Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

De Dietrich AMC Pro 45 - jak obniżyć moc kotła

rafalp22

Recommended Posts

Cześć,

Mam pytanie do użytkowników kotła Dietrich AMC Pro.

Otóż, jak obniżyć maksymalną temperature wody wylotowej z kotła, ewentualnie obniżyć jego moc?

W instrukcji widnieją poniższe kody, jednak szukam i za nic nie mogę ich odnaleźć (w trybie instalatora).

AP063 - Maksymalna zadana temperatura zasilania dla spalania w instalacji c.o

GP017 - Moc maksymalna w procentach

Układ mojego systemu CO oraz CWU jest nijako bezpośrednio połączony. Kiedy jest zapotrzebowanie na podgrzanie zbiornika CWU, palnik zwiększa znacznie moc, uzyskując powiedzmy ok 70C. Problem polega na tym, że ta sama woda o tej temperaturze zaczyna zasilać również system centralnego ogrzewania, a chciałbym uniknąć takich drastycznych skoków. Normalnie zasilam CO wodą o temp. 40C

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Dla danej strefy jest parametr ustalający maksymalną temperaturę obiegu. Natomiast jest drugi parametr czas wybiegu wody po przełączeniu zaworu trójdrogowego. Zrób go jak najmniejszy, aby jak najkrócej stara woda z obiegu CWU płynęła do instalacji grzewczej. Mocą kotła niewiele zrobisz, bo jak pompa obiegu zwolni to przy mniejszej mocy też podniesie temperaturę wody. Możesz też ograniczyć temperaturę obiegu CWU, tylko będzie dłużej grzało ciepła wodę użytkową. Edytowane przez Lew2

o regulacji strefowej nie ma mowy, tak jak napisałem, układ CO i podgrzewania zasobnika CWU są połączone. Jest jedna pompka która cyrkuluje przez cały układ i nic więcej. Nie posiadam zaworu trójdrogowego, który by rozdzielał linie CO od lini grzania zasobnika CWU, generalnie moja instalacja jest zrobiona na odp****l przez instalatora.

... Nie posiadam zaworu trójdrogowego, który by rozdzielał linie CO od lini grzania zasobnika CWU, ...

No to nic z tym nie zrobisz bez modyfikacji instalacji. Nietypowy kocioł, bo 99% ma wbudowany zawór 3D,

..., generalnie moja instalacja jest zrobiona na odp****l przez instalatora.

No na to wygląda.

Teraz patrzę do instrukcji pieca "Pro" i rzeczywiście nie ma on zaworu trójdrogowego i odchodzi od niego tylko jedna para rur do obiegu grzewczego... Ja mam piec De Dietrich AMC 15 (nie-Pro) i on ma zawór trójdrogowy. Musisz dołożyć zawór trójdrogowy, aby przełączał te obiegi. Piec ma sterowanie tym zaworem.

• 4 weeks później...