będę mógł sterować wszystkimi parametrami pieca z komórki. Nie ma w nim ani w aplikacji na smartfon nawet 1/10 parametrów pieca. Poza tym aplikacja na smartfon wygląda i działa jakby ją pisał student na zaliczenie w ostatnią noc przed terminem oddania. Przesyła ledwie kilka bajtów informacji, a chodzi tak szybko jakby mieliła terabajty danych. Protokoły Open Therm i Remeha obsługują modulację palnika (termostat on-off nie obsługuje). Niestety protokół Remeha jest niedostępny, a protokół OpenTherm jest otwarty. Chciałbym wysterować piecem z mojego programu, ale chyba przy sterownik Smart TC się nie da? Chociaż w instrukcji Smart TC znalazłem informację, że można go wysterować przez protokół IFTTT. Nie wiem jeszcze co to za protokół - muszę się mu przyjrzeć. Może ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 05.10.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Autorze tematu - nie przyszło Ci do głowy, aby to pytanie skierować do autoryzowanego dystrybutora / instalatora De Dietrich. Tam z pewnością dowiesz się wszystkiego, a nie na FM od liderów-omnibusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts