Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak folii pod styropianem a schnące tynki/posadzki

kolek768

Recommended Posts

Witam. W budowanym domu pod styropianem podłogowym na parterze mam położoną folię budowlaną, natomiast na stropie na piętrze hydraulik położył pod styropian folię tylko w łazience i pralni. Teraz schnie wylana posadzka i tynki (głównie sufity są wilgotne). Obawiam się, że podczas schnięcia posadzek i tynków styropian podłogowy na stropie zawilgotnieje. Czy faktycznie jest takie ryzyko oraz co mogę zrobić na tym etapie, by uratować sytuację?

Styropian nie pije wody , ma znikomą absorbcję , woda co była w wylewce , paruje a reszta idzie gdzieś pomiędzy płytami styropianu do podłogi i ścian jeśli nie było dylatacji.

Folię się daje pod ogrzewanie podłogowe , jak ktoś się uprze to może też dać na styropian.

Jeśli to była wylewka pół sucha z miksokreta to wody tam nie wiele i powinna spokojnie parować i wiązać beton i im dłużej wilgotny tym lepiej, powinna nawet być przykryta folią aby wolniej schło

Dziękuję za odpowiedzi. Podeślę więcej szczegółów jak wygląda sytuacja.

Na parterze jest kolejno: chudziak, folia budowlana, styropian podłogowy 17 cm, srebrna folia i rury do podłogówki, miksokret.

Na stropie piętra (teriva) jest kolejno: styropian podłogowy 5 cm, srebrna folia i rury do podłogówki, miksokret. Brakuje na stropie teriva folii budowlanej pod styropian podłogowy.

Dylatację zrobiła firma od posadzek - taśmy dylatacyjne brzegowe i nacięcia przy narożnikach/wejściach do pomieszczeń.

Oprócz schnących posadzek mam również nie do końca suche tynki (najgorzej sufity, które praktycznie wcale nie wyschły).

Czy w takiej sytuacji wilgoć z posadzek z parteru oraz wilgoć z sufitu na parterze wejdzie w styropian na stropie piętra, jeśli nie ma pod nim folii budowlanej? Jeśli tak to czy wyparuje samoistnie lub przy pomocy przemyślowego osuszacza powietrza? Chciałbym zareagować w porę, żeby nie pojawił się w przyszłości grzyb, a styropian podłogowy na stropie nie stracił właściwości izolacyjnych.

Na parterze jest kolejno: chudziak, folia budowlana, styropian podłogowy 17 cm, srebrna folia i rury do podłogówki, miksokret.

No, to tu już masz skuchę, bo folia pewnie wygląda tak:

i nie stanowi bariery dla pary wodnej, wody ani radonu.

Na stropie piętra (teriva) jest kolejno: styropian podłogowy 5 cm, srebrna folia i rury do podłogówki, miksokret. Brakuje na stropie teriva folii budowlanej pod styropian podłogowy.

Tu bez znaczenia - nasiąknąć może czy z jednej, czy z drugiej. I odda tak samo. Problemem będzie jak zechcesz grzać tylko dół - to będzie parcie pary wodnej, styropian nasiąknie a srebrna folia nie wypuści go.

Czy w takiej sytuacji wilgoć z posadzek z parteru oraz wilgoć z sufitu na parterze wejdzie w styropian na stropie piętra, jeśli nie ma pod nim folii budowlanej?

Wilgoć technologiczna wejdzie i z czasem wyparuje. Dom i tak będzie sechł kilka sezonów grzewczych.

Problem masz z tym, że ciągle będzie napływała spod domu. Oby nie było tego dużo i nie pogarszało znacznie lambdy styropianu.

No, to tu już masz skuchę, bo folia pewnie wygląda tak:

i nie stanowi bariery dla pary wodnej, wody ani radonu.

Nie strasz ludzi tak tym obrazkiem. Jeżeli ktoś kładzie reklamówkę na poryty chudziak którego nawet pewnie nie posprzątał to tak jest. Już na obrazku widać że to jest dziadostwo a nie folia pod styropian.

Kładłem dwie warstwy grubej folii i też po jakimś czasie odkrywałem kawałek styropianu i nie było ani jednej dziurki. Oczywiście kładłem na odkurzony chudziak i chodziłem w skarpetkach dopóki nie było na niej styropianu.