Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie ciężkich elementów do ocieplonej ściany.

hesus

Recommended Posts

Cześć,

Mam zagwozdkę montażową. Posiadam dom z garażem. Garaż jest odizolowany termicznie od reszty budynku. Silka 24cm + styro 20 + siatka + klej + zaprawa Rotband + wykonczenie. I teraz jak najlepiej zamontować do tej ściany dosyć ciężką szafę rack (pewnie 50-60kg będzie - sama szafa ma 30kg + do tego dojdzie cały osprzęt). Myślałem żeby wziąć jakieś grube pręty stalowe, wwiercić się przez styro do silki i osadzić te pręty jakąś kotwą chemiczną i na prętach zamocować wieszak na płytę. . Pytanie tylko, czy 2 takie pręty wystarczą, nie będą się uginać i jakiej grubości powinny być. Czy może są jakieś inne sposoby na takie osadzanie?

Pokaż zdjęcie szafy.

Nie chcesz zrobić szafy stojącej?

standardowa szafa rack 12U, dokładnie taka:

r912021.jpg

Stojącej nie chciałem, musiałbym wywalić ją na poddasze.

Co do kotw - mam jeszcze pręty 16mm z montażu blatów w łazience, powinny być wystarczające. Podwieszanie do stropu też raczej nie wchodzi w grę, bo nie ma stropu :)

@Mareks - przez rurki PP rozumiesz zwykle polipropylenowe rury używane w instalacjach hydraulicznych? Widze są fi 25x2.8 (wtedy pręt 16 wchodzi z luzem), albo 20x2,8 - wtedy musiałbym kupić pręt 14mm i było by ciasniej - na 0.4mm luzu.

Edytowane przez hesus

@Mareks - przez rurki PP rozumiesz zwykle polipropylenowe rury używane w instalacjach hydraulicznych? Widze są fi 25x2.8 (wtedy pręt 16 wchodzi z luzem), albo 20x2,8 - wtedy musiałbym kupić pręt 14mm i było by ciasniej - na 0.4mm luzu.

Zwykłe rury do wody PPR zgrzewalne. Mogą być nawet systemu STABI z włóknem.

2,8mm Oby ścianka była jak najgrubsza ale to zależy od gęstości lub twardości suporeksu. U mnie H+H 400 czyli mięciutki więc w twardej Silce ścianka 2.8 mm nie będzie problemem.

Nawierć min. 15 cm wewnątrz bloczka dobrze wydmuchaj zgromadzony pył, a do kotw chemicznych zaopatrz się w przedłużki tak aby zawartość trafiła aż do końca i nie wylądowała w styropianie.

Tylna ściana szafy RACK jest raczej cienka o ile jeśli nie jest jakoś wzmocniona więc zaopatrz się w podkładki płaskie powiększone ( szerokie ) dając je po obu stronach tylnej ściany szafy.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1