Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna tylko na stropie?

waler

Recommended Posts

W WT są określone maksymalne wartości współczynnika przenikania ciepła jakie musisz spełnić także można sobie z tego wyliczyć ile potrzebujesz wełny dla wybranej lambdy. Na ten moment dla dachu jest <0,15 W/m2K.

Np 26 cm wełny o lambdzie 0,039 daje współczynnik 0,15 czyli mniej wełny nie możesz dać. Dla spokoju ja zamówiłem 32,5 cm bo różnica w cenie nie jest duża.

Na twoim miejscu śpieszyłbym się z zamówieniem bo mój dostawca niedawno powiedział że wstrzymali zamówienia do końca roku....

Ten przepis dotyczy tylko dachów nad pomieszczeniami ogrzewanymi. A tu ma być nieogrzewane więc nie ma wymogu co do U.

Zrozumiałem że jest to przypadek poddasza nieużytkowego nad pomieszczeniami ogrzewanymi i autor zastanawia się nad ociepleniem stropu albo połaci dachu i stropu. Nie doprecyzowałem i trochę zakręciłem ale opisywałem pierwszy przypadek czyli WT obowiązuje.

autor zastanawia się nad ociepleniem stropu albo połaci dachu i stropu. Nie doprecyzowałem i trochę zakręciłem ale opisywałem pierwszy przypadek czyli WT obowiązuje.

Pierwszy przypadek znaczy ocieplenie stropu?

Ani w pierwszym, ani w drugi przypadku nie trzeba ocieplać połaci, skoro poddasze to nieogrzewana graciarnia - w obydwu przypadkach wymagane jest ocieplenie stropu. Oczywiście zakazu ocieplania również połaci nie ma - ale sensu też to nie ma.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132739-Nieu%C5%BCytkowe-poddasze-ociepla%C4%87-po%C5%82a%C4%87-czy-strop

Pierwszy przypadek znaczy ocieplenie stropu?

Ani w pierwszym, ani w drugi przypadku nie trzeba ocieplać połaci, skoro poddasze to nieogrzewana graciarnia - w obydwu przypadkach wymagane jest ocieplenie stropu. Oczywiście zakazu ocieplania również połaci nie ma - ale sensu też to nie ma.

https://forum.muratordom.pl/entry.php?132739-Nieu%C5%BCytkowe-poddasze-ociepla%C4%87-po%C5%82a%C4%87-czy-strop

Tak, pierwszy oznacza ocieplenie tylko stropu. Również uważam ocieplenie stropu i połaci jednocześnie za bezsensowne.

• 2 months później...
przede wszystkim skup się na izolowaniu po obrysie pomieszczeń ogrzewanych. Czyli na strop daj 30-35cm izolacji. Następnie jeżeli w pomieszczeniu stryszku chcesz miec lepsze warunki zimą i latem niż na zewnątrz to warto docieplić dach np. stosując wyłącznie izolację między krokwiami