Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej. Właśnie otrzymałem pismo z PINB w sprawie czynności kontrolnych na nieruchomości w sprawie zmiany sposobu użytkowania garażu na produkcje.

Mam takiego ulubionego sąsiada, dosłownie wszystko mu przeszkadza. (nawet jak mi robili ogrodzenie to przerzucał śmieci (swoje) do mnie, ale mniejsza o to).

Jak przygotować się do takiej kontroli ? Czego się spodziewać ? Czy mam się czegoś obawiać ? Czy takie dokumenty jak projekt, pozwolenie, dziennik budowy są potrzebne ? Garaż stoi już jakiś czas.

Oczywiście w garażu trzymam samochody i mam łódkę, jakieś regały z narzędziami i stół warsztatowy. I jak każdy w garażu czasem sobie coś robię.

Edytowane przez tofel3
https://forum.murator.pl/topic/264835-kontrola-pinb-dotycz%C4%85ca-sposobu-u%C5%BCytkowania-gara%C5%BCu/

Nic bym nie szykował, żadnych dokumentów, to ich zadanie, jeśli chcą coś udowodnić. Oczywiście garaż ma wyglądać na garaż, nie fabrykę :-)

I pamiętaj, że PINB nie jest Twoim wrogiem, im się wcale nie chce do Ciebie przychodzić, ale przez sąsiada muszą. Bardzo możliwe, że z urzędnikiem będziesz w stanie omówić optymalne rozwiązanie, by szybko zakończyć sprawę.

• 4 weeks później...
Kontrola się odbyła, już z daleka inspektor stwierdziła że jest wszystko ok. Mimo to był protokół, zdjęcia, sprawdzenie projektu itp. Stwierdziła że będzie umorzenie. W takiej sytuacji gdy jest umorzenie, ten nieszczęsny sąsiad może się odwołać ? Oczywiście wszyscy sąsiedzi z którymi graniczne dostaną powiadomienie, a na dodatek stwierdziła że ten sąsiad który zgłosił nie powinien być stroną w sprawie bo stykamy się tylko rogami działki.

ale o co chodzi. o to że masz uciążliwą produkcję tam gdzie MPZP nie przewiduje takowej ?

czy może np o to że inny jest podatek od nieruchomości lub jej części, która jest przeznaczona na działalnośc gosp. ?

• 2 months później...

Powód zgłoszenia to to że zmieniony został sposób użytkowania budynku. Budowałem garaż i sąsiedzi musieli wyrazić zgodę na budowę, a według niego jest tam firma.

Efekt jest taki że była kontrola która nic nie wykryła i umorzyła sprawę, oczywiście on mógł się odwołać i tak zrobił, odwołał się do WINB.

WINB nie znalazł podstaw i sprawę zamkną.

Czy ew ten upierdliwy, może coś dalej ? W sensie urzędy czy już tylko sprawa z powództwa cywilnego ?

Somsiad nie rozumie. Wykombinuj jakieś para zasadne zgłoszenie do sanepidu, czy modne ostatnio wytwarzanie smogu. Będzie eskalacja , ale i tam jesteś na nią skazany , ot toksyczna osobowość
Jeśli prowadzisz uciążliwą działalność w miejscu do tego nie przeznaczonym to może to dalej zgłaszać.

I tak co pieć minut może zgłaszać ? Bez przesady ?

Nie ma tam działalności, budynek jest tylko wynajęty pod moją firmę.

Somsiad nie rozumie. Wykombinuj jakieś para zasadne zgłoszenie do sanepidu, czy modne ostatnio wytwarzanie smogu. Będzie eskalacja , ale i tam jesteś na nią skazany , ot toksyczna osobowość

Znaczy że ja mam go zgłosić ? Na smog nie da rady.

A z tego co się orientuje, to były u niego jakieś kontrole które coś wykryły. Śmieci, podatek od firmy (że ma firme w domu, a nie płaci od podatku od firmy do miasta)

Edytowane przez tofel3

W tej chwili wydaje mi się że on się już zafiksował na tym punkcie.

Ale miałem kilka kontroli od straży miejskiej, urząd miasta, po powiatowe środowisko, nadzór budowlany czy wojewódzkie środowisko i winb. DOSŁOWNIE NIC nie wykryli. No wariat jakiś.

A to że firma jest zarejestrowana na terenie to nic nie znaczy.

Edytowane przez tofel3
I tak co pieć minut może zgłaszać ? Bez przesady ?

Nie ma tam działalności, budynek jest tylko wynajęty pod moją firmę.

no to budynek jest wynajęty pod firmę ale nie ma działalności ? czyli żadna produkcja nie idzie ani żadne usługi.

więc jedyne co można się doczepić to czy podatek od tej części nieruchomości liczony jest jak od biznesu a nie jak od mieszkalnego.

Nie może się do tego doczepić bo to jest zgłoszone i jest płacony odpowiedni podatek :) To już też sąsiad chciał zgłosić, nawet osobiście, ale lekko się zdziwił jak urzędnik oznajmił mu że wszystko jest zgłoszone. Edytowane przez tofel3