Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa budynku gospodarczego na dom jednorodzinny

hetmvn

Recommended Posts

Witam,

Mam budynek gospodarczy, który chcę przebudować na mieszkalny (dom jednorodzinny). Mam plan od architektów, zgodę ze starostwa itd. W tym momencie jestem na etapie szukania kredytu hipotecznego i tutaj pojawia się pytanie.. ile potrzebuję? Trzeba wykonać szereg prac m.in:

- wykonanie ściągów stalowych w każdej ścianie konstrukcyjnej w górnych częściach ścian (na

poziomie stropów).

- zszycie prętami spękań w ścianach konstrukcyjnych,

- wzmocnienie istniejących fundamentów od zewnątrz,

- wzmocnienie fundamentów od środka wraz z wykonaniem posadzki żelbetowej,

- wzmocnienie konstrukcji drewnianej dachu (w szczególności płatwie i słupy),

- wzmocnienie lub wymiana stropów nad parterem

a ponadto:

-dach

-elewacja

-pełna przebudowa środka (góra i dół)

-schody

Werbować jakiegoś Pana z firmy budowlanej do wyceny, czy takim czymś zajmuje się jakiś rzeczoznawca?

Pozdrawiam.

Witam,

Mam budynek gospodarczy, który chcę przebudować na mieszkalny (dom jednorodzinny). Mam plan od architektów, zgodę ze starostwa itd. W tym momencie jestem na etapie szukania kredytu hipotecznego i tutaj pojawia się pytanie.. ile potrzebuję? Trzeba wykonać szereg prac m.in:

- wykonanie ściągów stalowych w każdej ścianie konstrukcyjnej w górnych częściach ścian (na

poziomie stropów).

- zszycie prętami spękań w ścianach konstrukcyjnych,

- wzmocnienie istniejących fundamentów od zewnątrz,

- wzmocnienie fundamentów od środka wraz z wykonaniem posadzki żelbetowej,

- wzmocnienie konstrukcji drewnianej dachu (w szczególności płatwie i słupy),

- wzmocnienie lub wymiana stropów nad parterem

a ponadto:

-dach

-elewacja

-pełna przebudowa środka (góra i dół)

-schody

Werbować jakiegoś Pana z firmy budowlanej do wyceny, czy takim czymś zajmuje się jakiś rzeczoznawca?

Pozdrawiam.

Proponuję sporządzić kosztorys inwestorski, na podstawie projektu.

Pozdrawiam

Proponuję sporządzić kosztorys inwestorski, na podstawie projektu.

Pozdrawiam

Który już w momencie sporządzania będzie oparty na cenach sprzed kilku miesięcy które były zakontraktowane często wiele miesięcy wcześniej. A dzisiaj ceny ofertowe już będą znacznie wyższe a za kilka miesięcy, gdy dojdzie do realizacji będą jeszcze większe.

Kosztorysy są bez sensu. Można pozbierać oferty i dodać ze 30% zapasu.

A co do meritum - współczesne wymagania techniczne powodują, że sens pozostawiania czegokolwiek jest wątpliwy nawet, jak konstrukcja budynku gospodarczego byłaby w dobrym stanie. A skoro jest w słabym, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Pewnie znajdą się jakieś sytuacje, gdy czynnik ekonomiczny zostanie przebity sentymentem czy jakimiś uwarunkowaniami prawnymi.

Który już w momencie sporządzania będzie oparty na cenach sprzed kilku miesięcy które były zakontraktowane często wiele miesięcy wcześniej. A dzisiaj ceny ofertowe już będą znacznie wyższe a za kilka miesięcy, gdy dojdzie do realizacji będą jeszcze większe.

Kosztorysy są bez sensu. Można pozbierać oferty i dodać ze 30% zapasu.

Pewnie znajdą się jakieś sytuacje, gdy czynnik ekonomiczny zostanie przebity sentymentem czy jakimiś uwarunkowaniami prawnymi.

Kosztorys inwestorski jest dokumentem finansowym. Przy bardzo wysokich cenach polecam dokonać aktualizacji cen w kosztorysie.

Kosztorys inwestorski jest dokumentem finansowym.

I co z tego wynika dla inwestora?

Przy bardzo wysokich cenach polecam dokonać aktualizacji cen w kosztorysie.

I płacić za to co miesiąc czy co kwartał przez 1,5+ roku trwania prac? I co to da jak ceny juz w momencie aktualizacji są nieaktualne?