hesus 12.10.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Cześć, Mam zagwozdkę montażową. Posiadam dom z garażem. Garaż jest odizolowany termicznie od reszty budynku. Silka 24cm + styro 20 + siatka + klej + zaprawa Rotband + wykonczenie. I teraz jak najlepiej zamontować do tej ściany dosyć ciężką szafę rack (pewnie 50-60kg będzie - sama szafa ma 30kg + do tego dojdzie cały osprzęt). Myślałem żeby wziąć jakieś grube pręty stalowe, wwiercić się przez styro do silki i osadzić te pręty jakąś kotwą chemiczną i na prętach zamocować wieszak na płytę. . Pytanie tylko, czy 2 takie pręty wystarczą, nie będą się uginać i jakiej grubości powinny być. Czy może są jakieś inne sposoby na takie osadzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 12.10.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Pokaż zdjęcie szafy. Nie chcesz zrobić szafy stojącej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2021 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Zamocuj na 2-4 kotwy do ściany i podwieś do stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Kotwa chemiczna. 4x szpilki fi10 oraz kawałki rurek PP na długość ocieplenia tak aby dokręcając śruby nie zgnieść ocieplenia i siatki z klejem.. Edytowane 12 Października 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Szpilka 10 mm ugnie się ok. 1 cm.Lepiej 12 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Może być i tak.......sposób w każdym razie sprawdzony gdyż 12 mm mam u siebie na elewacji z 15 cm styropianu zamocowaną belkę poziomą na której leży 9 krokwii 60 x 120 mm z zadaszeniem tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesus 12.10.2021 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) Pokaż zdjęcie szafy. Nie chcesz zrobić szafy stojącej? standardowa szafa rack 12U, dokładnie taka: Stojącej nie chciałem, musiałbym wywalić ją na poddasze. Co do kotw - mam jeszcze pręty 16mm z montażu blatów w łazience, powinny być wystarczające. Podwieszanie do stropu też raczej nie wchodzi w grę, bo nie ma stropu @Mareks - przez rurki PP rozumiesz zwykle polipropylenowe rury używane w instalacjach hydraulicznych? Widze są fi 25x2.8 (wtedy pręt 16 wchodzi z luzem), albo 20x2,8 - wtedy musiałbym kupić pręt 14mm i było by ciasniej - na 0.4mm luzu. Edytowane 12 Października 2021 przez hesus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.10.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Mogą być z luzem - chodzi o dokręcenie szafki do krawędzi tych rurek tak aby nie była ściskana warstwa ocieplenia.Rurki nie przenoszą zginania a tylko ściskanie. Pręty 16mm będą jeszcze lepsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.10.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 (edytowane) @Mareks - przez rurki PP rozumiesz zwykle polipropylenowe rury używane w instalacjach hydraulicznych? Widze są fi 25x2.8 (wtedy pręt 16 wchodzi z luzem), albo 20x2,8 - wtedy musiałbym kupić pręt 14mm i było by ciasniej - na 0.4mm luzu. Zwykłe rury do wody PPR zgrzewalne. Mogą być nawet systemu STABI z włóknem. 2,8mm Oby ścianka była jak najgrubsza ale to zależy od gęstości lub twardości suporeksu. U mnie H+H 400 czyli mięciutki więc w twardej Silce ścianka 2.8 mm nie będzie problemem. Nawierć min. 15 cm wewnątrz bloczka dobrze wydmuchaj zgromadzony pył, a do kotw chemicznych zaopatrz się w przedłużki tak aby zawartość trafiła aż do końca i nie wylądowała w styropianie. Tylna ściana szafy RACK jest raczej cienka o ile jeśli nie jest jakoś wzmocniona więc zaopatrz się w podkładki płaskie powiększone ( szerokie ) dając je po obu stronach tylnej ściany szafy. Edytowane 12 Października 2021 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts