Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja home made

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To chyba jak nikogo nie ma w domu.

Ale kupując Lune juz na starcie trzeba dorzucic Higroplusa żeby chociaż wilgotność ogarnąć - sprawdź cenę.

A potem ciągnie tyle energii, ze Owczar wymienił sobie wymiennik na ERV. Ale Owczar potrafi liczyć :)

Ja nie neguję wyższości lepszych central nad prostymi, ale uważam, że nie każdy potrzebuje Mercedesa. Owszem, tańsze centrale potrzebują więcej prądu, czasami przesuszają powietrze w domu, ale mimo wszystko są 100 razy lepsze niż WG. A jeśli ktoś zechce sobie wymienić reku na lepszy po jakimś czasie, to to zrobi. Nie od razu wszyscy muszą mieć super produkt, tym bardziej, że z nawet najtańszą centralą komfort w domu jest nieporównywalny z żadną WG. Miałem przez kilka sezonów Lunę i kiedy ją odpaliłem byłem w szoku jaka jest różnica pomiędzy WG a WM.

Ja nie neguję wyższości lepszych central nad prostymi, ale uważam, że nie każdy potrzebuje Mercedesa. Owszem, tańsze centrale potrzebują więcej prądu, czasami przesuszają powietrze w domu, ale mimo wszystko są 100 razy lepsze niż WG.

Dowodzenie, ze lepiej wydać 100 dolców i mieć mokre nogi niż wydać 50 dolców i mieć suche jest dosyć karkołomne. Ale pewnie mistrzom marketingu uda się zrobić niektórym inwestorom kisiel z mózgu. Pewnie wykorzystają do tego argument, że lepsze to, niz chodzenie boso.

Ja dowodzę, że wydając 2000PLN będziemy mieli tak samo świeże powietrze jak wydając 6000PLN.

Tak samo jak przy otwartych oknach.

Różnica nie w świeżości, a w kosztach, w ilości PMów, w wilgotności i temperaturze powietrza wpadającego do domu.

Historia o butach teraz już nie ma zastosowania, bo można kupić buty za 500 i buty za 100 które jak się może okazać, posłużą dużo dłużej...

Co do rekuperatorów swój kupiłem za chyba 2500zł inny o podobnych parametrach z wentylatorami na prąd stały kosztował w granicach 5,5-6 tyś zł.

Nie zawsze jest sens kupować coś droższego skoro tańsze działa wystarczająco dobrze.

Jednak niektórzy za wszelką cenę chcą swój wybór jakoś uzasadnić. Jesteś zadowolony z tego co masz SUPER, ale nie wciskaj na siłę innym swojego rozwiązania!

Czyli jakby nie dotarło to prostym językiem: przestań już pier.... :wave:

Ja jako że u mnie remont pochłonął, ze sporą nawiązką, przeznaczony budżet (kto remontował budynek częściowo zabytkowy ten wie) to pozostawało mi albo pozostać przy grawitacyjnej (co zważywszy na nowe okna miało by mizerne skutki) albo robić maksymalnie po kosztach. Postawiłem na 2 opcję, robiąc wszystko własnoręcznie (lubię majsterkować i nowe wyzwania), włącznie z urządzeniem (fabryczne są tylko wentylatory). Zawsze do zabudowanej (poprawnie) instalacji można w przyszłości dokupić fabryczne urządzenie.