Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w szambie

Blendi_9

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad zmianą źródła ciepła z gazu na pompę ciepła woda ziemia.

Działkę mam małą, na dachu PV 5 kw i więcej nie wejdzie, chyba że od północy.

Zostaje trochę kWh do wykorzystania , więc warto je wykorzystać na ciepło. Zamiast płacić za gaz, taniej wyjdzie dokupić trochę prądu.

Obecnie place ok 3000 PLN za gaz. Mam do ogrzania dom 150 mkw.

Pompa powietrzna załatwiła by sprawę, ale pójdzie więcej prądu. I zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego celu szamba, które obecnie jest wykorzystywane jako zasobnik wody deszczowej do podlewania. Szambo 10 M3 Zakopane na 1 m pod ziemią.

Temperatura wody w zbiorniku przy -15 w tą zimę nie spadła poniżej 6 st. C.

W przypadku wpuszczenia tam rur od pompy ciepła, zamiast ich zakopać, czy nie zamroze szamba? Czy będzie to wydajne źródło? Woda ma zdecydowanie lepszy współczynnik wymiany ciepła niż ziemia.

Czy to pomysł godny zowarzenia?

Witam

Zastanawiam się nad zmianą źródła ciepła z gazu na pompę ciepła woda ziemia.

Działkę mam małą, na dachu PV 5 kw i więcej nie wejdzie, chyba że od północy.

Zostaje trochę kWh do wykorzystania , więc warto je wykorzystać na ciepło. Zamiast płacić za gaz, taniej wyjdzie dokupić trochę prądu.

Obecnie place ok 3000 PLN za gaz. Mam do ogrzania dom 150 mkw.

Pompa powietrzna załatwiła by sprawę, ale pójdzie więcej prądu. I zastanawiam się czy nie wykorzystać do tego celu szamba, które obecnie jest wykorzystywane jako zasobnik wody deszczowej do podlewania. Szambo 10 M3 Zakopane na 1 m pod ziemią.

Temperatura wody w zbiorniku przy -15 w tą zimę nie spadła poniżej 6 st. C.

W przypadku wpuszczenia tam rur od pompy ciepła, zamiast ich zakopać, czy nie zamroze szamba? Czy będzie to wydajne źródło? Woda ma zdecydowanie lepszy współczynnik wymiany ciepła niż ziemia.

Czy to pomysł godny zowarzenia?

Dwie studnie np wiercone i czerpać z jednej zlewać do drugiej to jeszcze ale szambo po 5 godzinach zamrozisz .