Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W co wsadzić 20 transformatorów do ledów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko po co? Transformatory nie są wieczne i nie są tanie tak samo jak ledy a sa ledy bezpośrednio na 230V więc po co?
Powiedz to bogatemu klientowi, który ma za nic Twoje ubóstwo i oszczędzanie.

Zresztą to było robione 20 lat temu, tak na marginesie.

Edytowane przez elpapiotr

Powiedz to bogatemu klientowi, który ma za nic Twoje ubóstwo i oszczędzanie.

Zresztą to było robione 20 lat temu, tak na marginesie.

Może wtedy nie były powszechnie dostępne lampy LED na 230V (220 V) ?

20 lat temu napięcie w sieci było 220 V.

To już lepiej jeden mocniejszy zasilacz np MW w szafie, a sekcje załączane przekaźnikami, zawsze w przyszłości możliwość dołożenia ściemniaczy.
Tylko po co?. Po co dokładać, gmatwać, rozbudowywać i łożyć kasę, skoro można najprosciej, i najtaniej! Że o biegu jałowym nie wspomnę, bo już wspominałem.

Bieg jałowy zasilacza impulsowego to nie to samo co bieg jałowy transformatora.
Aha. Czyli teraz, po 20 latach mam wymienić u klienta te wszystkie halogenki i dostosować układ do innych źródeł światła.

Mam wam podać numer konta do wpłaty na te elementy? Czy sami pojedziecie na miejsce i w czynie społecznym, własnym materiałem ... ?

Tak więc kolego heteranthera już wiesz jakie są rozwiązania:

Możesz wykonać to tak jak się obecnie dzisiaj robi w skrzynkę jeden zasilacz impulsowy najlepiej MW i układ na przekaźnikach SSR - sprowadziłeś wszystkie obwody w jedno miejsce wiec warto jest się pokusić o sterowanie oświetleniem tym bardziej, że koszt nie przedstawia się jakoś kosmicznie.

Możesz zakupić dedykowane uchwyty na szynę DIN https://www.google.com/search?q=uchwyty+na+szyn%C4%99+din&rlz=1C1GCEB_enPL938PL938&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjP8rvr3dPzAhUmmYsKHYMCCskQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=937&dpr=1, zastosować w skrzynce typowo instalacyjnej, lub wykonanie sposobem sprzed 20 lat z zastosowaniem tego co się ma akurat pod ręką np. opaski kablowe.

Tylko po co? Transformatory nie są wieczne i nie są tanie tak samo jak ledy a sa ledy bezpośrednio na 230V więc po co?

Ledy 230V sypią się seryjnie. Właśnie zasilacze w nich padają. W dwa lata zamieszkania padły mi dwa LEDy chińskie i dwa Osramy na E27. Dlatego ja jestem zdecydowanie za osobnymi zasilaczami. Mają lepszą jakość a w razie czego łatwiej kondensator wymienić w jednym zasilaczu, niż w 10 "żarówkach" LED (o ile w ogóle dadzą się sensownie złożyć po rozebraniu).

A co do meritum, to aż się prosi mając tak zrobioną instalację o zasilacz buforowy - jeden. I od razu mamy załatwiony temat oświetlenia awaryjnego.

Ledy 230V sypią się seryjnie. Właśnie zasilacze w nich padają. W dwa lata zamieszkania padły mi dwa LEDy chińskie i dwa Osramy na E27. Dlatego ja jestem zdecydowanie za osobnymi zasilaczami. Mają lepszą jakość a w razie czego łatwiej kondensator wymienić w jednym zasilaczu, niż w 10 "żarówkach" LED (o ile w ogóle dadzą się sensownie złożyć po rozebraniu).

A co do meritum, to aż się prosi mając tak zrobioną instalację o zasilacz buforowy - jeden. I od razu mamy załatwiony temat oświetlenia awaryjnego.

Sądzisz że wymiana kondensatora załatwi sprawę? Wątpię bo przeważnie pada trafo a jak dobierzesz się do elektroniki skoro większość zasilaczy mam na myśli tych nowych jest zalewana żywica lub masa podobną do silikonu.

Sądzisz że wymiana kondensatora załatwi sprawę? Wątpię bo przeważnie pada trafo a jak dobierzesz się do elektroniki skoro większość zasilaczy mam na myśli tych nowych jest zalewana żywica lub masa podobną do silikonu.

Chińskie naprawiłem - kondensator 220uF nie mial nawet 10uF. Po wymianie działają. Osramów jeszcze nie rozbierałem.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...