Bertha 04.10.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Nawiedziło cię i tego elektryka teoretyka?? Kilkadziesiąt lat w domu rodzinnym mieliśmy instalacje na dwóch przewodach i to jeszcze w alu a cały dom miał jeden obwód i nikogo prąd nie kopnął i nie zabił a żyrandole były wtedy w całości ze stali, więc trochę żyję na tym świecie i widziałem coś nie coś. Fuszerę robią zarówno laicy którym wydaje się że się znają na elektryce jak również i elektrycy z papierami więc przestań tu teoretyzować i faworyzować zawód elektryka jakby był on wśród zawodów budowlanych szlacheckim tytułem. Do odłączenia prądu odcinasz kabel?? Brawo TY:D W każdym fachu da się coś zrobić na skróty, nie zawsze to się źle kończy np. wypadkiem, lecz to nie oznacza że tak wolno postępować. Fakt że starsi forumowicze pół życia spędzili w domach z instalacją dwuprzewodową i jakoś przeżyli, nie oznacza, że jest to jedyne optymalne rozwiązanie a trzy przewody to wymysł nudzących się tetryków. Przecież nawet zasilanie pralki starym Culonem nie od razu kończy się pożarem, bo najczęsciej najpierw śmierdzi smołą, ogień za szafą jest chwile później. Tu strażacy zdążyli na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 04.10.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 I nie smuć się, powinieneś się cieszyć, że dobrą diagnozę wstawiłeś co do pozycji elektryka wśród innych ... zawodów, że tak się wyrażę. Nie, normalnie padnę, to było napisane jako żart a nie na serio. Elektryk taki sam zawód jak inny to tylko ty go wywyższasz do rangi szlacheckiej wśród innych zawodów a tak naprawdę nie jest nic lepszym od murarza, tynkarza czy kafelkarza, już instalator instalacji c.o. jest na wyższym poziomie technicznym niż elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.10.2021 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 już instalator instalacji c.o. jest na wyższym poziomie technicznym niż elektryk. Oooo, na pewno. Szczególnie dzisiaj, na budowie, gdy w/w chciał rozdzielacz ogrzewania podłogowego umieścić w ... przyszłej szafie sypialni. Ubaw po pachy na robocie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Sądzę, ze pytającego o żyrandol nie bardzo interesuje konstytucja Niemiec. Kasuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 05.10.2021 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 A szkoda, że te dyrdymały zostały przerwane, bo zastanawiałem się kto zasłuży na miano czołowego psychola tego działu. Parę osób szło łeb w łeb na czołówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domsat 05.10.2021 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Idealnie w temacie:https://www.elektro.info.pl/artykul/instalacje-elektroenergetyczne/171944,jak-podlaczyc-zyrandol-na-3-zarowkiPortal elektro.info.pl, który jest dla mnie jednym ze źródeł newsów tym razem postanowił pomóc też domowym majsterklepkom i umieścił w/w artykuł. Niestety żaden redakcyjny elektryk nie sprawdził wpierw treści i są babole w artykule. Odradzam samodzielne "zabawy" z żyrandolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 05.10.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 To portal z poradami typu "jak porazić sie prądem a spadając z taboretu połamać kulasy". Dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.10.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Najlepsze i najśmieszniejsze w tym wszystkim to, to że piszą to elektrycy z papierami:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.10.2021 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Najlepsze i najśmieszniejsze w tym wszystkim to, to że piszą to elektrycy z papierami:lol2: A skąd to wiesz ?, ten artykuł nie jest podpisany nawet pseudonimem. Mi to wyglada bardziej na tekst reklamowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 06.10.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Już 50 postów a wątkotwórca się nie odzywa czy problem rozwiązał. Pewnie widząc merytoryczność dyskusji zrezygnował z odzywania się. Myślę, że w związku z tym nie ma co dalej przekomarzać się. Do przekomarzania proponuję założyć osobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.10.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 A skąd to wiesz ?, ten artykuł nie jest podpisany nawet pseudonimem. Mi to wyglada bardziej na tekst reklamowy. Wystarczy kliknąć w stopkę "Redakcja" aby zobaczyć to Recenzenci artykułów naukowych publikowanych w „elektro.info” mgr inż. Andrzej Boczkowski - Stowarzyszenie Elektryków Polskich dr inż. Lech Danielski - Politechnika Wrocławska prof. dr hab. inż. Zbigniew Hanzelka - Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie dr inż. Kazimierz Herlender - Politechnika Wrocławska bryg. dr inż. Waldemar Jaskółowski - Szkoła Główna Służby Pożarniczej dr inż. Marek Jaworski - Politechnika Wrocławska prof. dr hab. inż. Janusz Partyka - Politechnika Lubelska dr hab. inż. Paweł Piotrowski - Politechnika Warszawska prof. dr hab. inż. Jan Sikora - Politechnika Lubelska doc. dr hab. inż. Tadeusz Dobrowiecki - Budapest University of Technology and Economics mgr inż. Witold Zdunek – Stowarzyszenie Energetyka i Efektywność Energetyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.10.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Wystarczy kliknąć w stopkę "Redakcja" aby zobaczyć to Co nie oznacza ze ktos z redakcji jest autorem, po drugie jezeli uwazasz ze opis podłaczenia zyrandola jest artykułem naukowym to faktycznie ta dyskusja zbedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.10.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Co nie oznacza ze ktos z redakcji jest autorem, po drugie jezeli uwazasz ze opis podłaczenia zyrandola jest artykułem naukowym to faktycznie ta dyskusja zbedna. Po pierwsze, ja nie zapodałem tego artykułu, po drugie nic nie uważam a po trzecie skoro podają że recenzenci są z wysokimi tytułami naukowymi i technicznymi to samo przez sie mówi że każdy artykuł napisany przez jakąś osobę jest recenzowany przez któregoś z nich i dopuszczony do publikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 06.10.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Już 50 postów a wątkotwórca się nie odzywa czy problem rozwiązał. Pewnie widząc merytoryczność dyskusji zrezygnował z odzywania się. Myślę, że w związku z tym nie ma co dalej przekomarzać się. Do przekomarzania proponuję założyć osobny temat. Może stwierdził że łatwiej będzie zrobić puszkę na suficie zaraz obok tego żyrandola i tam zamontować odpowiedni włącznik na 2 obwody, a potem włączać to kijem od miotły albo ze stołka. Zawsze to prościej niż dowiedzieć się czegoś z tego typu wątków. No i zgodnie z normami prawdopodobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts