Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka anhydrytowa pod prysznicem

Msome

Recommended Posts

Cześć,

przejrzałem chyba 1000 postów na forum na ten temat ale nie znajduję jasnej odpowiedzi.

W mieszkaniu robimy prysznic typu walk-in. Deweloper zaplanował wannę, jednak udało się zrobić odpowiednie spadki więc wmontowaliśmy odpływ liniowy.

W całym mieszkaniu jest wodne ogrzewanie podłogowe, więc wylana została wylewka samopoziomująca anhydrytowa.

Jak robiliśmy spadek pod brodzikiem, to najpierw zabetonowaliśmy odpływ i rury (żeby się nie ruszały), później styropian gdzie się dało, folia i na górę anhydryt (rozrobiony z mniejszą ilością wody, żeby tak nie spływał, dodatkowo trochę gruzu dołożone) + po bokach listy aluminiowe

Zdjęcie przed wylaniem spadku poniżej

Anhydryt marki AXTON z leroya (producent de facto KREISEL)

Dodam, że pod prysznicem NIE ma rurek podłogówki, nie licząc tych widocznych na fotce

Zastanawiam się czy nie popełniliśmy błędu korzystając z anhydrytu?

Czytam że on średnio się nadaje do pomieszczeń mokrych (co już jest w takim razie dziwne że deweloper polał w łazience "fabrycznie")

ale jeżeli będzie hydroizolacja (folia w płynie + taśmy + silikony itp) to realnie może się coś z nim wydarzyć przez kilka(naście) lat użytkowania?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

2021-09-28-07h06-30.png

Edytowane przez Msome

U siebie, w łazience, mam wylany anhydryt ale pod prysznic typu walk-in zostawiłem sobie miejsce na "własne" opracowanie. Tzn. zostawiłem kwadrat 1m x 1m bez wylewki, odgradzając go od anhydrytu i wygląda to tak: strop z rozprowadzonymi rurkami wodnymi i kanalizacyjnymi, ułożony styropian (niestety częściowo pokruszony przez pewnego robotnika-nieudacznika) i wypryskany pianką poliuretanową, na to folia i rurki OP. Wszystko zalane betonem szybkoschnącym z zachowaniem spadku ok. 1cm na długości 1m. Przed ułożeniem płytek, na cały fragment pod prysznicem wraz z zakładką po ok. 5cm na anhydryt, nałożona została podwójna warstwa folii w płynie.

Póki co - działa. Choć widząc tę fuszerkę to po fakcie miałem chęć wszystko rozwalić i zrobić od nowa :mad:

Edytowane przez Kalic

Dzięki za opd. Widzisz z fachowcami tak jest...

Dobrze wiedzieć że w łazience anhydryt masz i jest OK

W takim razie tylko ten brodzik mnie zastanawia - bo pociągnęliśmy go anhydrytem do samego odpływu i pytanie czy po zabezpieczeniu to będzie okej w warunkach domowego użytkowania?

Generalnie nic nie powinno się dziać jeśli dobrze zaizolujesz ale w przypadku prysznica folia w płynie to może być za mało, zerknij na cały nasz wpis odnośnie klejenia płytek itp na anhydrycie: https://www.termolit.pl/blog/grunty-kleje-na-jastrych-anhydrytowy/ , w którym opisujemy również dokładnie krok po kroku co zrobić jeśli już jest wylany anhydryt pod miejscami mokrymi, w tym przypadku prysznicem.

Szybkie informacje na podstawie materiałów KIESEL/BAUTEC:

- podłoże w całej łazience gruntujemy gruntem

- nakładamy folię w płynie w całej łazience, bez miejsca z odpływem – przykładowo 1m2,

- w miejsce z odpływem dajemy przy ścianach specjalną taśmę uszczelniającą, którą zatapiamy przy łączeniach ścian specjalnym szlamem uszczelniającym, który jednocześnie dajemy na podłoże,

- kleimy płytki klejem wysoko elastycznym ,

- fugi wykonujemy specjalną fugą kiesel,

- wypełniamy styk krawędzi wewnętrznych silikonem.