tofel3 02.10.2021 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2021 (edytowane) Hej. Właśnie otrzymałem pismo z PINB w sprawie czynności kontrolnych na nieruchomości w sprawie zmiany sposobu użytkowania garażu na produkcje.Mam takiego ulubionego sąsiada, dosłownie wszystko mu przeszkadza. (nawet jak mi robili ogrodzenie to przerzucał śmieci (swoje) do mnie, ale mniejsza o to). Jak przygotować się do takiej kontroli ? Czego się spodziewać ? Czy mam się czegoś obawiać ? Czy takie dokumenty jak projekt, pozwolenie, dziennik budowy są potrzebne ? Garaż stoi już jakiś czas.Oczywiście w garażu trzymam samochody i mam łódkę, jakieś regały z narzędziami i stół warsztatowy. I jak każdy w garażu czasem sobie coś robię. Edytowane 2 Października 2021 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
humidorek 07.10.2021 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Nic bym nie szykował, żadnych dokumentów, to ich zadanie, jeśli chcą coś udowodnić. Oczywiście garaż ma wyglądać na garaż, nie fabrykę I pamiętaj, że PINB nie jest Twoim wrogiem, im się wcale nie chce do Ciebie przychodzić, ale przez sąsiada muszą. Bardzo możliwe, że z urzędnikiem będziesz w stanie omówić optymalne rozwiązanie, by szybko zakończyć sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.11.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Kontrola się odbyła, już z daleka inspektor stwierdziła że jest wszystko ok. Mimo to był protokół, zdjęcia, sprawdzenie projektu itp. Stwierdziła że będzie umorzenie. W takiej sytuacji gdy jest umorzenie, ten nieszczęsny sąsiad może się odwołać ? Oczywiście wszyscy sąsiedzi z którymi graniczne dostaną powiadomienie, a na dodatek stwierdziła że ten sąsiad który zgłosił nie powinien być stroną w sprawie bo stykamy się tylko rogami działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 04.11.2021 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 ale o co chodzi. o to że masz uciążliwą produkcję tam gdzie MPZP nie przewiduje takowej ? czy może np o to że inny jest podatek od nieruchomości lub jej części, która jest przeznaczona na działalnośc gosp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.11.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 O to że sąsiad jest upierdliwy. A garaż mam wynajęty pod firmę i opłacam od tego podatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_composites 04.11.2021 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Odprowadzam podatek że niby tam jest firmą, bo jest wynajęte firmie i podatek od wynajmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 05.11.2021 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 ale co sąsiadowi nie pasuje, może hałas z firmy ? jakiś powód zgłoszenia był ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 09.01.2022 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Powód zgłoszenia to to że zmieniony został sposób użytkowania budynku. Budowałem garaż i sąsiedzi musieli wyrazić zgodę na budowę, a według niego jest tam firma. Efekt jest taki że była kontrola która nic nie wykryła i umorzyła sprawę, oczywiście on mógł się odwołać i tak zrobił, odwołał się do WINB. WINB nie znalazł podstaw i sprawę zamkną. Czy ew ten upierdliwy, może coś dalej ? W sensie urzędy czy już tylko sprawa z powództwa cywilnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.01.2022 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Jeśli prowadzisz uciążliwą działalność w miejscu do tego nie przeznaczonym to może to dalej zgłaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.01.2022 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Jaką działalność masz w tym garażu jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 09.01.2022 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Somsiad nie rozumie. Wykombinuj jakieś para zasadne zgłoszenie do sanepidu, czy modne ostatnio wytwarzanie smogu. Będzie eskalacja , ale i tam jesteś na nią skazany , ot toksyczna osobowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 10.01.2022 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Jeśli prowadzisz uciążliwą działalność w miejscu do tego nie przeznaczonym to może to dalej zgłaszać. I tak co pieć minut może zgłaszać ? Bez przesady ? Nie ma tam działalności, budynek jest tylko wynajęty pod moją firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 10.01.2022 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Somsiad nie rozumie. Wykombinuj jakieś para zasadne zgłoszenie do sanepidu, czy modne ostatnio wytwarzanie smogu. Będzie eskalacja , ale i tam jesteś na nią skazany , ot toksyczna osobowość Znaczy że ja mam go zgłosić ? Na smog nie da rady. A z tego co się orientuje, to były u niego jakieś kontrole które coś wykryły. Śmieci, podatek od firmy (że ma firme w domu, a nie płaci od podatku od firmy do miasta) Edytowane 10 Stycznia 2022 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 10.01.2022 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) W tej chwili wydaje mi się że on się już zafiksował na tym punkcie. Ale miałem kilka kontroli od straży miejskiej, urząd miasta, po powiatowe środowisko, nadzór budowlany czy wojewódzkie środowisko i winb. DOSŁOWNIE NIC nie wykryli. No wariat jakiś.A to że firma jest zarejestrowana na terenie to nic nie znaczy. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 10.01.2022 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Jeśli jest zarejestrowana firma lub umowa na wynajem, to podatek od budynku może być wyższy. Zobacz stawki podatku dla twojej gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 10.01.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 I tak co pieć minut może zgłaszać ? Bez przesady ? Nie ma tam działalności, budynek jest tylko wynajęty pod moją firmę. no to budynek jest wynajęty pod firmę ale nie ma działalności ? czyli żadna produkcja nie idzie ani żadne usługi. więc jedyne co można się doczepić to czy podatek od tej części nieruchomości liczony jest jak od biznesu a nie jak od mieszkalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 11.01.2022 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Nie może się do tego doczepić bo to jest zgłoszone i jest płacony odpowiedni podatek To już też sąsiad chciał zgłosić, nawet osobiście, ale lekko się zdziwił jak urzędnik oznajmił mu że wszystko jest zgłoszone. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 11.01.2022 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 No dokładnie.To co, to co chwile może to zgłaszać do PINB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts