Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół, poziom zero, poziom posadzki

Patrykj70

Recommended Posts

Witam.

Mam taką zagwozdkę z cokołem. Jestem na etapie "tuż przed chudziakiem". Ekipa ociepliła mi fundament XPS 10cm jak na obrazku poniżej. Styrodurem nie dociągnęli nawet poziomu chudziaka.

5d0578e536eb286747cd6de3afa80225.jpg

Ogólnie poziom posadzki będzie 24cm nad chudziakiem czyli na wysokość 1 pustaka. Czy mógłbym już teraz (teraz tzn. po wymurowaniu chociaż 1 warsty pustaka) dokleić XPS dookoła na wysokość posadzki tak żeby powstał cokół? Czy dać sobie póki co z tym spokój bo tylko będzie przeszkadzać?

7730281b0b166e20797722f2a764354c.jpg

Ogólnie poziom posadzki będzie 24cm nad chudziakiem czyli na wysokość 1 pustaka. Czy mógłbym już teraz (teraz tzn. po wymurowaniu chociaż 1 warstwy pustaka) dokleić XPS dookoła na wysokość posadzki tak żeby powstał cokół? Czy dać sobie póki co z tym spokój bo tylko będzie przeszkadzać?

Jeśli jeszcze poziomem "0" nie wyszedłeś ponad poziom przyszłego gruntu to tak ale jeśli jesteś ponad a teraz idzie pierwsza warstwa ścian nad ziemia z suporeksu, silikatu bądź ceramiki to pozostałą nieocieploną część bloczka fundamentowego ocieplisz już podczas ocieplania ścian domu grubszą warstwą.

• 1 month później...
Witam, mam odwrotną sytuację, ocieplenie ściany fundamentowej "nachodzi" na pierwszą warstwę pustaków ceramicznych, mniej więcej równo z poziomem wylewki na ociepleniu chudziaka. Czy to prawidłowe i czy nie lepiej obniżyć odcinając ten styropian ( 10 cm gruby ) do poziomu chudziaka i ocieplić docelową grubością 15 cm? Wtedy jednak praktycznie zniknie cokolik..Pozdrawiam Edytowane przez jacogi