Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy możliwe jest wstawienie dodatkowego okna? Doświadczenia?

Recommended Posts

Jak w temacie. Mam okno, które nie jest super dźwiękoszczelne. Jest rzadko otwierane, więc zastanawiałem się, czy od strony pokoju nie wstawić dodatkowego okna. Oczywiście, to okno nie musiałby chronić przed warunkami zewnętrznymi, miałoby tylko służyć jako dodatkowa ochrona przed hałasem.

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest lepsze niż wymiana okna na nowe o większej dźwiękoszczelności tzn. uzyska się większą redukcję decybeli, niż przy wstawieniu jednego 3 szybowego okna, ponieważ odizoluje się drgania.

Jak w temacie. Mam okno, które nie jest super dźwiękoszczelne. Jest rzadko otwierane, więc zastanawiałem się, czy od strony pokoju nie wstawić dodatkowego okna. Oczywiście, to okno nie musiałby chronić przed warunkami zewnętrznymi, miałoby tylko służyć jako dodatkowa ochrona przed hałasem.

Wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest lepsze niż wymiana okna na nowe o większej dźwiękoszczelności tzn. uzyska się większą redukcję decybeli, niż przy wstawieniu jednego 3 szybowego okna, ponieważ odizoluje się drgania.

Nie mnie oceniać sens takiej konstrukcji, ale patrząc od strony technicznej...:cool:

Należałoby wykonać "ramkę" np. z Illbruck Mowo wewnątrz mieszkania, w którą następnie wstawi się okno wewnętrzne a całość zostanie zabudowana np. płytami G-K.

Wewnętrzny wymiar tej konstrukcji ramowej musi byc szerszy i wyższy w granicach 16-18 cm od obecnego wymiaru wnęki okiennej, aby zamontowana ościeznica nie wystawała w otworze oraz żeby swobodnie otwierać skrzydło zewnętrzne....