Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

gdzie to składować do póki nie powstanie zamknięty budynek??

Zamawiasz na bieżąco i na okoliczność deszczu przykrywasz folią. Styropian zbędny do czasu przykrycia budynku. Na drobiazgi u mnie ekipa postawiła "altanę" o szkielecie z desek i ścianach z grubszej folii budowlanej.

Problemem są cenniejsze narzędzia - do tego przyda się jakaś przyczepa kempingowa czy blaszak.

Najgorzej z betoniarką. Nie wyobrażam sobie żeby murarze codziennie pakowali ją ze sobą po robocie. A czy zgodzą się zostawić ją pod chmurką? Wątpię.

Blaszak musi być moim zdaniem.

mnie wykonawca tez chcial "ubrac" w blaszaka, ale mu zwrocilem uwage, ze jest w projekcie piwnica, wiec go to zmotywowalo, zeby ja szybko skonczyc. W sama pore, bo ledwo zalali strop piwnicy to mi sie na kamerze nagrali zlodzieje dywagujacy przed brama co by tu mozna zwedzic. Czem predzej wykonawca dorobil drzwi do piwnicy i wszystko schowal. Ale betoniarka stoi od paru miesiecy pod chmurka, przykryta plandeka. Betoniarka to jednak nie jest fant na akcje blysk - skok przez plot, zabrac i chodu.

Pytanko, jak sobie radzicie ze składowaniem materiałów na budowie? Myślałem o wynajęciu jakiegoś kontenera do przechowywania worków z cementem, stali, styropianu itp. ale ceny mnie troszkę przerażają .. gdzie to składować do póki nie powstanie zamknięty budynek??

Ja miałem blszaka, w którym ekipa trzmała wspomnianą betoniarkę czy inne narzędzia. Wszytskie materiały stały pod chmurką, niektóre (jak cement) przykrywane w razie potrzeby folią.

Pytanko, jak sobie radzicie ze składowaniem materiałów na budowie? Myślałem o wynajęciu jakiegoś kontenera do przechowywania worków z cementem, stali, styropianu itp. ale ceny mnie troszkę przerażają .. gdzie to składować do póki nie powstanie zamknięty budynek??

Koledzy wcześniej podali dobre rady. Na bazie mojego doświadczenia:

1. Działkę ogrodzić np. paliki + siatka leśna

2. Jeśli jest prąd na działce - zastanowić się nad montażem oświetlenia + kamery LTE. Np. na wkopanym słupie min. 4 m wys.

3. Warto kupować całe palety towaru, które są fabrycznie zafoliowane i nie będą leżeć na gruncie. Resztę przykryć plandekami + przydusić paletami

4. Towar "luzem" układaj na paletach + przykrycie jak wyżej

5. Zapoznaj się z sąsiadami, poproś o "rzucenie okiem na budowę", zostaw do siebie nr tel. Jak mają system monitoringu, poproś o skierowanie jednej kamery na Twoją posesję.

6. Jeśli nie mieszkasz +50 km od terenu budowy wyrób nawyk codziennego zaglądania na budowę (kontrola) + czasami podjechać w nocy. Złodzieje obserwują zanim podejmą działania.

7. Ustal kto patroluje okolicę (zadzwoń do dzielnicowego lub na komisariat/komendę). Jak się uda, to załatw numer do patrolu.

8. Nie zostawiać na budowie żadnych narzędzi, a zwłaszcza elektronarzędzi, kabli etc.

BTW ja nie miałem blaszaka na budowie

Póki co ekipa budowlana nic mi nie mówiła że mam stawiać blaszak dla betoniarki.. najbardziej się martwię o worki cementu, czy nie zamokna lub czy ktoś ich nie wyniesie.. reszta będzie na paletach, cegły, dachówki itp

Nie sądzę że ktoś się może połakomić na cement - ciężki, mało warty. Akurat cement jest na paletach, ogarnięta ekipa zabezpieczy rozpoczętą paletę folią i nic mu się nie stanie. Nawet jakby go zalało - i tak za dzień/dwa trafi do betoniarki. Olej temat, będziesz miał o wiele większe zmartwienia/dylematy podczas budowy np. deszcz padający przez tydzień na nie przykrytą membraną więźbę na dachu :)

Moim zdaniem blaszak to podstawa. Nawet w razie deszczu majstry mogą się tam schować a nie siedzieć w aucie.

Druga sprawa, bardzo dużo tam rzeczy wejdzie. Czy koszt 2 tys zł to majątek? Po budowie można sprzedać.

A tak na marginesie, betoniarka stała ponad pół roku pod chmurką,chętnych na nią nie było;)