Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach altany - jak wykonać spadek

rafaellowroclaw

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie bo mam altanę podobną jak w załączonym rysunku (pominąłem niektóre elementy bo ciężko narysować).

Po kilku latach używania okazało się, że jednak lepiej zamontować jest dach niż oplatać to winoroślą.

W tym momencie "dach" jest płaski, na to chce położyć płytę osb i przykryć jakąś papą.

Tylko jak przykryje altanę płyta osb to dalej będę miał płaski dach. A chciałbym zrobić spadek jak na zaznaczonym rysunku - czyli spadek wzdłuż krótszych belek. Czy da się taki spadek wykonać? Zależało by mi właśnie na takim spadku.50d56ba8e82b28c5med.jpg

Edytowane przez rafaellowroclaw

Właśnie myślałem, że takie rozwiązanie będzie łatwiejsze niż rozbieranie konstrukcji i przycinanie nóg :)

Ja bardziej pomyślałem nad podwyższeniem jednej ze stron.... ale to i tak nie rozwiązuje mi problemu ze spadkiem. Bo zostaje "wolna" przestrzeń pomiędzy belkami i tam by jakieś kliny należałoby wstawić.

Jeśli dobrze rozumiem to musiał bym dołożyć belkę wzdłuż dłuższego boku. W moim przypadku dłuższy bok ma aż 6,2m.

Pytania:

1 - gdzie ja znajdę taką długą belkę :) (tutaj jeszcze bym pewnie znalazł jakiś tartak - ale nie wiem czy w okolicy)

2 - no i jaki musiała by mieć wymiar aby się nie ugięła i nie złamała :)

Przecież na rysunku sam narysowałeś belkę która idzie "po" długości", jeśli skrócisz nogi z jednej strony (i proporxjonlanie na środku) cała te belka będzie miała spadek pomijając fakt jak będzie z tego cholerna karykatura.

Jeśli dołożysz belkę żeby zrobić skos wedle pomysłu który Ci tu zapodano nadal będziesz miał karykaturę bo na siłę chcesz zrobić spadek na krótszy bok.

Zrobienie spadku na dłuższy bok to najprostsze, najłatwiejsze i najtańsze rozwiązanie nie wymagające przeróbek konstrukcji, spadek uzyskasz odpowiednio zacinając krokwie lub gdyby to było mało nabijając na jedną z belek dodatkowy element zmieniając tym jej wysokość i zwiększając spadek.

Dzięki temu masz najniższy koszt (najmniejsza ilość dodatkowego materiału), najbardziej proporcjonalny wygląd całej tej budowli, najprostsza do wykonania w pojedynke robota.

Przemyśl to dwa razy nim popłyniesz pod prąd żeby potem mieć straszydło.

P.S Belka 70x140x6200 to raczej żadne problem skoro na każdym domu i budynku w sąsiedztwie masz krokwie minimum 80x160x7000 :) Raczej z okolicy nie z Podhala :)

Edytowane przez Happek