Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częste uruchamianie się pompy ciepła na grzanie centralnego ogrzewania

Recommended Posts

Witam,

posiadam następujący problem. Posiadam dom 117m2, w całości ogrzewany podłogówką. Dom ogrzewany pompą ciepła HAIER 8kW. Problem tkwi w częstym włączaniem się pompy na ogrzewanie centralnego. Temperatura zadana ustawiona na 40 stopni. Pompa włącza się, dogrzewa wodę na 50-55 stopni po czym się wyłącza. I następuje nagły spadek temperatury z 50 stopni do praktycznie 40 w dosłownie 5 min. Później przez kolejne 5-10 woda utrzymuje temp do stopni 35 po czym znów włącza się pompa... W czym może być problem ?. Czy może to świadczyć, że ta ogrzana woda spotyka się gdzieś z wodą zimną ?.

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam mój błąd. Na centralne na sterowniku aktualnie ustawione 35 stopni. Na cwu ustawione 42 stopnie. Podlogowka na parterze pętle ustawione na przepływ bodajże na 2l. Podlogowki u gory jeszcze nie włączałem. Żadnej automatyki. Do goscia mam dopiero dzwonić.
Masz podłogowke na dole i górze i zawór mieszający przy rozdzielaczu? Ustaw na tym rozdzielaczu temp wyższa niż na pompie niech pozwoli na normalny przepływ. To w nim będzie problem. Brak odbioru ciepła.
Na rozdzielaczu podlogowki jest zawor 3d mieszający wode ciepla z wodą z powrotu. Podłoga ustawiona aktualnie na około 21 stopni.

To pewnie zamiast grzać podłogę to grzejesz w większości tylko "mały obieg" - PC-rozdzielacz. Po co ten zawór 3D? Skoro na podłogę ma iść 21 stopni to po co na PC ustawione 35?

Mam rozdzielacz podłogówki jeden na dole i jeden na górze. Na górze aktualnie podłoga nie chodzi. Czyli na dole ustawić np 25 stopni na zaworze 3d i 25 na pompie ?.

Ustaw maksymalną temperaturę na tym zaworze , albo go w ogóle wyrzuć jak się da ( bo to może jakiś większy chytry plan instalatora). Po co pompa ma grzać wodę do tych ustawionych 35 stopni i później ją mieszać z zimną do 25 ? To straty i niższy COP. Pompa ma dawać taką temperaturę jaką potrzebuje odbiór.

EDIT: I Tak samo z rotametrami , nawet jak maszw projekcie przepływ 2l/min to i tak rozkręć je na maksa , a tylko tam gdzie będzie za ciepło ogranicz na rotametrze. Pompa Ciepła potrzebuje dużych przepływów , i zdaje się instalatorzy starej daty ciągle tego nie rozumieją ( np dlaczego do pompy 12kW rura to 5/4 cala , jak na zwykły piec 40kW z zapasem starcza 1 cal ... )

Edytowane przez MiG25
No ok wszystko rozumiem. Ale na chłopski rozum, jeżeli pompa zagrzeje wodę do temp. np. 40 stopni, to nie powinno być tak, że ta woda sobie krąży w jakimś małym obiegu i ta temp. powinna się utrzymywać ?. I gdy jest zapotrzebowanie dopuścić wtedy ciepłej wody ?. Ja się totalnie na tym nie znam
Na rozdzielaczu podlogowki jest zawor 3d mieszający wode ciepla z wodą z powrotu. Podłoga ustawiona aktualnie na około 21 stopni.

To chyba "fachowiec" montował który montował tylko kotły na węgiel , bo przy pompie ciepła nie montuje się żadnych zaworów trójdrożnych ani czterodrożnych bo temp ma pompie ma być temp jaka idzie w podłogę/grzejniki ...

EDIT: I Tak samo z rotametrami , nawet jak maszw projekcie przepływ 2l/min to i tak rozkręć je na maksa , a tylko tam gdzie będzie za ciepło ogranicz na rotametrze. Pompa Ciepła potrzebuje dużych przepływów , i zdaje się instalatorzy starej daty ciągle tego nie rozumieją ( np dlaczego do pompy 12kW rura to 5/4 cala , jak na zwykły piec 40kW z zapasem starcza 1 cal ... )

https://zapodaj.net/0c459da675267.jpg.html

Tutaj zdjęcie rozdzielacza.

Rozumiem, że muszę tak ustawić te "kapturki" w środku żeby zamiast na 2 były zjechane na sam dół na pozycje 5 ?

To chyba "fachowiec" montował który montował tylko kotły na węgiel , bo przy pompie ciepła nie montuje się żadnych zaworów trójdrożnych ani czterodrożnych bo temp ma pompie ma być temp jaka idzie w podłogę/grzejniki ...

Ale to też w takim razie, jeżeli chcę ustawić podłogę na 21 stopni, to też będą straty. Bo na pompie mogę ustawić minimum 25 stopni. Dobrze to rozumiem ?.

https://zapodaj.net/3baab024bcd91.jpg.html

Tak wygląda to u mnie.

Pompa ciepła ( z niej zasilenie i powrót)

Tak jak na obrazku zawór trójdrożny, który puszcza na CO lub CWU zależnie od potrzeby.

I dalej kolejny taki zawór trójdrożny który nie mam pojęcia jaką pełni funkcje.

Jakaś metalowa skrzynka i do niej leci woda ciepła prosto z pompy i powrót z instalacji. Do powrotu też jest opcja dopuszczania wody zrobiona.

Plus kolejne 2 rurki które nie wiem do czego służą.

Tam na zdjęciu widać obiegówkę łączącą górną belkę z dolną.... To jest układ typowo pod piec wysokotemperaturowy. Czy ten instalator w ogóle widział instrukcję obsługi pompy ciepła ? Na którymś ze schematów jest ,żeby tak to robić.... Układ pod pompę ciepła jest tak prosty ...

Na szybko masz tak jak na tym filmie:

Tam jest piec gazowy ,który przez taki układ grzeje wysokim parametrem ,a powinien niskim ...

Tam na zdjęciu widać obiegówkę łączącą górną belkę z dolną.... To jest układ typowo pod piec wysokotemperaturowy. Czy ten instalator w ogóle widział instrukcję obsługi pompy ciepła ? Na którymś ze schematów jest ,żeby tak to robić.... Układ pod pompę ciepła jest tak prosty ...

Na szybko masz tak jak na tym filmie:

Tam jest piec gazowy ,który przez taki układ grzeje wysokim parametrem ,a powinien niskim ...

Te belki nie są ze sobą połączone. Jeżeli mówisz o rozdzielaczu ?

Ok wszystko jest dla mnie zrozumiałe. Więc teraz czeka mnie przeróbka instalacji ?. Czy mogę np. puścić na full ten zawór 3d przy rozdzielaczu i będzie to banglać ?.

To co się dziwisz? W ogóle zarór 3d tu jest bez sensu. A jak nie masz bufora/sprzęgła to jest szkodliwy.

Masz projekt instalacji? Albo te mieszacze trzeba zdemontować, albo dołożyć bufor.

No ładnie namieszane. Większość klamotów najlepiej wyrzucić. Ale jak podłogówka też tak bez logiki i projektu zrobiona to będzie problem z osiągnięciem komfortu cieplnego we wszystkich pomieszczeniach.

Ściągnij kumatego speca od instalacji na pompach ciepła z zadaniem uproszczenia systemu (117m2 bez problemu powinna ogarnąć pompa obiegowa z PC - więc dokładanie innych jest zbędne).

Jeżeli w tej szafce jest wymiennik, to też jest do wywalenia. Ale to powoduje, że pompa obiegowa z PC nie napędzi wody w podłogach i tymczasowo ustaw maksymalną temperaturę na zaworze 3d i niech puszcza w całości to, co dostaje z PC. I dalsze ustawienia rób tylko w PC (jak będzie za gorąco obniż krzywą).

Edytowane przez Kaizen