Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień na podjazd-jaki

gkati

Recommended Posts

ja mam kamień z torów kolejowych jako podkład (podczas remontu torów sprzedawali bo wymieniali na nowe) + do tego mam jako warstwę wierzchnią kamień granitowy 16-22 ale KLINIEC nie rób z otoczaka bo się będziesz kopał samochodem. Podjazd ma ze 100m i zimą odśnieżarką bez problemów odśnieżam. Kosztowo nie wychodzi to wcale taniej bo też powinno się utwardzić teren, jakieś obrzeża dać,a zwykłe obrzeża wyglądają kiepsko najlepiej też granit dać......i kilka wanien tego kamienia trzeba wysypać aby dobrze wyglądało i się użytkowało Edytowane przez woan

Od kostki? Duuuużo taniej. mam juz zamówiony materiał na blisko 150m2 podjazdu. 20cm tłucznia 30-60, 10cm klinca 10-40 i 5-8cm grysu granitowego za około 4500zł. Dojdzie koparka i dwie warstwy geowłókniny...No i najważniejsze, żadne otoczaki. :)

ja to robiłem z 10-15 lat temu to wydawało mi się,że dużo. Nie pamiętam ile ,ale jak bym robił z kostki szarej wyszłoby taniej albo jestem w błędzie...... sam kamień granitowy poszło mi 2 wanny po 24 tony

Edytowane przez woan

Witajcie

Chciałabym zrobić podjazd z kamienia otoczaka ( luźno wysypany) jak to po kolei wykonać jakie warstwy wyłożyć pod i z czego?

Dziękuję za wszelkie porady

Pozdrawiam

Otoczak nie daje się zagęścić , dlatego robi się podjazd z tłucznia . Na początek gruz mielony , zagęszczamy , na to kamień również zagęszczamy . Kosztuje to 60zł/m2 . Materiał + robocizna .

Ktoś miał wątpliwości co z odśnieżaniem . Jak przymrozi , to odśnieża się tak samo jak kostkę .

Ot zwyczajne kocie łby, ładnie oglądać zza płotu, albo z okna. Nawet dzisiejsza technologia nie potrafi sobie poradzić z wstrząsami . Ongiś niejedno auto zostawiło na takiej drodze miskę olejową:mad:

Wymaga dobrej ekipy i kuupy kamieni , najlepiej jednej wielkości Zatem nawet jak materiał z pól za darmo to ekipa i cement dadzą w sumie koszt podobny tej z kostki granitowej , tej tańszej