rafaellowroclaw 27.09.2021 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 (edytowane) Witam. Mam pytanie bo mam altanę podobną jak w załączonym rysunku (pominąłem niektóre elementy bo ciężko narysować). Po kilku latach używania okazało się, że jednak lepiej zamontować jest dach niż oplatać to winoroślą. W tym momencie "dach" jest płaski, na to chce położyć płytę osb i przykryć jakąś papą. Tylko jak przykryje altanę płyta osb to dalej będę miał płaski dach. A chciałbym zrobić spadek jak na zaznaczonym rysunku - czyli spadek wzdłuż krótszych belek. Czy da się taki spadek wykonać? Zależało by mi właśnie na takim spadku. Edytowane 27 Września 2021 przez rafaellowroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 A nie kombinujesz za bardzo? Jeśli chodzi o odwodnienie dachu, to moze lepiej zrobić spadek na rynnie, a nie połaci?Możesz skrócić "nogi" konstrukcji, odpowiednio do docelowego spadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 27.09.2021 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Właśnie myślałem, że takie rozwiązanie będzie łatwiejsze niż rozbieranie konstrukcji i przycinanie nóg Ja bardziej pomyślałem nad podwyższeniem jednej ze stron.... ale to i tak nie rozwiązuje mi problemu ze spadkiem. Bo zostaje "wolna" przestrzeń pomiędzy belkami i tam by jakieś kliny należałoby wstawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Jakie kliny? Jak skrócisz nogi, to spadek sam się zrobi. Konstrukcję można podnieść, nie trzeba jej rozbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 27.09.2021 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Może zademonstruje o co mi chodzi z klinami. Podwyższam jedną stronę i robi mi się to co na załączonym zdjęciu. No i mi się wydaje, że jak zacznę przykręcać płytę OSB to dach i tak mi się "wyprostuje" i nie będzie jednolitego spadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 (edytowane) https://zewdrew.pl/wp-content/gallery/zadaszenia/IMG_20200607_1321551.jpgZobacz jak jest rozwiązany ten trójkąt z boku. Edytowane 27 Września 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 27.09.2021 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Jeśli dobrze rozumiem to musiał bym dołożyć belkę wzdłuż dłuższego boku. W moim przypadku dłuższy bok ma aż 6,2m. Pytania: 1 - gdzie ja znajdę taką długą belkę (tutaj jeszcze bym pewnie znalazł jakiś tartak - ale nie wiem czy w okolicy) 2 - no i jaki musiała by mieć wymiar aby się nie ugięła i nie złamała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 https://receptynadom.pl/krotszych-belek-zrobic-dlugie-platwie-dachowe-3/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 27.09.2021 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Ok, dzięki. Rozjaśniłeś mi wizję połączenia belek, wydaje się że da się to zrobić we własnym zakresie. Jednak pozostaje dobrania wielkości tych belek. Czy belka 70x140 by wystarczyła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.09.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2021 Nie mam pojęcia, nie wiem nawet jakie wielkie jest to zadaszenie. 70x140 to kawał drewna (rozumiem, że 140 to wymiar pionowy?), więc pewnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaellowroclaw 28.09.2021 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 ok, dzięki. wiata ma ok 3,5 metra na 6 m. Miałem napisać 70 x 140 mm i 140mm to wymiar w pionie. Coś pomyślę z tym rozwiązaniem tylko czy takie wielkie belki są dostępne w mojej okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Happek 29.09.2021 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 (edytowane) Przecież na rysunku sam narysowałeś belkę która idzie "po" długości", jeśli skrócisz nogi z jednej strony (i proporxjonlanie na środku) cała te belka będzie miała spadek pomijając fakt jak będzie z tego cholerna karykatura. Jeśli dołożysz belkę żeby zrobić skos wedle pomysłu który Ci tu zapodano nadal będziesz miał karykaturę bo na siłę chcesz zrobić spadek na krótszy bok. Zrobienie spadku na dłuższy bok to najprostsze, najłatwiejsze i najtańsze rozwiązanie nie wymagające przeróbek konstrukcji, spadek uzyskasz odpowiednio zacinając krokwie lub gdyby to było mało nabijając na jedną z belek dodatkowy element zmieniając tym jej wysokość i zwiększając spadek. Dzięki temu masz najniższy koszt (najmniejsza ilość dodatkowego materiału), najbardziej proporcjonalny wygląd całej tej budowli, najprostsza do wykonania w pojedynke robota. Przemyśl to dwa razy nim popłyniesz pod prąd żeby potem mieć straszydło. P.S Belka 70x140x6200 to raczej żadne problem skoro na każdym domu i budynku w sąsiedztwie masz krokwie minimum 80x160x7000 Raczej z okolicy nie z Podhala Edytowane 29 Września 2021 przez Happek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts