Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie ościeży

Kostekkg

Recommended Posts

Witam,

Potrzebuję porady przed zbliżającym się montażem okien. Kaseta rolety zewnętrznej ma głębokość 20,5cm natomiast dom będzie ocieplony styropianem 20cm. Zależy na tym, żeby kaseta była zabudowana i niewidoczna. W tym celu nadproże zostało cofnięte 6,5cm tak, żeby dodatkowo zmieściło się około 3cm ocieplenia pomiędzy kasetą a nadprożem. Niestety likwidując jeden mostek termiczny powstaję drugi mianowicie boki ościeży, ponieważ okno nie będzie zlicowane ze ścianą tylko cofnięte o około 3cm na równo z ociepleniem nadproża. I moje pytanie jak najlepiej i czym zaizolować te ościeża tak, żeby to było dobrze? Czy styropian 20cm kończyć na równo z ościężą i do tego dokleić około 2cm z boku do ramy okna czy może wyjechać 2cm poza obrys okna styropianem 20cm i tylko w tę szparę dać 2cm? A może całkowicie inne pomysły jak to najlepiej wykonać. Nie jestem, żadnym specjalistą w tym temacie, dlatego proszę o poradę. Dodam, że montaż będzie szczelny, a wszystkie okna w domu są tarasowe stąd takie duże kasety.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Kostekkg

Wysunąć okna poza ścianę i roleta nie będzie przylegała bokami do betonowego nadproża. Automatycznie zyskasz te kilka cm izolacji między kasetą a nadprożem. To niestety wymusza grubszą termoizolację, jeśli kaseta ma być pod tynkiem, więc albo dasz grubiej po całości elewacji albo tylko nad/wokół okien z roletami:

https://www.mkstudio.waw.pl/wp-content/uploads/2020/10/rolety-zewnetrzne-solid-2.jpg

https://www.nitus.pl/wp-content/uploads/2019/06/rolety-zewnetrzne-podtynkowe.jpg

Witam.

Jestem w identycznej sytuacji, kaseta 20,5 cm warstwa ocieplenia 20 cm. Grubość tej jednej kasety wynikła z szerokości i wysokości okna (299x250). Niestety zbyt późno się zorientowałem w moim bledzie i zamówiłem nowa rolete z podziałem 2/1, dzięki temu rolety mieszczą się w kasecie 18cm. W moim przypadku „pogrubienie” warstwy ocieplenia nie wchodziło w grę, praktycznie brak okapu, a koszt dodatkowej warstwy ocieplenia przewyższał prawdopodobnie koszt nowej rolety. Sprawdź z czego wynika u Ciebie rozmiar kasety, u mnie wszystkie są 18 cm zz wyjątkiem tego jednego okna. Takie wyjscie z zaistniałej sytuacji w moim przypadku wydaje mi się najlepsze.

Pozdrawiam

Krzysztof