Owczar 15.10.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 W standardzie pewnie nie, ale jak będziesz miał wymiary to będziesz mógł sprawdzić czy można dokupić osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 15.10.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 OK, wystarczy wymiana samego wymiennika, czy też coś trzeba będzie kombinować z elektroniką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.10.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Sama wymiana wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.10.2021 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 To chyba jak nikogo nie ma w domu. Ale kupując Lune juz na starcie trzeba dorzucic Higroplusa żeby chociaż wilgotność ogarnąć - sprawdź cenę. A potem ciągnie tyle energii, ze Owczar wymienił sobie wymiennik na ERV. Ale Owczar potrafi liczyć Ja nie neguję wyższości lepszych central nad prostymi, ale uważam, że nie każdy potrzebuje Mercedesa. Owszem, tańsze centrale potrzebują więcej prądu, czasami przesuszają powietrze w domu, ale mimo wszystko są 100 razy lepsze niż WG. A jeśli ktoś zechce sobie wymienić reku na lepszy po jakimś czasie, to to zrobi. Nie od razu wszyscy muszą mieć super produkt, tym bardziej, że z nawet najtańszą centralą komfort w domu jest nieporównywalny z żadną WG. Miałem przez kilka sezonów Lunę i kiedy ją odpaliłem byłem w szoku jaka jest różnica pomiędzy WG a WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.10.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Ja nie neguję wyższości lepszych central nad prostymi, ale uważam, że nie każdy potrzebuje Mercedesa.... Popieram w całej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Ja nie neguję wyższości lepszych central nad prostymi, ale uważam, że nie każdy potrzebuje Mercedesa. Owszem, tańsze centrale potrzebują więcej prądu, czasami przesuszają powietrze w domu, ale mimo wszystko są 100 razy lepsze niż WG. Dowodzenie, ze lepiej wydać 100 dolców i mieć mokre nogi niż wydać 50 dolców i mieć suche jest dosyć karkołomne. Ale pewnie mistrzom marketingu uda się zrobić niektórym inwestorom kisiel z mózgu. Pewnie wykorzystają do tego argument, że lepsze to, niz chodzenie boso. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.10.2021 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ja dowodzę, że wydając 2000PLN będziemy mieli tak samo świeże powietrze jak wydając 6000PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ja dowodzę, że wydając 2000PLN będziemy mieli tak samo świeże powietrze jak wydając 6000PLN. Tak samo jak przy otwartych oknach. Różnica nie w świeżości, a w kosztach, w ilości PMów, w wilgotności i temperaturze powietrza wpadającego do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.10.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Zgadza się.Ma być tak jak przy otwartych oknach. Tyle, że bez zimnych przeciągów i taniej.Cieszę się, że wreszcie to zrozumiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Ma być tak jak przy otwartych oknach. Tyle, że bez zimnych przeciągów i taniej. Cieszę się, że wreszcie to zrozumiałeś. Tak. Przy reku o wyższej sprawności masz cieplejszy nawiew. I taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.10.2021 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Tak. Nawet przy Lunie masz nawiewane ciepłe powietrze i oszczędzasz pieniądze w porównaniu do WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 18.10.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Historia o butach teraz już nie ma zastosowania, bo można kupić buty za 500 i buty za 100 które jak się może okazać, posłużą dużo dłużej... Co do rekuperatorów swój kupiłem za chyba 2500zł inny o podobnych parametrach z wentylatorami na prąd stały kosztował w granicach 5,5-6 tyś zł. Nie zawsze jest sens kupować coś droższego skoro tańsze działa wystarczająco dobrze. Jednak niektórzy za wszelką cenę chcą swój wybór jakoś uzasadnić. Jesteś zadowolony z tego co masz SUPER, ale nie wciskaj na siłę innym swojego rozwiązania! Czyli jakby nie dotarło to prostym językiem: przestań już pier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 18.10.2021 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Dodam jeszcze, że nie każdego stać na ful wypas z montażem instalacji za 20tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.10.2021 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Teraz za 20k to ciężko o jakiś wypas. Raczej taki podstawowy montaż - ceny wariują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 19.10.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Ja jako że u mnie remont pochłonął, ze sporą nawiązką, przeznaczony budżet (kto remontował budynek częściowo zabytkowy ten wie) to pozostawało mi albo pozostać przy grawitacyjnej (co zważywszy na nowe okna miało by mizerne skutki) albo robić maksymalnie po kosztach. Postawiłem na 2 opcję, robiąc wszystko własnoręcznie (lubię majsterkować i nowe wyzwania), włącznie z urządzeniem (fabryczne są tylko wentylatory). Zawsze do zabudowanej (poprawnie) instalacji można w przyszłości dokupić fabryczne urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 23.10.2021 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Jakie wentylatory kupiłeś ? Bo buduję drugi domek i chciałem też zrobić sobie reku od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 24.10.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 ebm g3g140, głównie dlatego że udało się tanio nabyć i można sterować prędkością za pomocą pwm (ja steruję z esp32, więc łatwo i tanio dorobiłem całą automatykę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.10.2021 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 . argument i przykład o butach zupełnie nietrafiony, bo tani reku będzie działał , a buty w których nogi są mokre, to co to za buty. tak samo będziesz argumentował i porównywał Dacię i Merca, przykładem z butami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts