Msome 28.09.2021 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 (edytowane) Cześć, przejrzałem chyba 1000 postów na forum na ten temat ale nie znajduję jasnej odpowiedzi. W mieszkaniu robimy prysznic typu walk-in. Deweloper zaplanował wannę, jednak udało się zrobić odpowiednie spadki więc wmontowaliśmy odpływ liniowy. W całym mieszkaniu jest wodne ogrzewanie podłogowe, więc wylana została wylewka samopoziomująca anhydrytowa. Jak robiliśmy spadek pod brodzikiem, to najpierw zabetonowaliśmy odpływ i rury (żeby się nie ruszały), później styropian gdzie się dało, folia i na górę anhydryt (rozrobiony z mniejszą ilością wody, żeby tak nie spływał, dodatkowo trochę gruzu dołożone) + po bokach listy aluminiowe Zdjęcie przed wylaniem spadku poniżej Anhydryt marki AXTON z leroya (producent de facto KREISEL) Dodam, że pod prysznicem NIE ma rurek podłogówki, nie licząc tych widocznych na fotce Zastanawiam się czy nie popełniliśmy błędu korzystając z anhydrytu? Czytam że on średnio się nadaje do pomieszczeń mokrych (co już jest w takim razie dziwne że deweloper polał w łazience "fabrycznie") ale jeżeli będzie hydroizolacja (folia w płynie + taśmy + silikony itp) to realnie może się coś z nim wydarzyć przez kilka(naście) lat użytkowania? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Edytowane 28 Września 2021 przez Msome Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kalic 28.09.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 (edytowane) U siebie, w łazience, mam wylany anhydryt ale pod prysznic typu walk-in zostawiłem sobie miejsce na "własne" opracowanie. Tzn. zostawiłem kwadrat 1m x 1m bez wylewki, odgradzając go od anhydrytu i wygląda to tak: strop z rozprowadzonymi rurkami wodnymi i kanalizacyjnymi, ułożony styropian (niestety częściowo pokruszony przez pewnego robotnika-nieudacznika) i wypryskany pianką poliuretanową, na to folia i rurki OP. Wszystko zalane betonem szybkoschnącym z zachowaniem spadku ok. 1cm na długości 1m. Przed ułożeniem płytek, na cały fragment pod prysznicem wraz z zakładką po ok. 5cm na anhydryt, nałożona została podwójna warstwa folii w płynie. Póki co - działa. Choć widząc tę fuszerkę to po fakcie miałem chęć wszystko rozwalić i zrobić od nowa Edytowane 28 Września 2021 przez Kalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Msome 28.09.2021 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Dzięki za opd. Widzisz z fachowcami tak jest... Dobrze wiedzieć że w łazience anhydryt masz i jest OK W takim razie tylko ten brodzik mnie zastanawia - bo pociągnęliśmy go anhydrytem do samego odpływu i pytanie czy po zabezpieczeniu to będzie okej w warunkach domowego użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 28.09.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2021 Generalnie nic nie powinno się dziać jeśli dobrze zaizolujesz ale w przypadku prysznica folia w płynie to może być za mało, zerknij na cały nasz wpis odnośnie klejenia płytek itp na anhydrycie: https://www.termolit.pl/blog/grunty-kleje-na-jastrych-anhydrytowy/ , w którym opisujemy również dokładnie krok po kroku co zrobić jeśli już jest wylany anhydryt pod miejscami mokrymi, w tym przypadku prysznicem. Szybkie informacje na podstawie materiałów KIESEL/BAUTEC:- podłoże w całej łazience gruntujemy gruntem - nakładamy folię w płynie w całej łazience, bez miejsca z odpływem – przykładowo 1m2, - w miejsce z odpływem dajemy przy ścianach specjalną taśmę uszczelniającą, którą zatapiamy przy łączeniach ścian specjalnym szlamem uszczelniającym, który jednocześnie dajemy na podłoże, - kleimy płytki klejem wysoko elastycznym , - fugi wykonujemy specjalną fugą kiesel, - wypełniamy styk krawędzi wewnętrznych silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.10.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2021 ja mam pod prysznicem wylewkę betonową robioną osobno od wylewki anhydrytowej w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts