emksuu 23.10.2021 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Witam, po zimie pompka podłogówki Grundfos UPM3 nie chce ruszyć. Próbowałem odblokować ręcznie śrubokrętem ale nic to nie dało. Chciałbym zdjąć korpus i ruszyć Ją ręcznie ale nie mam pojęcia jak odciąć wodę żeby bez zalania kotłowni to zrobić. Jakieś pomysły ?. Z góry dzięki za pomoc ! Tutaj link do zdjęcia rozdzielacza: https://zapodaj.net/6cc49d19b3e02.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.10.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Należy zdjąć ciśnienie z instalacji podłogówki, pewnie ok. 2Bary i rozebrać pompę w celu ręcznego rozruszania.Do zdjęcia ciśnienie są zawory, prawdopodobnie pod tymi odpowietrzającymi na belkach rozdzielacza.Wyleci z nich woda w ilości pojemności zbiornika ciśnieniowego-kompensacyjnego, a jeśli pod zbiornikiem jest zawór, to trzeba zakręcić. Wtedy wody wyleci bardzo mało.Po rozruszaniu pompy cyrkulacyjnej dobić ciśnienia z otwartym zaworem pod zbiornikiem ciśnieniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Witam, po zimie pompka podłogówki Grundfos UPM3 nie chce ruszyć. Próbowałem odblokować ręcznie śrubokrętem ale nic to nie dało. Ale co nic nie dało. Czy śrubokrętem można poruszać wirnikiemczy nie? Kręci się luźno czy z oporem. Jeśli nawet tak to zanim ją rozbierzesz spróbuj jeszcze ze dwa razy. Rotametry wyglądają na czyste jak nowe więc jeśli nawet ją rozbierzesz to niczego tam nie zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.10.2021 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Tak jak napisał henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.10.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Nie widziałem że taki zawór trójdrożny można zamknąć całkowicie. Też w pierwszym sezonie miałem taką przypadłość z rozbieraniem pompy. Od tamtej pory włączam pompę kilka razy w okresie letnim w celu jej rozruszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Śrubokręt kręci się z delikatnym oporem. Ale czy zawór 3D odetnie całkowicie dopływ wody ?. Zawór reguluje temperature od 21 stopni więc teoretycznie jakiś przepływ będzie? Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.10.2021 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 " henryków" zastanów się. Chcesz aby chłop zalał sobie kotłownie? To nie jest ten zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Ale jak zakręcę doplyw ciepłej na minimum to pozostaje kwestia otwartego powrotu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.10.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Tak posiada czarno niebieskie pokrętło z możliwością regulacji od 0 do 8 chyba. Od 21 do iluś tam stopni Celsjusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Kurcze ale ta pompka popracowała dosłownie 1 zime i już by był problem ? To jest praktycznie nowa pompka. Ale ok, rozbiorę tę pompke i dam znać co i jak To że mnie nie zaleje To pewne info ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 A zawór jest identyczny jak ze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 24.10.2021 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Nie nie była. Pompka została tylko wyłączona. Tak na gwarancji więc gdyby coś oddam Ją zamiast się bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2021 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 (edytowane) Próbowałem odblokować ręcznie śrubokrętem ale nic to nie dało. Docisnąłeś mocno trzpień do wirnika? Nie nie była. Pompka została tylko wyłączona. Tak na gwarancji więc gdyby coś oddam Ją zamiast się bawić. I dostaniesz info, ze reklamacja niezasadna a odblokowanie wirnika to normalna czynność opisana w instrukcji (dla użytkownika - nie w serwisówce). Na stronie Grundfosa możesz też przeczytać: "Aby dodatkowo chronić pompę przed zablokowaniem, niektóre pompy obiegowe Grundfos są wyposażone w funkcje sterowania, takie jak „automatyczne odblokowanie” i „tryb letni”, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów. W niektórych pompach obiegowych montujemy również śrubę odblokowującą, która pozwala odblokować unieruchomiony wał." Pompy, które trybu letniego nie mają możesz podpiąć pod programator który je odpali z raz na tydzień na jedną minutę. Edytowane 24 Października 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 25.10.2021 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Docisnąłeś mocno trzpień do wirnika? I dostaniesz info, ze reklamacja niezasadna a odblokowanie wirnika to normalna czynność opisana w instrukcji (dla użytkownika - nie w serwisówce). Na stronie Grundfosa możesz też przeczytać: "Aby dodatkowo chronić pompę przed zablokowaniem, niektóre pompy obiegowe Grundfos są wyposażone w funkcje sterowania, takie jak „automatyczne odblokowanie” i „tryb letni”, które zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia problemów. W niektórych pompach obiegowych montujemy również śrubę odblokowującą, która pozwala odblokować unieruchomiony wał." Pompy, które trybu letniego nie mają możesz podpiąć pod programator który je odpali z raz na tydzień na jedną minutę. Tak trzpień mocno dociskałem i kręciłem w lewo w prawo kilkukrotnie. Dziś po pracy zdejmę pompke i dam znać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.10.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 A jaki to jest zawór? Skoro twierdzisz że nie ten to podaj który. Raczej tak wygląda w środku. https://www.fachowyinstalator.pl/jak-dziala-termostatyczny-zawor-mieszajacy-vta370/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 25.10.2021 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Czyli jednak, wody nie da się odciąć tym zaworem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 25.10.2021 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Ja napisałem co wiem a decyzja należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 25.10.2021 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Ok, dziś z tym powalcze i dam znać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 25.10.2021 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Z tym i z tym zakręcę ten zawór na 0 i zdejmę pompkę. Będę odkręcał na wszelki wypadek "powoli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts