elpapiotr 16.10.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Wybór był taki - puszczenie czterech przewodów oraz praca równoległa po dwa transformatory w obwodzie.W końcu należało zasilić 80 halogenków 10-watowych każdy. Edytowane 16 Października 2021 przez elpapiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.10.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Można było też jarmarku w domu nie robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2021 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Można było też jarmarku w domu nie robić.Bo to moja wina? Klient nasz pan. A było tego więcej : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2021 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Tylko po co? Transformatory nie są wieczne i nie są tanie tak samo jak ledy a sa ledy bezpośrednio na 230V więc po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Tylko po co? Transformatory nie są wieczne i nie są tanie tak samo jak ledy a sa ledy bezpośrednio na 230V więc po co?Powiedz to bogatemu klientowi, który ma za nic Twoje ubóstwo i oszczędzanie. Zresztą to było robione 20 lat temu, tak na marginesie. Edytowane 16 Października 2021 przez elpapiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 16.10.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Wg mnie tu chodzi o wygodę, łatwiej i taniej wymienić jedna żarówkę ledowa aniżeli transformator, szczególnie gdy jest schowany pod regipsem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.10.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Powiedz to bogatemu klientowi, który ma za nic Twoje ubóstwo i oszczędzanie. Zresztą to było robione 20 lat temu, tak na marginesie. Może wtedy nie były powszechnie dostępne lampy LED na 230V (220 V) ? 20 lat temu napięcie w sieci było 220 V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 18.10.2021 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 To już lepiej jeden mocniejszy zasilacz np MW w szafie, a sekcje załączane przekaźnikami, zawsze w przyszłości możliwość dołożenia ściemniaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 To już lepiej jeden mocniejszy zasilacz np MW w szafie, a sekcje załączane przekaźnikami, zawsze w przyszłości możliwość dołożenia ściemniaczy.Tylko po co?. Po co dokładać, gmatwać, rozbudowywać i łożyć kasę, skoro można najprosciej, i najtaniej! Że o biegu jałowym nie wspomnę, bo już wspominałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.10.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Tylko po co?. Po co dokładać, gmatwać, rozbudowywać i łożyć kasę, skoro można najprosciej, i najtaniej! Że o biegu jałowym nie wspomnę, bo już wspominałem. Bieg jałowy zasilacza impulsowego to nie to samo co bieg jałowy transformatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Bieg jałowy zasilacza impulsowego to nie to samo co bieg jałowy transformatora.Aha. Czyli teraz, po 20 latach mam wymienić u klienta te wszystkie halogenki i dostosować układ do innych źródeł światła. Mam wam podać numer konta do wpłaty na te elementy? Czy sami pojedziecie na miejsce i w czynie społecznym, własnym materiałem ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.10.2021 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Tak więc kolego heteranthera już wiesz jakie są rozwiązania:Możesz wykonać to tak jak się obecnie dzisiaj robi w skrzynkę jeden zasilacz impulsowy najlepiej MW i układ na przekaźnikach SSR - sprowadziłeś wszystkie obwody w jedno miejsce wiec warto jest się pokusić o sterowanie oświetleniem tym bardziej, że koszt nie przedstawia się jakoś kosmicznie. Możesz zakupić dedykowane uchwyty na szynę DIN https://www.google.com/search?q=uchwyty+na+szyn%C4%99+din&rlz=1C1GCEB_enPL938PL938&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjP8rvr3dPzAhUmmYsKHYMCCskQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=937&dpr=1, zastosować w skrzynce typowo instalacyjnej, lub wykonanie sposobem sprzed 20 lat z zastosowaniem tego co się ma akurat pod ręką np. opaski kablowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Mam nadzieję, że autor, po skończeniu pracy pochwali się swoim dziełem, pokaże wspaniały zasilacz MW i układ przekaźników SSR.Oczywiście całość umocowana na dedykowanych uchwytach itd.Czekam na odpowiedź potwierdzającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 18.10.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Dobre, autor ma 20 zasilaczy i wg ekspertów musi je teraz wywalić do kosza i kupić jeden Teraz ciekawe jaka tam moc jest tego wszystkiego skoro aż 20 trzeba było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Tylko po co? Transformatory nie są wieczne i nie są tanie tak samo jak ledy a sa ledy bezpośrednio na 230V więc po co? Ledy 230V sypią się seryjnie. Właśnie zasilacze w nich padają. W dwa lata zamieszkania padły mi dwa LEDy chińskie i dwa Osramy na E27. Dlatego ja jestem zdecydowanie za osobnymi zasilaczami. Mają lepszą jakość a w razie czego łatwiej kondensator wymienić w jednym zasilaczu, niż w 10 "żarówkach" LED (o ile w ogóle dadzą się sensownie złożyć po rozebraniu). A co do meritum, to aż się prosi mając tak zrobioną instalację o zasilacz buforowy - jeden. I od razu mamy załatwiony temat oświetlenia awaryjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2021 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 A co do meritum, to aż się prosi mając tak zrobioną instalację o zasilacz buforowy - jeden. I od razu mamy załatwiony temat oświetlenia awaryjnego.Które jest niezbędne i obowiązkowe według wytycznych ... Kaizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.10.2021 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 chyba że zasilacz jest przyczepiony na trytytki wtedy elpaprokpiotr-owi już będzie pasował . Bo takie na szynę jak w rozdzielni jest szyna to już nie bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Które jest niezbędne i obowiązkowe według wytycznych ... Kaizena. Które jest zbędne i zakazane wg wytycznych elpapiotr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.10.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Ledy 230V sypią się seryjnie. Właśnie zasilacze w nich padają. W dwa lata zamieszkania padły mi dwa LEDy chińskie i dwa Osramy na E27. Dlatego ja jestem zdecydowanie za osobnymi zasilaczami. Mają lepszą jakość a w razie czego łatwiej kondensator wymienić w jednym zasilaczu, niż w 10 "żarówkach" LED (o ile w ogóle dadzą się sensownie złożyć po rozebraniu). A co do meritum, to aż się prosi mając tak zrobioną instalację o zasilacz buforowy - jeden. I od razu mamy załatwiony temat oświetlenia awaryjnego. Sądzisz że wymiana kondensatora załatwi sprawę? Wątpię bo przeważnie pada trafo a jak dobierzesz się do elektroniki skoro większość zasilaczy mam na myśli tych nowych jest zalewana żywica lub masa podobną do silikonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.10.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Sądzisz że wymiana kondensatora załatwi sprawę? Wątpię bo przeważnie pada trafo a jak dobierzesz się do elektroniki skoro większość zasilaczy mam na myśli tych nowych jest zalewana żywica lub masa podobną do silikonu. Chińskie naprawiłem - kondensator 220uF nie mial nawet 10uF. Po wymianie działają. Osramów jeszcze nie rozbierałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts