pershing1899op.pl 25.10.2021 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Witam serdecznie, od kilku tygodni działa wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W domu mam 33-38% wilgotności, 450-550ppm. Reku z odzyskiem wilgoci. Co może być przyczyną tak suchego powietrza? Strach pomyśleć co będzie zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.10.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Mieszkasz tam, są jakieś uzyski wilgoci: pranie z suszeniem, kompanie itp. co generuje wilgoć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Ppm czego i w jakim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 25.10.2021 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Tak, mieszkam, rodzina 2+2. Pranie, gotowanie ķąpiel. Nie wiem czy to ważne, ale nie mam jeszcze ocieplonego poddasza, dopiero będę to robił na dniach. Są schody do góry, a tam dziura, gdzie ucieka większość ciepła. Czy to może być przyczyną, że dom nie jest jeszcze od góry ocieplony?Na dole 22,5st u góry 12st (wilgotnoosc na poziomie 45%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 25.10.2021 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Dwutlenku węgla, czujnik na środku domu, tj na korytarzu do pokoi i łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Dwutlenku węgla, czujnik na środku domu, tj na korytarzu do pokoi i łazienek. To masz przewentylowany dom. Dodatkowo wilgoć Ci się skrapla na dachu - pytanie, gdzie się leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 25.10.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Witam serdecznie, od kilku tygodni działa wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W domu mam 33-38% wilgotności, 450-550ppm. Reku z odzyskiem wilgoci. Co może być przyczyną tak suchego powietrza? Strach pomyśleć co będzie zima... to i tak masz jeszcze nieźle, dziś wilgotność u mnie w domu oscyluje w granicach 25-28 %, czym mierzysz poziom dwutlenku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 25.10.2021 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Dlaczego na dachu? Obecnie tam jest graciaria, nigdzie nie widzę mokrych plam itp. A jestem tam od dwóch dni, bo przygotowuje dach do ocieplenia (przygotowuje szczeline wentylacyjna - mam pełne deskowanie). Reku chodzi na 30%, do tego codziennie wietrzenie z rana na 15min. Czy zmniejszyć moc reku? Jaka powinna być wilgotnosc w domu o tej porze oraz ile ppm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 to i tak masz jeszcze nieźle, dziś wilgotność u mnie w domu oscyluje w granicach 25-28 %, Jak również masz ERV to tragedia. U mnie dzisiaj w sypialni (najbardziej suche, najbardziej wentylowane pomieszczenie) 49-56% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 25.10.2021 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 MiroMirek mam czujnik kupiony dodatkowo z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Dlaczego na dachu? Bo jak nie masz termoizolacji to nie masz też paroizolacji i para może tam dotrzeć i się skraplać. Chyba, ze masz paroizolację niżej (np. folię położoną na stropie) - to tam się para skrapla. Generalnie na zimnej powierzchni do której może dotrzeć. PPM wg najostrzejszej normy nie powinno przekraczać 800ppm (w domu to zazwyczaj master bedroom). W takich temperaturach wilgotność mam bliżej górnej granicy normy niż dolnej. W trzecim sezonie grzewczym (drugim z ERV) dopiero w większe mrozy bez nawilżaczy potrafiła mi spadać poniżej 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pershing1899op.pl 25.10.2021 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Nic niepokojącego nie zauważyłem, w piątek przyjezdza wełna to ocieple dach. Czyli co, zmniejszyć moc reku i z rana nie robić przewietrzania na maksa? Chciałbym też zaznaczyć, że rekuperator jest na tym nieogrzewanym i nieocieplonym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 25.10.2021 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Witam serdecznie, od kilku tygodni działa wentylacja mechaniczna z rekuperacją. W domu mam 33-38% wilgotności, 450-550ppm. Reku z odzyskiem wilgoci. Co może być przyczyną tak suchego powietrza? Strach pomyśleć co będzie zima... A u mnie obecnie w salonie 46% na zwykłym rekuperatorze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.10.2021 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Nic niepokojącego nie zauważyłem Przy pelnym deskowaniu pewnie deski nasiąkają ile mogą zanim się poleje. Jak masz miernik to sprawdź wilgotność drewna. Czyli co, zmniejszyć moc reku i z rana nie robić przewietrzania na maksa? Docelowo iierz CO2 w najbardziej obciążonym pomieszczeniu i do tego dobieraj obroty wentylatora, skoro już mieszkasz. Do czasu zrobienia paroizolacji, jak to możliwe, oddziel górę i wietrz na maksa. Jak niemożliwe oddzielenie - wentyluj i wietrz wszystko na maksa zanim nie zrobisz paroizolacji i nie patrz na wilgotność powietrza - ważniejsze, żeby deski i termoizolacja nie nasiąkały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.10.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 A u mnie obecnie w salonie 46% na zwykłym rekuperatorze ... Tak z ciekawości. Jak ta informacja ma pomóc pytającemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.10.2021 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Tak z ciekawości. Jak ta informacja ma pomóc pytającemu? Tak że nie trzeba mieć rekuperatora z odzyskiem wilgoci aby mieć prawidłową wilgotność w domu ... Jak dla mnie jak ma za niską wilgotność to ma za dużą wydajność wentylacji. Nie wiem jak duża jest u pytającegoi rodzina ale jeśli jest to rodzina 4 osoba to niech spróbuje dać wydajność 80-120m3/h .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.10.2021 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 A u mnie obecnie w salonie 46% na zwykłym rekuperatorze ... To pora na nowy higrometr Chyba, że prawa fizykiw Twoim domu nie obowiązują, albo gotowanie i pranie non stop. Do autora, póki nie wyrównasz tempartury w domu nie ma co gdybać nad przyczyną, która leży zapewnie w tym co napisał Kaizen. Woda z powietrza się na pewno gdzieś wykrapla. Zwiększenie wilgotności w takim układzie tylko może zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.10.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Jak dla mnie jak ma za niską wilgotność to ma za dużą wydajność wentylacji. Nie wiem jak duża jest u pytającegoi rodzina ale jeśli jest to rodzina 4 osoba to niech spróbuje dać wydajność 80-120m3/h .. Czyli starczyło napisać to zdanie i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 26.10.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Czyli starczyło napisać to zdanie i tyle tak sobie ostatnio mierzę wilgotność na zewnątrz i w domu - mniej więcej taka prawidłowość : na dworze 50% (przed chwilą mierzone) w domu 38 %, i tak mniej więcej zawsze jest około 15% mniej w domu niż na dworze - rekuperacja tak wysusza ?. W domu praktycznie nie gotujemy, jest suszarka do prania, 2 osoby, kubatura domu około 360m3, wymiana ustawiona na 35% (105m3/h), rekuperator TG 300v home energy+ ma sens te 35% mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.10.2021 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 (edytowane) Poczytaj o zależności między wilgotnością bezwzględna, a względna. Gdybyś teraz na zewnątrz podniósł temperaturę do tej w domu, wilgotność względna byłaby niższa niż ta, która masz w domu. Polecam. Wpisz sobie ane powietrza na zewnątrz, a potem przelicz na to w domu przez wilgotnosc bezwzgledna - zostaw ja, a zmien temp.http://dobory.pl/programy-online/wykres-molliera-online.aspx Edytowane 26 Października 2021 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts