Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

to już schyłek węgla?

Witar41

Recommended Posts

Wg ciebie ja jestem z "tej samej bandy" a ty z jakiej "bandy" jesteś? :D

Za wpis

Bzdura - paliwo nie ma tu znaczenia liczy się metoda lub umiejętność. Przy spalaniu ekogroszku wykorzystujemy metodę spalania współprądowego, która jest EKO

zasługujesz na nagrodę Ig Nobla :D

Ten wpis świadczy tylko że umiesz tylko jątrzyć.

Dlaczego wplotłeś swoje słowa

W przeciwieństwie do ciebie ja bym ci pomógł w potrzebie a ty mnie już nie.

do mojej wypowiedzi??

Nie wiem czy Ty byś mi pomógł w potrzebie a Ty nie wiesz czy ja jednak bym Tobie nie pomógł.

NIE MA EKOLOGICZNEGO SPALANIA WĘGLA.

nawet jest to jest spalanie współprądowe.

• Odpowiedzi 275
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest taka sama wiara jak to, że lodówki Polar są najlepsze na rynku. Od dawna powtarzam, że nie ma nic tańszego niż styropian położony na ścianie - kosztuje tylko w czasie kładzenia, potem już nigdy o jeść nie woła.

Może niech lepiej wypowiedzą się osoby, które z potem na czole wyliczyły, że więcej niż 1/15/20 cm styropianu zwróci się po 30-tu latach (albo nigdy). Jak teraz wyglądają te wyliczenia???

To już stają się normalne ceny a jak czytelnik chce się oburzać niech idzie do lasu po chrust.

Taniość węgla w co kiedyś zażarcie i ja wierzyłem, aż znowu wstyd mi się zrobiło :)

Tymczasem..., rosyjskie myślenie !! Rozbiory zrobiły swoje... jedno pieprzenie!

https://www.radio90.pl/mieszancy-bez-opalu-wymienilismy-piece-na-kotly-piatej-klasy-a-nie-ma-ekogroszku.html

‐‐-----‐‐--‐---

A tak przy okazji... Zawijany żyją?

Edytowane przez Alessandro

Katastroficzny wzrost cen węgla i ekogroszku! Czy cena 1529zł zostanie przekroczona w tym miesiącu?

Sprawdziłem naocznie: cena węgla dobra: 625zł/t i kolejek przed kopalnią nie ma bo... No właśnie...https://www.youtube.com/watch?v=mlEO_eQecgA

Potworna kolejka po węgiel pod kopalnią Piast, cena 690 zł - ale tylko na papierze. Mówię jak jest.

Zaś jakieś drugie dno – czy może kolejna teoria spiskowa !!!

Powyższe prędzej czy później jakoś się ustabilizuje ale co z tym będzie i jak to się toczyć dalej będzie : https://globenergia.pl/koniec-eko-w-ekogroszku-rozporzadzenie-mkis-proponuje-nowe-nazwy/ .

Nic tylko jak u Wyspiańskiego : ... czapkę wicher niesie, róg huka po lesie – ostał się ino sznur. ... Wesele (1973) https://www.youtube.com/watch?v=uZQFR9Dmp1s

Uzupełnienie dla tych co na pokemonach zostali wychowani i dla których jest normą prawną, to że prawo stanowione wbrew prawu może wstecz działać.

Wesele - opracowanie, analiza, problematyka lektury –

Koniec ekogroszku?

Edytowane przez samsu
Uzupełnienie.

To jest taka sama wiara jak to, że lodówki Polar są najlepsze na rynku. Od dawna powtarzam, że nie ma nic tańszego niż styropian położony na ścianie - kosztuje tylko w czasie kładzenia, potem już nigdy o jeść nie woła.

Może niech lepiej wypowiedzą się osoby, które z potem na czole wyliczyły, że więcej niż 1/15/20 cm styropianu zwróci się po 30-tu latach (albo nigdy). Jak teraz wyglądają te wyliczenia???

Na szczęście ja nie liczyłem na zwrot, liczyłem że kiedyś będzie tak, że ceny pójdą w górę a my dalej będziemy cieszyć się z niskich kosztów ogrzewania. Bo sezonowo to jest jakieś 1100kWh prądu. Ocieplenie i szczelność domu to była inwestycja. Ale niektórzy liczą tylko na zwrot...

Katastroficzny wzrost cen węgla i ekogroszku! Czy cena 1529zł zostanie przekroczona w tym miesiącu?

Sprawdziłem naocznie: cena węgla dobra: 625zł/t i kolejek przed kopalnią nie ma bo... No właśnie...https://www.youtube.com/watch?v=mlEO_eQecgA

Potworna kolejka po węgiel pod kopalnią Piast, cena 690 zł - ale tylko na papierze. Mówię jak jest.

Zaś jakieś drugie dno – czy może kolejna teoria spiskowa !!!

Powyższe prędzej czy później jakoś się ustabilizuje ale co z tym będzie i jak to się toczyć dalej będzie : https://globenergia.pl/koniec-eko-w-ekogroszku-rozporzadzenie-mkis-proponuje-nowe-nazwy/ .

Nic tylko jak u Wyspiańskiego : ... czapkę wicher niesie, róg huka po lesie – ostał się ino sznur. ... Wesele (1973) https://www.youtube.com/watch?v=uZQFR9Dmp1s

Uzupełnienie dla tych co na pokemonach zostali wychowani i dla których jest normą prawną, to że prawo stanowione wbrew prawu może wstecz działać.

Wesele - opracowanie, analiza, problematyka lektury –

Koniec ekogroszku?

No przecież to zaplanowana akcja ,najpierw covid potem tylko z górki ,dają wszystko wielkim molochom czytaj korporacją a oni wiedzą jak tym manipulować aby nas udutkać , to się dopiero rozpędza a za rok będzie jak 70 lat temu i nie będzie brykania 3 razy na wczasy zagraniczne samolotem tylko robota i autobus a nie samochód . jakiś unijny dureń twierdzi że w mieszkaniach nie powinno być więcej jak 16 stopni bo tak zdrowo no ale tego chcieliśmy przecież głosując na lewactwo.

Tak z ciekawości sprawdziłem ceny ekogroszku na alegro i w castoramia i kopara opadła. Teraz płaciłbym tyle co za grzanie prądem hybryda klima plus podłogówka w tanim prądzie bez PV

Edit : nawet trochę drożej weglrm niż prądem wyszło

Edytowane przez kulibob

Od października do końca kwietnia zawsze spalałem ok 1800kg eko grochu przy obecnych cenach to ok 2500zł

Po wymianie ogrzewania klimy pobrały 2002kWh trudno oszacować ile w jakiej taryfie ale niech bedzie 55gr bo większość tania taryfa czyli 1100zł

Pdłogówka 1987kwh całkowicie tania 800zł

CWU 674kWh 270zł

Daje to ok 2200zł

Od października do końca kwietnia zawsze spalałem ok 1800kg eko grochu przy obecnych cenach to ok 2500zł

Po wymianie ogrzewania klimy pobrały 2002kWh trudno oszacować ile w jakiej taryfie ale niech bedzie 55gr bo większość tania taryfa czyli 1100zł

Pdłogówka 1987kwh całkowicie tania 800zł

CWU 674kWh 270zł

Daje to ok 2200zł

Masz normalną klimę do grzania (split) czy kanałówkę?

a podłogówkę czym zasilasz, jeśli można pociągnąć za język?

Wodna -grzałka rurze 2x1,5kW sterowanie samoróba pogodowe, czasowe i termostat.

Muszą być spełnione trzy warunki aby się odpaliło tania taryfa, temperatura zewnętrzna poniżej 5* i temperatura podłogi na parterze poniżej 24* i/lub na pietrze poniżej 22,5*

Wodna -grzałka rurze 2x1,5kW sterowanie samoróba pogodowe, czasowe i termostat.

Muszą być spełnione trzy warunki aby się odpaliło tania taryfa, temperatura zewnętrzna poniżej 5* i temperatura podłogi na parterze poniżej 24* i/lub na pietrze poniżej 22,5*

O podobnie chce, z tym że u mnie będzie bufor 200 litrów do grzania 25m2 podłogówki(osprzęt jest, tylko trzeba się zabrać).

Póki co grzeje klima 3.5kW. Wielkim fascynatem tego rozwiązania nie jestem, choć na okres przejściowy jak teraz, przy małym domku jak mój jest to dość oszczędne rozwiązaniem(wliczając koszty samej klimy, to jak za darmo przy wszystkim innym). Teraz połyka średnio około 300W, w domu ciepło(przynajmniej tam gdzie ma być).

• 2 weeks później...