Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dokąd wylewka na balkonach?

Robinson74

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie wysokości wylewki oraz poziomu gotowej posadzki na balkonach.

Otóż w którym miejscu powinien wyjść poziom posadzki na gotowo?

Na zdjęciu widać ramę okna, a pod nią EPDM pociągnięty masą hydroizolacyjną.

Widać też styrodur, na to pójdzie folia i wylewka z miksokreta.

Czy gotowa posadzka powinna kończyć się już na wysokości ramy, na granicy ramy i EPDM, a może poniżej?

801ea0df7f957aadmed.jpg

Zależy co jest warstwą ostateczną.

Na 100% nie polecam płytek, bo na balkonie to szajs. Non stop będziesz miał z nimi kłopot.

Ja mam np. deski z modrzewia i są ok. Wtedy dosyć nisko zrób tą posadzkę, bo deskami na legarach dopasujesz wysokość idealnie.

Jedynie szkoda, okno ma Ciebie odwodnienie na zewnątrz w ramie, zamiast ukryte. to Trochę ogranicza maksymalną wysokość posadzki.

Na płycie balkonowej jest już folia lub papa i styropian gotowe pod posadzkę?

To szare co widać na zdjęciu to docelowa grubość XPS.

Do wykonania pozostaje tylko folia pod wylewkę i sama wylewka.

Wysokość wylewki mogę regulować w przedziale, powiedzmy, 5-7 cm od strony progu, od strony okapu ok. 1 cm niższa, żeby zapewnić spadek.

Warstwa końcowa to jednak płytki.

Pod płytki pamiętaj o hydroizolacji. Najlepiej Mapelastic., a na łączeniu ścian i wylewki koniecznie taśma.

Poza tym porządna izolacja przy obróbkach blacharskich i łączeniu obróbek ze ścianami.

Połączenie płytek z ramą dokładnie zasilikonować.

Jeśli ocieplisz płytę balkonową styropianem od spodu i przodu pamiętaj o spadku i utworzeniu okapnika z tynku strukturalnego tak aby woda padająca na front płyty nie tworzyła białych zacieków i plam pod balkonem,

Woda deszczowa na balkonie potrafi czynić szkody jakich się nie spodziewasz.