Cezax 04.10.2021 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 Jak w temacie. Mam okno, które nie jest super dźwiękoszczelne. Jest rzadko otwierane, więc zastanawiałem się, czy od strony pokoju nie wstawić dodatkowego okna. Oczywiście, to okno nie musiałby chronić przed warunkami zewnętrznymi, miałoby tylko służyć jako dodatkowa ochrona przed hałasem.Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest lepsze niż wymiana okna na nowe o większej dźwiękoszczelności tzn. uzyska się większą redukcję decybeli, niż przy wstawieniu jednego 3 szybowego okna, ponieważ odizoluje się drgania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 06.10.2021 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Dołożyć zewnętrzną roletę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 06.10.2021 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Jesteś pewien, że to wina okna? sciany z gazobetonu? jaka ich grobość? jaka ocieplenia? Pamiętaj, że dołożenie kolejnych szyb zmniejsza ilość światła, które dostaje się do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.10.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Pomijając wszystkie aspekty dotyczące zasadności działania by uzyskać efekt... ale czy pomyślałeś, jak otworzysz okno istniejące kiedy na jego drodze będzie stało kolejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 06.10.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 Jak w temacie. Mam okno, które nie jest super dźwiękoszczelne. Jest rzadko otwierane, więc zastanawiałem się, czy od strony pokoju nie wstawić dodatkowego okna. Oczywiście, to okno nie musiałby chronić przed warunkami zewnętrznymi, miałoby tylko służyć jako dodatkowa ochrona przed hałasem. Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest lepsze niż wymiana okna na nowe o większej dźwiękoszczelności tzn. uzyska się większą redukcję decybeli, niż przy wstawieniu jednego 3 szybowego okna, ponieważ odizoluje się drgania. Nie mnie oceniać sens takiej konstrukcji, ale patrząc od strony technicznej... Należałoby wykonać "ramkę" np. z Illbruck Mowo wewnątrz mieszkania, w którą następnie wstawi się okno wewnętrzne a całość zostanie zabudowana np. płytami G-K. Wewnętrzny wymiar tej konstrukcji ramowej musi byc szerszy i wyższy w granicach 16-18 cm od obecnego wymiaru wnęki okiennej, aby zamontowana ościeznica nie wystawała w otworze oraz żeby swobodnie otwierać skrzydło zewnętrzne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts