Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suche powietrze w domu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, mieszkam, rodzina 2+2. Pranie, gotowanie ķąpiel.

Nie wiem czy to ważne, ale nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, dopiero będę to robił na dniach. Są schody do góry, a tam dziura, gdzie ucieka większość ciepła. Czy to może być przyczyną, że dom nie jest jeszcze od góry ocieplony?

Na dole 22,5st u góry 12st (wilgotnoosc na poziomie 45%).

Witam serdecznie, od kilku tygodni działa wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W domu mam 33-38% wilgotności, 450-550ppm. Reku z odzyskiem wilgoci. Co może być przyczyną tak suchego powietrza? Strach pomyśleć co będzie zima...

to i tak masz jeszcze nieźle, dziś wilgotność u mnie w domu oscyluje w granicach 25-28 %, czym mierzysz poziom dwutlenku ?

Dlaczego na dachu? Obecnie tam jest graciaria, nigdzie nie widzę mokrych plam itp. A jestem tam od dwóch dni, bo przygotowuje dach do ocieplenia (przygotowuje szczeline wentylacyjna - mam pełne deskowanie).

Reku chodzi na 30%, do tego codziennie wietrzenie z rana na 15min. Czy zmniejszyć moc reku? Jaka powinna być wilgotnosc w domu o tej porze oraz ile ppm?

Dlaczego na dachu?

Bo jak nie masz termoizolacji to nie masz też paroizolacji i para może tam dotrzeć i się skraplać.

Chyba, ze masz paroizolację niżej (np. folię położoną na stropie) - to tam się para skrapla. Generalnie na zimnej powierzchni do której może dotrzeć.

PPM wg najostrzejszej normy nie powinno przekraczać 800ppm (w domu to zazwyczaj master bedroom). W takich temperaturach wilgotność mam bliżej górnej granicy normy niż dolnej. W trzecim sezonie grzewczym (drugim z ERV) dopiero w większe mrozy bez nawilżaczy potrafiła mi spadać poniżej 40%.

Witam serdecznie, od kilku tygodni działa wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W domu mam 33-38% wilgotności, 450-550ppm. Reku z odzyskiem wilgoci. Co może być przyczyną tak suchego powietrza? Strach pomyśleć co będzie zima...

A u mnie obecnie w salonie 46% na zwykłym rekuperatorze ...

Nic niepokojącego nie zauważyłem

Przy pelnym deskowaniu pewnie deski nasiąkają ile mogą zanim się poleje. Jak masz miernik to sprawdź wilgotność drewna.

Czyli co, zmniejszyć moc reku i z rana nie robić przewietrzania na maksa?

Docelowo iierz CO2 w najbardziej obciążonym pomieszczeniu i do tego dobieraj obroty wentylatora, skoro już mieszkasz.

Do czasu zrobienia paroizolacji, jak to możliwe, oddziel górę i wietrz na maksa.

Jak niemożliwe oddzielenie - wentyluj i wietrz wszystko na maksa zanim nie zrobisz paroizolacji i nie patrz na wilgotność powietrza - ważniejsze, żeby deski i termoizolacja nie nasiąkały.

Tak z ciekawości. Jak ta informacja ma pomóc pytającemu?

Tak że nie trzeba mieć rekuperatora z odzyskiem wilgoci aby mieć prawidłową wilgotność w domu ...

Jak dla mnie jak ma za niską wilgotność to ma za dużą wydajność wentylacji.

Nie wiem jak duża jest u pytającegoi rodzina ale jeśli jest to rodzina 4 osoba to niech spróbuje dać wydajność 80-120m3/h ..

A u mnie obecnie w salonie 46% na zwykłym rekuperatorze ...

To pora na nowy higrometr :) Chyba, że prawa fizykiw Twoim domu nie obowiązują, albo gotowanie i pranie non stop.

Do autora, póki nie wyrównasz tempartury w domu nie ma co gdybać nad przyczyną, która leży zapewnie w tym co napisał Kaizen. Woda z powietrza się na pewno gdzieś wykrapla. Zwiększenie wilgotności w takim układzie tylko może zaszkodzić.

Jak dla mnie jak ma za niską wilgotność to ma za dużą wydajność wentylacji.

Nie wiem jak duża jest u pytającegoi rodzina ale jeśli jest to rodzina 4 osoba to niech spróbuje dać wydajność 80-120m3/h ..

Czyli starczyło napisać to zdanie i tyle

Czyli starczyło napisać to zdanie i tyle

tak sobie ostatnio mierzę wilgotność na zewnątrz i w domu :) - mniej więcej taka prawidłowość : na dworze 50% (przed chwilą mierzone) w domu 38 %, i tak mniej więcej zawsze jest około 15% mniej w domu niż na dworze - rekuperacja tak wysusza ?. W domu praktycznie nie gotujemy, jest suszarka do prania, 2 osoby, kubatura domu około 360m3, wymiana ustawiona na 35% (105m3/h), rekuperator TG 300v home energy+

ma sens te 35% mocy ?

Poczytaj o zależności między wilgotnością bezwzględna, a względna.

Gdybyś teraz na zewnątrz podniósł temperaturę do tej w domu, wilgotność względna byłaby niższa niż ta, która masz w domu.

Polecam. Wpisz sobie ane powietrza na zewnątrz, a potem przelicz na to w domu przez wilgotnosc bezwzgledna - zostaw ja, a zmien temp.

http://dobory.pl/programy-online/wykres-molliera-online.aspx

Edytowane przez Owczar