Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Naruszone rurki od ogrzewania podłogowego

Msome

Recommended Posts

Cześć

dzisiaj "fachowiec" musiał nam skuć posadzkę nad rurkami od podłogówki, bo inni "fachowcy" przerwali nam kabel sieciowy

Mówiłem mu 5 razy żeby robił to powoli ale oczywiście pojechał na szybko i zahaczył dłutem prawie o każdą rurkę (było ich 9, zahaczonych namierzyłem 6)

nie widziałem żadnych przecieków, ale pytanie czy powinienem może zgłosić to w celu "naprawy"?

Czy w długoletnim użytkowaniu takie zahaczenie może sprawić że rurki są osłabione i pękną?

Nie znam się na tym kompletnie, prośba o informację, kogoś kto się orientuje czy takie coś może zostać i mam się tym nie przejmować?

Rurka 1:

2021-10-28-13h33-59.png

Rurka 2:

2021-10-28-13h38-37.png

pozostałe mają lekkie "wgniotki" podobne do zdjęcia z rurki nr 2, coś takiego:

2021-10-28-13h40-16.png

To są raczej zarysowania spowodowane łupaniem kruszywa z betonu i jego kawałków a niżeli samego dłuta. Rurka jest cała i sprawna. Gdyby to były PEX z aluminium i widocznymi zarysowaniami na metalowej warstwie to inna sprawa.

Co oznacza zwrot że zahaczył 9 szt. a znalazłeś 6.

Może szybciej 9 udało mu się odkryć a lekko naruszonych było 6.

Zalewaj beton i nie zawracaj sobie głowy

• Like 1

To są raczej zarysowania spowodowane łupaniem kruszywa z betonu i jego kawałków a niżeli samego dłuta. Rurka jest cała i sprawna. Gdyby to były PEX z aluminium i widocznymi zarysowaniami na metalowej warstwie to inna sprawa. (...)

Dowiedziałem się że to są rurki Kan-Therm PE-RT Blue Floor 16

Podobno 5-cio warstowowe

także chyba jest okej?

2021-11-09-08h36-07.png