Sativum 04.11.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Cześć, Rok 2021 był dość szalony więc zaczynając wiosną zastanawiamy się czy nie warto przygotować sobie materiału odrobinę wcześniej - nie pod kątem cen a bardziej dostępności. Rozważamy kupno już teraz: - bloczków silikatowych - stali - dachówki ceramicznej - XPSa Czy jest coś jeszcze co warto sobie zabezpieczyć? Wiem, że może być taniej. Ale może też być drożej (Polski Ład/podwyżki energii) albo co najgorsze - może być problem z dostępnością. No i moja największa obawa - amatorzy cudzej własności. O bloczki się nie boję ale już stal (aczkolwiek chcemy kupić w 12 metrowych prętach). Moim zdaniem warto wcześniej zorganizować fizycznie towar. Zimą tanieją odrobinę materiały + od stycznia podwyżki gazu i prądu (co na bank przełoży się na zwyżkę cen materiałów). Kup zbrojenie, izolację (papa, styro, folie), materiał na fundament (bloczki, pustaki) - chyba że będzie robiona płyta, silikaty, drewno na szalunki, płyty OSB/laminowane. Odpuściłbym sobie chemię (cement, kleje etc.) - raczej zamówiłbym na składzie z późniejszym terminem dostawy. Jeśli będziesz kręcił materiał na budowie (beton, kleje), to zamówić piasek, żwir. Tylko potem trzeba/można będzie komuś zapłacić za przeniesienie ciężkich palet (wózek, HDS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Krz 04.11.2021 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Ja mam przedkupione niektóre materiały, zaczynam wiosną 2022. Czekają już bloczki Silka, będzie płyta fundamentowa, przed nami decyzja o dachówce - albo , ale na pewno ceramika. Nie wiem czy na tyle wcześniej zamawiać więźbę z prefabrykatów. Ale grunt, że sprawy idą do przodu:yes: Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 04.11.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Ja mam przedkupione niektóre materiały, zaczynam wiosną 2022. Czekają już bloczki Silka, będzie płyta fundamentowa, przed nami decyzja o dachówce - albo monza albo piemont, ale na pewno ceramika. Nie wiem czy na tyle wcześniej zamawiać więźbę z prefabrykatów. Ale grunt, że sprawy idą do przodu:yes: Jeśli masz dużą działkę, pilnujesz towaru, to można przywieźć prawie wszystko. Na pewno w ten sposób można dużo zaoszczędzić. Ja towar zamawiałem na etapy - poziom 0, potem murarka, a potem instalacje (dach w całości cieśla załatwiał). Myślę że z 10% kosztów budowy można w ten sposób zaoszczędzić , o ile nikt Cię nie okradnie. Dlatego oświetlenie, kamery, dozór na pewno się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kirin 05.11.2021 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Biorąc pod uwagę możliwości wyszło nam tak:Stal na płytę i strop (prawie 5ton) - poczeka w hurtowni (ale tu słyszałem, że działy się cuda w tym roku) albo na na podwórku u rodziców)Silikaty 24 i 12 (przywiozę na działkę, wykonawca sobie poradzi - tak twierdzi. Mam też opcję je przetrzymać w hurtowni ale wtedy wychodzi prawie 5k drożej)Dachówka - poczeka w hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 05.11.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Zastanów się czy nie kupić zimą styropianu/styroduru. Może być trochę tańszy. Od stycznia podwyżki energii, więc spodziewałbym się podwyżek przed rozpoczęciem sezonu budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Zajewski 30.11.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2021 Jestem tu nowy, jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę. Wydawało się, że mam dużo czasu. Samo budowanie planuję na wiosnę 2020, ale jak tak czytam tutaj co się dzieje, to może powinienem już zamawiać materiały? Trochę mnie to przeraża - gdzie to trzymać? W planach jest płyta fundamentowa, bloczki ytong, dachówka roben, styropian, a okna pewnie plastykowe. To wszystko już teraz powinienem kupić? Jest tu może ktoś z podobnymi dylamatami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marks9 13.12.2021 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 No szczęśliwiec ten, któremu udało się w odpowiednimi momencie kupić chociaż niektóre rzeczy, przed podwyżką cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 14.12.2021 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Jestem tu nowy, jestem na etapie czekania na pozwolenie na budowę. Wydawało się, że mam dużo czasu. Samo budowanie planuję na wiosnę 2020, ale jak tak czytam tutaj co się dzieje, to może powinienem już zamawiać materiały? Zakładam, że mowa o 2022 r. Na pewno warto zaopatrzyć się w materiały PRZED sezonem. Raz - spokój, dwa - może być taniej (choćby z tej przyczyny, że zimą jest mniejsze zapotrzebowanie na towar). Trochę mnie to przeraża - gdzie to trzymać? W planach jest płyta fundamentowa, bloczki ytong, dachówka roben, styropian, a okna pewnie plastykowe. To wszystko już teraz powinienem kupić? Jest tu może ktoś z podobnymi dylamatami? 1. Nie musisz. Możesz. Na swoim doświadczeniu - polecam. Okien nie kupowałem. Podobnie jak i dachówki. 2. Na budowie. Na składzie. U siebie - jeśli masz możliwość przetransportowania materiału później. Głowa do góry - budowa to fajne wyzwanie i przygoda ! Założę się, że mimo narzekań, to 90% ludzi nie wyobraża sobie rezygnacji z tej decyzji (jeśli mogliby się cofnąć w czasie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 14.12.2021 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Na 2022r proponuję dolac sobie oleju do głowy bo widać, że sucha i silnik pracował już na granicy zatarcia,decydując się za PIS na tak grubą inwestycje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 15.12.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 fakt, lepiej trzymac 400 tys w banku, moze za piec lat wybudujesz za to wiekszy garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam Zajewski 15.12.2021 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Zakładam, że mowa o 2022 r. Na pewno warto zaopatrzyć się w materiały PRZED sezonem. Raz - spokój, dwa - może być taniej (choćby z tej przyczyny, że zimą jest mniejsze zapotrzebowanie na towar). 1. Nie musisz. Możesz. Na swoim doświadczeniu - polecam. Okien nie kupowałem. Podobnie jak i dachówki. 2. Na budowie. Na składzie. U siebie - jeśli masz możliwość przetransportowania materiału później. Głowa do góry - budowa to fajne wyzwanie i przygoda ! Założę się, że mimo narzekań, to 90% ludzi nie wyobraża sobie rezygnacji z tej decyzji (jeśli mogliby się cofnąć w czasie) Dzięki! Zaczynam się organizować, na razie w ruch idzie telefon i ustalanie u kogo, za ile i na kiedy. Ważne, ze ruszam z tematem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.12.2021 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Super. Warto zaopatrzyć się w zeszyt , gdzie na każdej stronie będziesz porównywał zebrane oferty - zakres, cenę, termin, kontakt. Karteczki to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 15.12.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Super. Warto zaopatrzyć się w zeszyt , gdzie na każdej stronie będziesz porównywał zebrane oferty - zakres, cenę, termin, kontakt. Karteczki to za mało 2021 rok a ludzie nie wiedzą co to Excel @.@ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.12.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 i będę włączał co chwilę komputer oraz zabierał go ze sobą. Każdy robi to co lubi. Ty lubisz płacić za coś co jest za darmo. Dla mnie Excel to średniowiecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 i będę włączał co chwilę komputer oraz zabierał go ze sobą. Każdy robi to co lubi. Nie masz smartfona? Poza tym czemu co chwilę? Zbierasz dane - i jak przystępujesz do analizy i podejmowania decyzji to wtedy używasz arkusza. Karteczki czy zeszyt wymagać będą sporego wysiłku żeby policzyć np. średnie U dla zestawów okien różnych producentów czy dla różnych rozwiązań termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.12.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Nie ma to jak komentowanie udzielonych (i sprawdzonych) porad, gdy samemu się nie było skłonnym takimi podzielić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.12.2021 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Nie ma to jak komentowanie udzielonych (i sprawdzonych) porad, gdy samemu się nie było skłonnym takimi podzielić... To do mnie? Ciągle się dzielę. Wystarczy czytać. Choćby #3 czy mój DB. Arkusze też wrzucałem. Sugestia korzystania z smartfonu nie jest poradą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 15.12.2021 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2021 Akurat nie Ciebie miałem na myśli, ale btw kolega Adam pytał w poście #27 Excel mam do innych rzeczy i też się nim dzieliłem. Kolega Adam napisał: ruch idzie telefon i ustalanie u kogo, za ile i na kiedy W tym kontekście - łatwiej rozmawia się i pisze w zeszycie, niż jednocześnie w komputerze lub drugim (tym samym?) telefonie, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 17.12.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2021 Czamaninek zapowiada kilkunastoprocentowa podwyzke od stycznia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.12.2021 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2021 Masła czy orzechów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts