Lukasz11 08.10.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Murarz robiąc szalunki (wieńca, słupów, trzpieni) spinał je śrubami (fi12 chyba). Oczywiście większości śrub nie udało się wyjąć no i teraz wystają że ścian. Czy wystarczy je obciąć na równo że ściana, czy trzeba je jeszcze jakoś pozaklejac po obcieciu, by nie korodowały przykryte tynkiem gipsowym. Bo chyba tynk gipsowy będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2021 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Murarz nie wiedział, że śruby daje się w rurkach, żeby można je było wyciągnąć? fi12 o długości 30-40 cm "trochę" kosztuje. a jest ich kilkadziesiąt na dom. Ty za to płacisz????Niestety śruby będą korodowały pod tynkiem gipsowym na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 08.10.2021 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Już zapłaciłem :]Czemu nie dał w rurkach? Bo nie musiał, bo nie chciał, bo tak mu było wygodniej. No i on za to nie płacił. Jak to teraz sprawnie wyciąć? Szlifierkę mam. Ale jaka tarcza? Tzn mogę tarcza do cięcia metalu lekko wciąż się w ścianę by głębiej wyciąć śrubę? No i czym to potem zakleic. Zostało mi trochę kleju do styropianu. Może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.10.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Pomaluj je jakąś farbą do metalu aby nie korodowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 (edytowane) Kątówką zwykłą obetnij, taką np 125mm, do cięcia metalu, jak najbliżej ściany. Nie naciskaj za mocno, bo rozerwie tarczę i możesz dostać jej resztkami po twarzy (lepiej mieć okulary z plastiku bezodpryskowego na nosie). Edytowane 8 Października 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.10.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 Dodam nie najcieńszą tarczą typową do cięcia, bo się rozleci przy przekrzywieniu drgnięciu zmęczonej ręki. Kupuj grubsze do cięcia ok 2 mm grube. To i stal i bloczki bez problemu i bez swego kalectwa poharatasz wedle woli. OCZYWIŚCIE w okularach ochronnych. Albo przyłbicy covidowej do tego świetnie się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.10.2021 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2021 (edytowane) No właśnie. To już nie chodzi o to, że się tarcza rozleci, ale "zajechanie" w mur spowoduje, że tarcza rozpędzi do dużych prędkości drobinki ściany murowanej (albo betonu) i takie pociski mogą polecieć prosto w oczy. Jak kiedyś dostałem takim kamyczkiem pod oko, to zaraz założyłem okulary ochronne. Oczy ma się jedne! Tarcza faktycznie lepiej kupić lepsze, markowe, bo takie za 1 zł/szt. rozpadają się od lekkiego nacisku. Tu okulary nie pomogły: Edytowane 8 Października 2021 przez Ratpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 17.10.2021 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Już zapłaciłem :] Czemu nie dał w rurkach? Bo nie musiał, bo nie chciał, bo tak mu było wygodniej. No i on za to nie płacił. A gdyby dał w rurkach to by Ci w tym betonie zostały rurki, które należałoby też wypełnić jakąś cementową masą. Jakby więc nie patrzeć, d.. zawsze z tyłu i zawsze jakąś ekstra robotę należy wykonać. Odcięcie tych prętów już tu zostało omówione przez innych. Skoro to pręt gwintowany to można spróbować ciężkim młotkiem odpowiednio perdzielnąć to bez problemu powinien pęknąć na równi z betonem - fizyka. Po odcięciu pomalować. Ale nie farbą, ale mineralnym preparatem antykorozyjnym do napraw elementów żelbetowych (np. Ceresit CD30, jest sporo produktów tego typu, poszukać czegoś tańszego i w mniejszych opakowaniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 18.10.2021 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Ok.Dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.10.2021 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Murarz robiąc szalunki (wieńca, słupów, trzpieni) spinał je śrubami (fi12 chyba). Oczywiście większości śrub nie udało się wyjąć no i teraz wystają że ścian. Czy wystarczy je obciąć na równo że ściana, czy trzeba je jeszcze jakoś pozaklejac po obcieciu, by nie korodowały przykryte tynkiem gipsowym. Bo chyba tynk gipsowy będzie.obiąć przy murze, a tynkarz sam powinien zamalować to jakąś farbą przed tynkowaniem. Mój sam malował wszystkie wystające stalowe elementy przed tynkowaniem, aby nie rdzewiało i nie wyłaziło na zewnątrz. Minęło już z 6 lat i śladu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts