Owczar 07.01.2022 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 A teraz włącz bypass i porównaj wyniki za rok To oszczędność względem mechanicznej bez odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2022 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 To nie służy do oszczędzania, a poprawy komfortu! To dlaczego wydałeś kilka(naście) tysięcy na rekuperator, jak to samo daje jeden czy dwa wentylatory za kilka stówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.01.2022 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 To dlaczego wydałeś kilka(naście) tysięcy na rekuperator, jak to samo daje jeden czy dwa wentylatory za kilka stówek? Bo gdyby miał tylko WM i ustawił wydajność na daleko większą, niż wcześniej przy WG to musiałby zacząć dokładać do ogrzewania z ta formą wentylacji Życie, to nie excel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 07.01.2022 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 gdyby założyć, że WG działa z taką samą wydajnością O panie, gdyby WG działała z taką samą wydajnością jak WM z reku, to (jak w większości domów jest jedna kratka w łazience, ewentualnie druga w kuchni) pęd powietrza by te kratki wessał do kanału, a wszelkie nieszczelności w oknach i drzwiach by aż gwizdały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.01.2022 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 O panie, gdyby WG działała z taką samą wydajnością jak WM z reku, to (jak w większości domów jest jedna kratka w łazience, ewentualnie druga w kuchni) pęd powietrza by te kratki wessał do kanału, a wszelkie nieszczelności w oknach i drzwiach by aż gwizdały. Ano... Przy rekuperacji ustawiam sobie mniejsze przepływy. Czyli nawet bez odzysku miałbym mniejsze straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.01.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Tylko nie u każdego WG działa z taką wydajnością.Trzy osoby napisały, że przejście z WG na WM z odzyskiem dało im lepszy komfort, ale nie niższe rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 08.01.2022 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 No jak ktoś ma sprawną WG, to odczuje spadek rachunków. U mnie to było jakieś 10% zużycia gazu.Bo jak nie odczuje, to znaczy, że WG była niesprawna (np. nie miał nawiewników, kanały wywiewne były pozaklejane, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 08.01.2022 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2022 Bo mnie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2022 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 A ja z własnego podwórka Rekuperator i GWC bez By-passa(wymieniam kasetę na letnią i zimową) jedynie ze sterowaniem (czy czerpnia przed GWC czy za). Wczorajsze odczyty i wydajność. Rekuperator działa od 11 lat (może cztery dni przerwy) komfort nie do ocenienia, a czy oszczędza? nie wiem nie liczyłem, a skoro liczydła napisały, że tak to zapewne tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.01.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 @CityMatic Wyczaiłem ze zdjęcia, które zamieściłeś ten kalkulator, pomierzyłem swoje temp. i po wstawieniu danych wyszła sprawność 87,8%Dla mnie rewelacja, choć wcześniej tego nie badałem, a mój reku ma tylko 2 krzyżowe aluminiowe wymienniki. Prawdziwe turbo:DPonoć odzyskałem 20,07 kWh energii wciągu doby, przy 120m3/h wymiany powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 09.01.2022 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Ten kalkulator daje dość prawdziwe wyniki. Patrząc na sposób obliczeń jest nawet trafny(wzory w sposobie obliczania).Ale Twoja wydajność ręku b.dobra pogratulować i uzysków i oczywiście komfortu z jego posiadania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.01.2022 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2022 Kalkulator bardzo zgrubnie liczy odzyskana energię, bo zupełnie nie uwzględnia entalpii, przez co zawyża wyniki. Nie mniej jednak fajnie obrazuje volumen odzyskiwanej energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.01.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2022 Dzisiaj znów użyłem kalkulatora. -6,7*C na zewnątrz, a zapomniałem przełączyć reku na mniejszą wydajność.Przy wymianie ok. 220m3/h sprawność 84,3% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiulek 20.01.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Trafnie napisałeś gregos11 Ja zainwestowałem w stref komfortu i pomimo, że wielu znajomych zaiwestowało w rekuperacje ja pozostałem przy klimatyzacji, oczyszczaczu powietrza oraz nawilżaczu - i oczywiście nadal mam WG. Strat ciepła mam napewno za dużo ale dziś zdecydowałem o pewnych zmianach by to trochę zmienić i by strat buło mniej ale by nadal były bo nielubienie zaparowanych szyb i braku świeżego powietrza szczególnie gdy mieszkam przy lesie. U sąsiada jest zbyt hermetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 31.01.2022 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 (edytowane) Kolejne podsumowanie - tym razem za styczeń. Zmodyfikowane przełączanie trybu noc dzień na podstawie obecności, a nie czasowe. Wentylacja CO2 sterowalna - mniejsza wymiana względem stałej wymiany. Zużycie energii 11kWh - FPX zadziałał tylko jednej nocy na jakieś 4h podbił temp o 2-3 stopnie. Odzysk energii: 558kWhWoda odzyskana miesięcznie 214lWoda odparowana: 67l Od października mamy już 2124kWh. Generalnie od zeszłego roku od zmiany wymiennika na ERV widać wyraźną zmianę na zużycie energii. Jedno to niższa wymiana - wymiennik nie zatyka się wodą, a 2 zdecydowanie mniejsze zużycie na nawilżanie - mimo chłodniejszego roku. W tym roku na rzecz CWU i nawilżanie pompa pracowała 589h. W poprzednim 830h. Ta sama liczba osób - podobne rutyny. W ciągu roku całkowite zużycie 500kWh niższe. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 28.02.2022 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 To pora na luty:Odzysk energii: 457kWhWoda odzyskana miesięcznie 182lWoda odparowana: 43l Łacznie od pazdziernika 2581kWh. Do końca sezonu grzewczego spokojnie dobije do 3000kWh - a to wszystko w sumie na wentylacji minimum dla 3 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 23.03.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Owczar, z tego co kojarzę masz nawilżacz zasilany cwu, masz to jakoś opomiarowane jakie jest zużycie cwu na pracę nawilżacza? Przy obecnej pogodzie jest jakaś masakra z wilgotnością, niby pierwszy sezon mieszkania, a obecnie wilgotność oscyluje ~40% nawet przy wymienniku ERV. Nie wiem co się będzie działo kolejnej zimy, dlatego poszukuje info odnośnie nawilżaczy, ale na rynku bardzo mało takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.03.2022 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Koszt CWU jest pomijalny przy koszcie samego nawilżacza Marzec w tym sezonie jest najgorszy. Wcześniej utrzymywałem spokojnie powyżej 50%. Dopiero właśnie w marcu spadło poniżej. Co prawda dużo wietrzę, więc sporo powietrza omija wymiennik ERV, ale to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 23.03.2022 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Patrząc jaka jest cena Higroplusa to sumaryczne zużycie cwu na całe życie nawilżacza nawet nigdy się nie zbliży do jego ceny. Jednak dobrze byłoby wiedzieć jakie to są wartości. nagrzewnica elektryczna dla Higroplusa 500 to jakieś 4kW więc w sumie trochę jednak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 23.03.2022 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2022 Mam opomiarowane przez pomiar wilgotności powietrza i przeliczanie wilgotności bezwzględnej, potem bazując na temperaturze jego entalpii. Mając entalpię i przepływ liczę różnice. W teorii odparowanie 1 litra w 20 stopniach to ok 0.7kWh.Trzeba jednak doliczyć energię na podgrzanie wody z wodociągu - czyli jakieś 7, do tego podgrzanie powietrza na wylocie żeby wycisnąć wiecej wilgoci i w praktyce każdy litr przelicza się na ok 1kWh.Ile litrów potrzeba w miesiącu widać ładnie w tym temacie. Przy erv są to raczej symboliczne wartości. Ale w styczniu 2021 nawilżacz wciągnął 500l wody - wyższa wymiana i bardzo niska wilgotność. CWU grzeje z COP 3.5, więc zużycie było oo 140-150kWh. Ale gdyby grzać prądem z COP 1 to robi się już sporo. Marzec miał zimne noce i wilgotność bezwgledna była niska. Do tej pory mam 206l odzyskanej i prawie 80l odparowanej wody. Higroplus pewnie nigdy się nie zwróci, ale cenie go za bezobsługowość - wymienia się tylko filtr ro i lampę UV. Na rynku pojawił się umecto od wanasa - ewaporacyjny z grzałką elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts