Mokebe 07.10.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Cześć, Może trochę głupie pytanie, ale... powiedzcie mi, w jakiej kolejności należy wykonywać następujące etapy, żeby się spieło: - montaż dachówki i orynnowania- tynkowanie i ocieplanie elewacji- tynkowanie wewnętrzne- wylewki- elektryka- hydraulika domowa (rury, kanalizacja)- podłogowe ogrzewanie- montaż pieca gazowego z osprzętem- montaż wentylacji mechanicznej z rekuperatorem- montaż klimatyzacji Nie chciałbym popełnić jakieś głupoty...jestem na etapie budowy stan surowego, ale terminy są teraz takie, że wolałbym już zacząć wysyłać zapytania o kolejne etapy.Czy też Was to smuci, że w stumetrowym domu wszystko powyższe to kolejne 200 tysięcy PLN? W zależności od standardu oczywiście, ale ciężko mi znaleźć tańsze oferty? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 08.10.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Dlaczego hydraulika (woda, kanalizacja) oraz ogrzewanie PRZED tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 08.10.2021 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 To gdzie Ty masz rury od wody i kanalizacyjne? U mnie będą w łazienkach (będą zaklejone kafelkami) oraz w kuchni (tu będą za szafkami).Może tylko w maszynowni będą na wierzchu, ale to pomieszczenie techniczne, nie do oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 09.10.2021 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Podaję kolejność, która była u mnie: montaż dachówki i orynnowaniamontaż okien i drzwi zewnętrznych hydraulika domowa (ciepła, zimna woda, kanalizacja, gaz, odkurzacz centralny) rury, kanalizacja - również pod rekuperator i klimatyzatory) prowadzenie rur wentylacji mechanicznej w styropianie pod wylewką (bez rekuperatora) elektryka montaż klimatyzacji podłogowe ogrzewanie wylewki tynkowanie wewnętrzne montaż pieca gazowego z osprzętem tynkowanie i ocieplanie elewacji montaż rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2021 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 U mnie hydraulika była przed tynkami ponieważ tynki zakryły wszystkie bruzdy na rury z wodą i kanalizacyjne. Tak by trzeba było kuć tynk a potem szpachlować a ja chciałem tego uniknąć bo u mnie nie ma gładzi no i po co dodatkowa robota. Ogrzewanie podłogowe - tu racja, pomyliłem się. Powinno być po tynkach a przed wylewką oczywiście. Pomijając stan "0" kanalizację akurat wykonuje się na dwie tury. Pierwsza w stanie surowym kładąc główne grube odcinki. Potem kolejna tura najlepiej po tynkach tak aby hydraulik prawidłowo zlicował wszystko ze ścianą. Tak jak z obsadzaniem puszek elektrycznych nigdy nie wiadomo ile tynku wejdzie na krzywą ścianę. Podejść na ścianach nie jest aż tak wiele ( kilka pionowych do umywalki, zlewu, brodzika ) więc ponowne zatynkowanie nie przysporzy problemów a pomaga później na etapie wykańczania gdy nie trzeba stosować żadnych przedłużek, nypli, lub ponownie rozkuwać ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.10.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Pomijając stan "0" kanalizację akurat wykonuje się na dwie tury. Pierwsza w stanie surowym kładąc główne grube odcinki. Potem kolejna tura najlepiej po tynkach tak aby hydraulik prawidłowo zlicował wszystko ze ścianą. Tak jak z obsadzaniem puszek elektrycznych nigdy nie wiadomo ile tynku wejdzie na krzywą ścianę. Podejść na ścianach nie jest aż tak wiele ( kilka pionowych do umywalki, zlewu, brodzika ) więc ponowne zatynkowanie nie przysporzy problemów a pomaga później na etapie wykańczania gdy nie trzeba stosować żadnych przedłużek, nypli, lub ponownie rozkuwać ścian. U mnie cała hydraulika była przed tynkami. Rzeczywiście w łazience musiałem dokupić przedłużkę pod umywalką, a poza tym nie było problemów. Natomiast co do gniazdek, to nie należy ich zbytnie wyciągać ponad powierzchnię nieotynkowanej ściany. Właściwie lepiej zlicować je ze ścianą przed tynkowaniem. Wtedy po tynkowaniu puszka robi się głębsza, a wkręty do osprzętu podmienia się na dłuższe (3 cm - 4 cm). Głębsza puszka to łatwiejszy montaż, a zwłaszcza jak chce się tam wsadzić jakąś elektronikę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.10.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Rzeczywiście w łazience musiałem dokupić przedłużkę pod umywalką, a poza tym nie było problemów. Natomiast co do gniazdek, to nie należy ich zbytnie wyciągać ponad powierzchnię nieotynkowanej ściany. Właściwie lepiej zlicować je ze ścianą przed tynkowaniem. Wtedy po tynkowaniu puszka robi się głębsza, a wkręty do osprzętu podmienia się na dłuższe (3 cm - 4 cm). Głębsza puszka to łatwiejszy montaż, a zwłaszcza jak chce się tam wsadzić jakąś elektronikę. Wszystkiemu można jakoś zaradzić kupując przedłużki, wymieniając wkręty i stosując inne rozwiązania. Rozpatrywanie wyższości wykonania kilku przeróbek o których wspomniałeś nad załataniem kilku bruzd pozostawmy inwestorom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts