rafalp22 13.10.2021 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Cześć, Mam pytanie do użytkowników kotła Dietrich AMC Pro. Otóż, jak obniżyć maksymalną temperature wody wylotowej z kotła, ewentualnie obniżyć jego moc? W instrukcji widnieją poniższe kody, jednak szukam i za nic nie mogę ich odnaleźć (w trybie instalatora). AP063 - Maksymalna zadana temperatura zasilania dla spalania w instalacji c.oGP017 - Moc maksymalna w procentach Układ mojego systemu CO oraz CWU jest nijako bezpośrednio połączony. Kiedy jest zapotrzebowanie na podgrzanie zbiornika CWU, palnik zwiększa znacznie moc, uzyskując powiedzmy ok 70C. Problem polega na tym, że ta sama woda o tej temperaturze zaczyna zasilać również system centralnego ogrzewania, a chciałbym uniknąć takich drastycznych skoków. Normalnie zasilam CO wodą o temp. 40C Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 13.10.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 (edytowane) Dla danej strefy jest parametr ustalający maksymalną temperaturę obiegu. Natomiast jest drugi parametr czas wybiegu wody po przełączeniu zaworu trójdrogowego. Zrób go jak najmniejszy, aby jak najkrócej stara woda z obiegu CWU płynęła do instalacji grzewczej. Mocą kotła niewiele zrobisz, bo jak pompa obiegu zwolni to przy mniejszej mocy też podniesie temperaturę wody. Możesz też ograniczyć temperaturę obiegu CWU, tylko będzie dłużej grzało ciepła wodę użytkową. Edytowane 13 Października 2021 przez Lew2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalp22 13.10.2021 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 o regulacji strefowej nie ma mowy, tak jak napisałem, układ CO i podgrzewania zasobnika CWU są połączone. Jest jedna pompka która cyrkuluje przez cały układ i nic więcej. Nie posiadam zaworu trójdrogowego, który by rozdzielał linie CO od lini grzania zasobnika CWU, generalnie moja instalacja jest zrobiona na odp****l przez instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 14.10.2021 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 ... Nie posiadam zaworu trójdrogowego, który by rozdzielał linie CO od lini grzania zasobnika CWU, ... No to nic z tym nie zrobisz bez modyfikacji instalacji. Nietypowy kocioł, bo 99% ma wbudowany zawór 3D, ..., generalnie moja instalacja jest zrobiona na odp****l przez instalatora. No na to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 14.10.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Teraz patrzę do instrukcji pieca "Pro" i rzeczywiście nie ma on zaworu trójdrogowego i odchodzi od niego tylko jedna para rur do obiegu grzewczego... Ja mam piec De Dietrich AMC 15 (nie-Pro) i on ma zawór trójdrogowy. Musisz dołożyć zawór trójdrogowy, aby przełączał te obiegi. Piec ma sterowanie tym zaworem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalp22 10.11.2021 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Problem rozwiązany. Według serwisanta Dietricha moc można obniżyć przez obniżenie prędkości obrotowej wentylatora i tak też zrobiłem. Warto mieć na uwadze, że zmniejszając ów prędkość np. o połowę, wzrośnie moc wyświetlana na panelu również o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts