hetmvn 05.10.2021 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2021 Witam, Mam budynek gospodarczy, który chcę przebudować na mieszkalny (dom jednorodzinny). Mam plan od architektów, zgodę ze starostwa itd. W tym momencie jestem na etapie szukania kredytu hipotecznego i tutaj pojawia się pytanie.. ile potrzebuję? Trzeba wykonać szereg prac m.in: - wykonanie ściągów stalowych w każdej ścianie konstrukcyjnej w górnych częściach ścian (napoziomie stropów).- zszycie prętami spękań w ścianach konstrukcyjnych,- wzmocnienie istniejących fundamentów od zewnątrz,- wzmocnienie fundamentów od środka wraz z wykonaniem posadzki żelbetowej,- wzmocnienie konstrukcji drewnianej dachu (w szczególności płatwie i słupy),- wzmocnienie lub wymiana stropów nad parterem a ponadto: -dach-elewacja-pełna przebudowa środka (góra i dół)-schody Werbować jakiegoś Pana z firmy budowlanej do wyceny, czy takim czymś zajmuje się jakiś rzeczoznawca? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.10.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 serio przy takich pracach nie lepiej zburzyć i wybudować od zera? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 09.10.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Dokładnie, tak jak pisze Elfir, rozebrać i od nowa postawić.Wyjdzie taniej i lepiej bo remont kosztuje dwa razy drożej niż budowanie od zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 17.10.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Witam, Mam budynek gospodarczy, który chcę przebudować na mieszkalny (dom jednorodzinny). Mam plan od architektów, zgodę ze starostwa itd. W tym momencie jestem na etapie szukania kredytu hipotecznego i tutaj pojawia się pytanie.. ile potrzebuję? Trzeba wykonać szereg prac m.in: - wykonanie ściągów stalowych w każdej ścianie konstrukcyjnej w górnych częściach ścian (na poziomie stropów). - zszycie prętami spękań w ścianach konstrukcyjnych, - wzmocnienie istniejących fundamentów od zewnątrz, - wzmocnienie fundamentów od środka wraz z wykonaniem posadzki żelbetowej, - wzmocnienie konstrukcji drewnianej dachu (w szczególności płatwie i słupy), - wzmocnienie lub wymiana stropów nad parterem a ponadto: -dach -elewacja -pełna przebudowa środka (góra i dół) -schody Werbować jakiegoś Pana z firmy budowlanej do wyceny, czy takim czymś zajmuje się jakiś rzeczoznawca? Pozdrawiam. Proponuję sporządzić kosztorys inwestorski, na podstawie projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Proponuję sporządzić kosztorys inwestorski, na podstawie projektu. Pozdrawiam Który już w momencie sporządzania będzie oparty na cenach sprzed kilku miesięcy które były zakontraktowane często wiele miesięcy wcześniej. A dzisiaj ceny ofertowe już będą znacznie wyższe a za kilka miesięcy, gdy dojdzie do realizacji będą jeszcze większe. Kosztorysy są bez sensu. Można pozbierać oferty i dodać ze 30% zapasu. A co do meritum - współczesne wymagania techniczne powodują, że sens pozostawiania czegokolwiek jest wątpliwy nawet, jak konstrukcja budynku gospodarczego byłaby w dobrym stanie. A skoro jest w słabym, to nie ma się nad czym zastanawiać. Pewnie znajdą się jakieś sytuacje, gdy czynnik ekonomiczny zostanie przebity sentymentem czy jakimiś uwarunkowaniami prawnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calk 18.10.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Który już w momencie sporządzania będzie oparty na cenach sprzed kilku miesięcy które były zakontraktowane często wiele miesięcy wcześniej. A dzisiaj ceny ofertowe już będą znacznie wyższe a za kilka miesięcy, gdy dojdzie do realizacji będą jeszcze większe. Kosztorysy są bez sensu. Można pozbierać oferty i dodać ze 30% zapasu. Pewnie znajdą się jakieś sytuacje, gdy czynnik ekonomiczny zostanie przebity sentymentem czy jakimiś uwarunkowaniami prawnymi. Kosztorys inwestorski jest dokumentem finansowym. Przy bardzo wysokich cenach polecam dokonać aktualizacji cen w kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Kosztorys inwestorski jest dokumentem finansowym. I co z tego wynika dla inwestora? Przy bardzo wysokich cenach polecam dokonać aktualizacji cen w kosztorysie. I płacić za to co miesiąc czy co kwartał przez 1,5+ roku trwania prac? I co to da jak ceny juz w momencie aktualizacji są nieaktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts