Blendi_9 09.10.2021 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Witam Zastanawiam się nad zmianą źródła ciepła z gazu na pompę ciepła woda ziemia. Działkę mam małą, na dachu PV 5 kw i więcej nie wejdzie, chyba że od północy. Zostaje trochę kWh do wykorzystania , więc warto je wykorzystać na ciepło. Zamiast płacić za gaz, taniej wyjdzie dokupić trochę prądu. Obecnie place ok 3000 PLN za gaz. Mam do ogrzania dom 150 mkw. Pompa powietrzna załatwiła by sprawę, ale pójdzie więcej prądu. I zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego celu szamba, które obecnie jest wykorzystywane jako zasobnik wody deszczowej do podlewania. Szambo 10 M3 Zakopane na 1 m pod ziemią. Temperatura wody w zbiorniku przy -15 w tą zimę nie spadła poniżej 6 st. C. W przypadku wpuszczenia tam rur od pompy ciepła, zamiast ich zakopać, czy nie zamroze szamba? Czy będzie to wydajne źródło? Woda ma zdecydowanie lepszy współczynnik wymiany ciepła niż ziemia. Czy to pomysł godny zowarzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.10.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Nie ma szans, zamrozisz dość szybko, zbyt mała pojemność cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 09.10.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Przypominają się stare czasy tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 09.10.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Witam Zastanawiam się nad zmianą źródła ciepła z gazu na pompę ciepła woda ziemia. Działkę mam małą, na dachu PV 5 kw i więcej nie wejdzie, chyba że od północy. Zostaje trochę kWh do wykorzystania , więc warto je wykorzystać na ciepło. Zamiast płacić za gaz, taniej wyjdzie dokupić trochę prądu. Obecnie place ok 3000 PLN za gaz. Mam do ogrzania dom 150 mkw. Pompa powietrzna załatwiła by sprawę, ale pójdzie więcej prądu. I zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego celu szamba, które obecnie jest wykorzystywane jako zasobnik wody deszczowej do podlewania. Szambo 10 M3 Zakopane na 1 m pod ziemią. Temperatura wody w zbiorniku przy -15 w tą zimę nie spadła poniżej 6 st. C. W przypadku wpuszczenia tam rur od pompy ciepła, zamiast ich zakopać, czy nie zamroze szamba? Czy będzie to wydajne źródło? Woda ma zdecydowanie lepszy współczynnik wymiany ciepła niż ziemia. Czy to pomysł godny zowarzenia? Dwie studnie np wiercone i czerpać z jednej zlewać do drugiej to jeszcze ale szambo po 5 godzinach zamrozisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 09.10.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2021 Jak szambo jest z odpływem to może wystarczy więcej zlewać do szamba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts