Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam problem z połączeniem żyrandola pięcioramiennego

Recommended Posts

Nawiedziło cię i tego elektryka teoretyka??

Kilkadziesiąt lat w domu rodzinnym mieliśmy instalacje na dwóch przewodach i to jeszcze w alu a cały dom miał jeden obwód i nikogo prąd nie kopnął i nie zabił a żyrandole były wtedy w całości ze stali, więc trochę żyję na tym świecie i widziałem coś nie coś. Fuszerę robią zarówno laicy którym wydaje się że się znają na elektryce jak również i elektrycy z papierami więc przestań tu teoretyzować i faworyzować zawód elektryka jakby był on wśród zawodów budowlanych szlacheckim tytułem.

Do odłączenia prądu odcinasz kabel?? Brawo TY:D

W każdym fachu da się coś zrobić na skróty, nie zawsze to się źle kończy np. wypadkiem, lecz to nie oznacza że tak wolno postępować.

Fakt że starsi forumowicze pół życia spędzili w domach z instalacją dwuprzewodową i jakoś przeżyli, nie oznacza, że jest to jedyne optymalne rozwiązanie a trzy przewody to wymysł nudzących się tetryków. Przecież nawet zasilanie pralki starym Culonem nie od razu kończy się pożarem, bo najczęsciej najpierw śmierdzi smołą:p, ogień za szafą jest chwile później. Tu strażacy zdążyli na czas

Budynek_nr_2a_ul_Kowarska_Karpacz_6594560.jpg

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I nie smuć się, powinieneś się cieszyć, że dobrą diagnozę wstawiłeś co do pozycji elektryka wśród innych ... zawodów, że tak się wyrażę.

Nie, normalnie padnę, to było napisane jako żart a nie na serio.

Elektryk taki sam zawód jak inny to tylko ty go wywyższasz do rangi szlacheckiej wśród innych zawodów a tak naprawdę nie jest nic lepszym od murarza, tynkarza czy kafelkarza, już instalator instalacji c.o. jest na wyższym poziomie technicznym niż elektryk.

Idealnie w temacie:

https://www.elektro.info.pl/artykul/instalacje-elektroenergetyczne/171944,jak-podlaczyc-zyrandol-na-3-zarowki

Portal elektro.info.pl, który jest dla mnie jednym ze źródeł newsów tym razem postanowił pomóc też domowym majsterklepkom i umieścił w/w artykuł. Niestety żaden redakcyjny elektryk nie sprawdził wpierw treści i są babole w artykule. Odradzam samodzielne "zabawy" z żyrandolem.

A skąd to wiesz ?, ten artykuł nie jest podpisany nawet pseudonimem. Mi to wyglada bardziej na tekst reklamowy.

Wystarczy kliknąć w stopkę "Redakcja" aby zobaczyć to

Recenzenci artykułów naukowych publikowanych w „elektro.info”

mgr inż. Andrzej Boczkowski - Stowarzyszenie Elektryków Polskich

dr inż. Lech Danielski - Politechnika Wrocławska

prof. dr hab. inż. Zbigniew Hanzelka - Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie

dr inż. Kazimierz Herlender - Politechnika Wrocławska

bryg. dr inż. Waldemar Jaskółowski - Szkoła Główna Służby Pożarniczej

dr inż. Marek Jaworski - Politechnika Wrocławska

prof. dr hab. inż. Janusz Partyka - Politechnika Lubelska

dr hab. inż. Paweł Piotrowski - Politechnika Warszawska

prof. dr hab. inż. Jan Sikora - Politechnika Lubelska

doc. dr hab. inż. Tadeusz Dobrowiecki - Budapest University of Technology and Economics

mgr inż. Witold Zdunek – Stowarzyszenie Energetyka i Efektywność Energetyczna

Co nie oznacza ze ktos z redakcji jest autorem, po drugie jezeli uwazasz ze opis podłaczenia zyrandola jest artykułem naukowym to faktycznie ta dyskusja zbedna.

Po pierwsze, ja nie zapodałem tego artykułu, po drugie nic nie uważam a po trzecie skoro podają że recenzenci są z wysokimi tytułami naukowymi i technicznymi to samo przez sie mówi że każdy artykuł napisany przez jakąś osobę jest recenzowany przez któregoś z nich i dopuszczony do publikacji.

Już 50 postów a wątkotwórca się nie odzywa czy problem rozwiązał. Pewnie widząc merytoryczność dyskusji zrezygnował z odzywania się. Myślę, że w związku z tym nie ma co dalej przekomarzać się. Do przekomarzania proponuję założyć osobny temat.

Może stwierdził że łatwiej będzie zrobić puszkę na suficie zaraz obok tego żyrandola i tam zamontować odpowiedni włącznik na 2 obwody, a potem włączać to kijem od miotły albo ze stołka.

Zawsze to prościej niż dowiedzieć się czegoś z tego typu wątków. No i zgodnie z normami prawdopodobnie.