Patrykj70 04.10.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Witam. Mam taką zagwozdkę z cokołem. Jestem na etapie "tuż przed chudziakiem". Ekipa ociepliła mi fundament XPS 10cm jak na obrazku poniżej. Styrodurem nie dociągnęli nawet poziomu chudziaka. Ogólnie poziom posadzki będzie 24cm nad chudziakiem czyli na wysokość 1 pustaka. Czy mógłbym już teraz (teraz tzn. po wymurowaniu chociaż 1 warsty pustaka) dokleić XPS dookoła na wysokość posadzki tak żeby powstał cokół? Czy dać sobie póki co z tym spokój bo tylko będzie przeszkadzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.10.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Hydroizolacja pozioma gdzie? Powinna odciąć drogę zarówno parze wodnej, jak i kapilarnemu podciąganiu w warstwie kleju między XPS a ścianą fundamentową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 05.10.2021 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Oczywiście jest tylko mistrz painta za mnie żaden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2021 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Oczywiście jest tylko mistrz painta za mnie żaden Pytanie nie było "czy" tylko "gdzie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patrykj70 05.10.2021 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Między ławą fundamentową a bloczkami. Folia 1mm, kolejna warstwa będzie pod pustakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 iędzy ławą fundamentową a bloczkami. Folia 1mm, kolejna warstwa będzie pod pustakiem To poniżej XPS, powyżej EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.10.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Ogólnie poziom posadzki będzie 24cm nad chudziakiem czyli na wysokość 1 pustaka. Czy mógłbym już teraz (teraz tzn. po wymurowaniu chociaż 1 warstwy pustaka) dokleić XPS dookoła na wysokość posadzki tak żeby powstał cokół? Czy dać sobie póki co z tym spokój bo tylko będzie przeszkadzać? Jeśli jeszcze poziomem "0" nie wyszedłeś ponad poziom przyszłego gruntu to tak ale jeśli jesteś ponad a teraz idzie pierwsza warstwa ścian nad ziemia z suporeksu, silikatu bądź ceramiki to pozostałą nieocieploną część bloczka fundamentowego ocieplisz już podczas ocieplania ścian domu grubszą warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 09.11.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Witam, mam odwrotną sytuację, ocieplenie ściany fundamentowej "nachodzi" na pierwszą warstwę pustaków ceramicznych, mniej więcej równo z poziomem wylewki na ociepleniu chudziaka. Czy to prawidłowe i czy nie lepiej obniżyć odcinając ten styropian ( 10 cm gruby ) do poziomu chudziaka i ocieplić docelową grubością 15 cm? Wtedy jednak praktycznie zniknie cokolik..Pozdrawiam Edytowane 10 Listopada 2021 przez jacogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 09.11.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Ja planuję zrobić podobnie. Ściana fundamentowa ocieplona będzie XPS em 15 cm do wysokości cokołu. Ocieplenie ścian 20cm styropianu. Cokół wyjdzie 5cm i wysoki ok. 15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 11.11.2021 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Czyli xps będzie wyżej od poziomu chudziaka o 15 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 13.11.2021 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Coś koło tego. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts