Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe - plusy, minusy

bartolomeooo

Recommended Posts

Witam, temat wałkowany, ale szukam AKTUALNYCH argumentów przemawiających za lub przeciw ogrzewaniem podłogowym (ogólnie oraz w sypialniach).

Jestem przed instalacjami w domu i przed wyborem sposobu ogrzewania, zamierzałem robić wszędzie podłogówkę, ale im więcej opinii (na razie głównie od znajomych) tym większy mętlik w głowie. :sick:

Jedni mówią, że świetne powietrze w takim pokoju, a dziś kumpel że ma bardzo suche powietrze, itd, td...

Proszę o opinię UŻYTKOWNIKÓW ogrzewania podłogowego.

Nie widzę wad czy minusów ogrzewania podłogowego.

To mówiłem ja,Arturo ;)

Po 40 latach mieszkania z grzejnikami ściennymi i 9 latach z wodną podłogówką ;)

Suchość czy ogólnie jakość powietrza w pomieszczeniach nie zależy od sposobu rozprowadzenia ciepła tylko od poprawnej wentylacji czyli jej braku lub nadmiaru

Witam, temat wałkowany, ale szukam AKTUALNYCH argumentów przemawiających za lub przeciw ogrzewaniem podłogowym (ogólnie oraz w sypialniach).

Kiedyś minusem była zbyt wysoka temperatura podłogi dla drewnianej okładziny. Ale przy obecnych wymaganiach co do energooszczędności przestało to być problemem.

Aktualnie jedyny minus jest zarazem plusem - bezwładność (nie da się w ciągu doby różnicować temperatury w jednym pomieszczeniu).

Poza tym same plusy.

Najgorsze rozwiązanie, to mieszanie podłogówki z grzejnikami (może poza drabinkami w łazienkach jak zasilisz je tą samą temperaturą, co podłogę - ale wtedy robią głównie za ozdobę). Trzeba naprawdę dobrego projektanta i wykonawcy, żeby to sprawnie działało.

Suche powietrze w zimie jest niezależnie od tego rodzaju ogrzewania. Przy podłogówce, która jest nisko-temperaturowa powinno być lepiej.

"Powinno", ponieważ przy domach źle ocieplonych w celu utrzymania temperatury, po prostu przegrzewa się podłogę.

Mam podłogówkę wszędzie i drugi raz też bym tak zrobił, ponieważ:

- jest to prosta instalacja piec - rozdzielacz - pętle. Pompa z pieca wystarczy na 190m2.

- równomierny rozkład temperatury w pomieszczeniach,

- brak ograniczeń związanych kaloryferem po oknem,

- nic nie szumi,

- nie brudzi się od kaloryferów.

Wada.

NIe ma gorącego kaloryfera by się przytulić i ogrzać.

A ja napisze takie nietypowe sprawy:

+ Bardzo lubię leżeć na podłodze podczas oglądania filmu. Po prostu tak mam. Ogrzewanie podłogowe daje mi fajny komfort; nie piszę, że mi grzeje w plecy, ale nie mam odczucia zimna. Już mi teściowa nie brzęczy, wstan z podłogi bo będziesz miał chore plecy ;-)

- mokra karma dla kota położona w miseczce bezpośrednio na podłodze dość szybko wysycha ;-)

Wada:

- w pomieszczeniach mocno obłożonych meblami ilość ciepła może być nie wystraczająca

- w sypialniach alergicy mogą mieć problem z kurzem unoszonym na ok. 30 cm na całej powierzchni podłogi, a więc także blisko twarzy śpiącej osoby

- w garażu istnieje ryzyko przemarznięcia

Poza tym same zalety.

- w pomieszczeniach mocno obłożonych meblami ilość ciepła może być nie wystraczająca

Nie ma takiej opcji. Na pewno nie we współcześnie budowanym domu gdzie zapas tz jest ogromny i nawet przy zepsutej podłogówce nie jest problemem podniesienie tz o stopień czy dwa i zmniejszenie przepływów w innych pomieszczeniach.

- w sypialniach alergicy mogą mieć problem z kurzem unoszonym na ok. 30 cm na całej powierzchni podłogi, a więc także blisko twarzy śpiącej osoby

Urban legend.

Jakim cudem, jak konwekcja zerowa? To grzejniki napędzają ruch powietrza i podnoszą kurz.

BTW. Właśnie w bloku wymieniają grzejniki. Fotki dla reklamodawców i miłośników grzejników :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=415999

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=416000

Ale to pewnie z mieszkań niechlujów i brudasów, bo każdy rozsądny człowiek przedmuchuje przed sezonem kalafiory sprężonym powietrzem albo i demontuje i myjką ciśnieniową myje ;)

- w garażu istnieje ryzyko przemarznięcia

Grzejniki zdecydowanie szybciej zamarzną. Tylko jakim cudem w ogrzewanym garażu ma temperatura spaść poniżej zera?

Tak na gorąco, jedyny minus jaki mi przychodzi do głowy to trudność w usunięciu awarii jak się uszkodzi lub "se" uszkodzisz rurkę w podłodze przewiercając ją wiertarką.

Czym się różni naprawa rury przewierconej w podłodze przy grzejnikach i przy podłogówce?

Naprawa w niczym- ale łatwiej trafić w rurę podłogówki wiercąc w podłodze, niż w rurę grzejnika wiercąc w ścianie.

Nie pytałem o łatwość trafienia. Nie pytałem tez o naprawę rury w ścianie.

Pytam, dlaczego naprawa rury podłogówki ma mieć większą "trudność w usunięciu awarii" niż przy naprawie rury w podłodze zasilającej grzejnik.

Taka przykładowa fotka rur w podłodze gdy nie ma podłogówki:

attachment.php?attachmentid=458005

rurywpodlodze.jpg

prawdopodobieństwo konieczności naprawy i owszem.

A styropian tam nie bedzie układany jeszcze?

Jak wyliczyłeś to prawdopodobieństwo? Wierciłeś kiedyś w podłodze? Ja raz - próg montując. Rur przy grzejnikach nie mniej (przy grzejnikach na rozdzielaczu więcej) niz przy podłogówce w tym miejscu.

EPS był. I myślisz, że ochroniłby rury? Odległość do rury ta sama, bo wylewka cieńsza bez ogrzewania.

Jak wyliczyłeś to prawdopodobieństwo?

Powierzchnia /mb rury w podłodze

Wierciłeś kiedyś w podłodze? Ja raz - próg montując. Rur przy grzejnikach nie mniej (przy grzejnikach na rozdzielaczu więcej) niz przy podłogówce w tym miejscu.

EPS był. I myślisz, że ochroniłby rury? Odległość do rury ta sama, bo wylewka cieńsza bez ogrzewania.

O czym Ty piszesz ? Na tych rurach znajdzie się 10cm styropianu, na nim 5cm jastrychu. Bierzesz wiertło o długości 6cm i wiercisz bez stresu.

Na piętrze gdzie EPS miałby 3cm użyć wiertła o długości 4-5cm i tyle.

Ja znam dwa przypadki przewiercenia podłogówki (mam znajomych stolarzy). Raz przy montaży drzwi przesuwnych, drugi przy montaży słupka podtrzymującego blat w kuchni.

O przewierceniu podejścia pod grzejnik nie słyszałem

Edytowane przez fotohobby