Agatta.W 29.09.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Cześć, czy ktoś z Was miał jakieś problemy z wykonaniem fotowoltaiki albo potem po zamontowaniu, a może z wykonawcą Jestem na etapie wyboru firmy i staram się uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Pomóżcie mi! Z góry dziękuję za podpowiedzi <3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.09.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Cześć,Potencjalnych problemów jest cała długa lista, aż po zagrożenie pożarowe, więc na Twoim miejscu wziąłbym firmę o jak największej renomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.09.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2021 Trzeba wybrać dobrą firmę która wykona dobrze instalację i to w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatta.W 30.09.2021 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Cześć, Potencjalnych problemów jest cała długa lista, aż po zagrożenie pożarowe, więc na Twoim miejscu wziąłbym firmę o jak największej renomie. Ok, dzięki Tylko wiesz, każdy inaczej rozumie renomę. Dla jednych może to być reklama w tv, dla innych jeszcze coś innego Więc jak do tego podejść? Co byś mi doradził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatta.W 30.09.2021 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Trzeba wybrać dobrą firmę która wykona dobrze instalację i to w dobrej cenie Hm, ok. Ale na co trzeba uważać, żeby dobrze wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2021 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Zbierz kilka ofert od różnych firm - z ogłoszenia, reklamy oraz z polecenia sąsiadów lub znajomych.Pierwszy odsiew to pewnie będzie cena.Przedstaw oferty na FM.Podaj jakie masz dach (strony świata, pokrycie i pochylenie), ile chcesz założyć i czy masz zacienienia.55-120 Bagno to lokalizacja przyszłej instalacji PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.09.2021 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Ok, dzięki Tylko wiesz, każdy inaczej rozumie renomę. Dla jednych może to być reklama w tv, dla innych jeszcze coś innego Więc jak do tego podejść? Co byś mi doradził? No to już generalnie kwestia szukania dobrej firmy. NA forum jest czarna i biała lista wykonawców, może będzie tam ktoś z Twojej okolicy. Po drugie, zawsze ważna jest gwarancja i co ona obejmuje i pod jakimi warunkami. Dowiedz się jak najwięcej szczegółów, dopilnuj, aby znalazły się one w zapisach umowy. Przede wszystkim doucz się, bo "instalacja fotowoltaiczna" to dość pojemne określenie. Zmienia się otoczenie prawne tych instalacji - weź to pod uwagę. Dowiedz się, ile instalacji PV jest w Twojej okolicy. Może się okazać, że często występuje u Ciebie tzw. wojna falowników i realnie oddasz do sieci sporo mniej energii niż się spodziewasz (lub ile przedstawi Ci oferent).Popytaj u sąsiadów, czy mieli jakieś "jazdy" z zakładem energetycznym, problemy ze zbyt wysokim napięciem na transformatorze. A tak w ogóle, czy Ty masz warunki do instalacji PV? Warto w ogóle w to wchodzić, przy Twoim zużyciu energii elektrycznej? Mam nadzieję, że rozumiesz, że PV nie daje prądu za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.09.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Na początek można też sprawdzić napięcie w sieci w nocy i w mocno słoneczny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatta.W 30.09.2021 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 (edytowane) Zbierz kilka ofert od różnych firm - z ogłoszenia, reklamy oraz z polecenia sąsiadów lub znajomych. Pierwszy odsiew to pewnie będzie cena. Przedstaw oferty na FM. Podaj jakie masz dach (strony świata, pokrycie i pochylenie), ile chcesz założyć i czy masz zacienienia. 55-120 Bagno to lokalizacja przyszłej instalacji PV? Tak Dach zwrócony na południe, blachodachówka (czarna blacha). Nachylenie, hm, dokładnie nie wiem. Dom 125 m2. Dach dwuspadowy. Edytowane 30 Września 2021 przez Agatta.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatta.W 30.09.2021 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 (edytowane) No to już generalnie kwestia szukania dobrej firmy. NA forum jest czarna i biała lista wykonawców, może będzie tam ktoś z Twojej okolicy. Po drugie, zawsze ważna jest gwarancja i co ona obejmuje i pod jakimi warunkami. Dowiedz się jak najwięcej szczegółów, dopilnuj, aby znalazły się one w zapisach umowy. Przede wszystkim doucz się, bo "instalacja fotowoltaiczna" to dość pojemne określenie. Zmienia się otoczenie prawne tych instalacji - weź to pod uwagę. Dowiedz się, ile instalacji PV jest w Twojej okolicy. Może się okazać, że często występuje u Ciebie tzw. wojna falowników i realnie oddasz do sieci sporo mniej energii niż się spodziewasz (lub ile przedstawi Ci oferent).Popytaj u sąsiadów, czy mieli jakieś "jazdy" z zakładem energetycznym, problemy ze zbyt wysokim napięciem na transformatorze. A tak w ogóle, czy Ty masz warunki do instalacji PV? Warto w ogóle w to wchodzić, przy Twoim zużyciu energii elektrycznej? Mam nadzieję, że rozumiesz, że PV nie daje prądu za darmo Tak, masz rację, dlatego najpierw drążę temat, żeby potem się nie sparzyć. Zwłaszcza że można znaleźć co trochę inne informacje o wprowadzanych zmianach. Edytowane 30 Września 2021 przez Agatta.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 30.09.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Mi cegła spadła na jeden panel i się zbił , inwerter po 5 latach się popsuł. Zdemontowałem i sprzedałem na złom... żartuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts