Mokebe 04.11.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Cześć, Na korzystny system już się nie załapię (PGE odmawia przyłączania PV na łączu budowlanym), a w nowym programie nie zamierzam uczestniczyć bo brzydzę się tym pomysłem (nie ma mowy, żebym jakiemuś kacykowi sprzedawał prąd po 29 groszy a kupował po 70 + podatek dochodowy od sprzedanego). Myślałem o off-grid, który działałby tak naprawdę tylko i wyłącznie na moje własne potrzeby (bez magazynowania energii = nieopłacalne z uwagi na koszt akumulatorów i mało satysfakcjonującą ilość cykli ładowania/rozładowania w tych tańszych). Akumulator pełniłby tu głównie funkcję stabilizującą i jako "kontra dla nagłego zachmurzenia".Do tego taryfa G12 i tańszy prąd nocą. Instalacja miałaby się opierać na mikroinwerterach (niższa temperatura pracy = dwukrotnie dłuższa żywotność). Do inwestycji podszedłbym pod koniec 2022. Obstawiam, że do tego czasu zbankrutuje większość firm PV, a pozostali będą musieli mocno rywalizować ceną, by utrzymać się na rynku, czyli koszt inwestycji powinien się obniżyć. Co sądzicie na temat tego planu?Nie znam jeszcze swojego zużycia (dom w budowie), ale będzie to 2 os, praca zdalna lub hybrydowa dla obu. W domu sporo elektroniki (jestem pasjonatem starej, prądożernej, a wzmacniacz klasy A nie pomaga) + rekuperator, klima + standardowe AGD. Moje obecne rachunki to około 300 zł na 2 m-ce. Zakładam skokowe podwyżki prądu i cenę minimum 100% większą w 2-3 lata. Jak dobralibyście akumulatory, by się to spięło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 04.11.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Na chwilowe zachmurzenia to pewnie wystarczyłyby ze dwa 200Ah koniecznie co najmniej AGM szeregowo ale zapomnij o pompie ciepła tylko drobnostki w domu , też myślę nad podobnym rozwiązaniem ale jakoś nie chce się to spinać fonansowo/ekonomicznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 04.11.2021 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Ogrzewanie główne gazowe. Myślałem o grzaniu klimą, ale wtedy musiałbym z obecnego ~3,5 kW na klimatyzatorach przejść na 6 kW, żeby się to spinało do -10 stopni, a to jest koszt samych urządzeń +7000 PLN względem obecnego planu. Raczej nieopłacalne na ten moment. Więc ewentualnie dogrzewanie klimą jako opcja pomocnicza. na PC na razie mnie nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Zapomnij o urządzeniach potrzebujących stabilnego zasilania i o niesterowalnej przez elektronikę PV mocy.Grzanie CWU grzałką to chyba jedyne sensowne przeznaczenie przy symbolicznej (albo i zerowej) pojemności akumulatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.11.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, Na korzystny system już się nie załapię (PGE odmawia przyłączania PV na łączu budowlanym), a w nowym programie nie zamierzam uczestniczyć bo brzydzę się tym pomysłem (nie ma mowy, żebym jakiemuś kacykowi sprzedawał prąd po 29 groszy a kupował po 70 + podatek dochodowy od sprzedanego). ... Do tego taryfa G12 i tańszy prąd nocą. Instalacja miałaby się opierać na mikroinwerterach (niższa temperatura pracy = dwukrotnie dłuższa żywotność). 1. Nie ma być podatku dochodowego od sprzedanego prądu. 2. Taniej niż akumulatory będzie przewymiarowanie instalacji PV tak aby uzyskane pieniądze od sprzedanego prądu pokryło wyższy koszt zakupu prądu. 3. Mikroinwertery nie mają większego sensu. Pracują pod modułami gdzie jest wyższa temperatura niż w zwykłej lokalizacji falownika. 4. Tak jak napisał @stos - podwójna przemiana do ładowania akumulatorów - DC->AC->DC 5. Jak ma być firma tych mikroinwerterów? Edytowane 4 Listopada 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 04.11.2021 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 W tytule OFF-GRID a w treści G12. To się nie spina. Hej, przepraszam za zamieszanie Myślałem, że każda PV gdzie nie oddajemy prądu do sieci nazywa się off-grid. ewny jesteś że mikroinwerter zainstalowany pod panelem i pracujący w słońcu będzie chłodniejszy od zwykłego inwertera umieszczonego wewnątrz domu? Sugerowałem się bardziej gwarancją oraz doświadczeniami użytkowników. Wielu mi pisze, że tani chiński falownik padnie po 7-8 latach. Na mikroinwertery widzę po 20 lat gwarancji, a dużo drożej nie wychodzi. Do czego Ci jest potrzebny akumulator skoro masz sieć (G12)? Z tego, co rozumiem (a jeśli nie rozumiem, to proszę mnie poprawić) - to powiedzmy o 12:00 w lipcu będę miał nadwyżkę produkcji z którą nic nie zrobię (zmarnuje się), o ile PV nie zwymiaruje tak, by 100% autokonsumpcji osiągał w samo południe latem (co oznacza, że w każdy inny okres będzie niedomagał). A że pik produkcji słonecznej przypada na 2 m-ce, a miesięcy przeciętnej produkcji jest więcej (większość wiosny i jesieni), to chyba najsensowniej jest zwymiarować instalację pod średnie zużycie w miesiące takie-sobie i zmagazynować nadwyżkę z letnich godzin nasłonecznienia na letnie noce. Zainstaluj PV i nie wysyłaj nic do sieci jak nie chcesz. Będziesz miał 100% auto-consumpcję. Zdaje się, że bez jakiejś formy stabilizacji (typu aku) każda chmurka wyłączy mi urządzenia korzystające z PV, o ile ona będzie zaplanowana na maksymalną produkcję w dni letnie? Jednak nie wykorzystasz pewnej ilości potencjalnej energii z paneli. Aby tą energię wykorzystać trzeba ją zakumulować we własnym akumulatorze jeśli nie chcesz korzystać z sieciowego. (Jeszcze dzisiaj sieciowy ma sprawność 80% ale w przyszłym roku to będzie pewnie około 30%.) Nie popieram pomysłu rządzących o agregatorze skupującym półdarmo, a sprzedającym za cenę rynkową. Wolę w tym w ogóle nie brać udziału. Uważam to za złodziejstwo. Zainstalowanie własnych aku LFP da sprawność ok 99% minus straty na konwersję DC-AC. Olej aku ołowiowe. Możesz oczywiście zainstalować bardzo małą instalację PV i wtedy Twoja dzienna auto-konsumpcja będzie wysoka. Taki jest plan Policz sobie ile zużywasz energii dziennie i taką instalację załóż. Ma być taka abyś jej produkcję zużył w ciągu jednego dnia. Zacząć trzeba od podstaw. Ile kWh dziennie będziesz potrzebował? Jeszcze nie potrafię odpowiedzieć, gdyż dom jest w budowie. Planowana data ukończenia budowy to późna wiosna lub wczesne lato 2022. Myślę, że z danych empirycznych po kilku m-cach mieszkania będę mógł wyznaczyć dokładne zapotrzebowanie. Plus, myślę że (będzie to zima 2022?) pozostali na rynku będą walczyć o klienta atrakcyjnymi rabatami, bo nie ma raczej szans by branża przetrwała aż tak niekorzystne zmiany w całości... Ja bym zainstalował panele obsługiwane przez ładowarkę MPPT o sprawności ponad 98%, a akumulatory zasilałyby inwerter DC-AC. Jak założysz mikroinwertery masz dodatkową stratę na konwersji AC-DC ładowania akumulatorów. Chyba że cała produkcja z mikroinwerterów jest zużywana przez dom na bieżąca. Wtedy aku Ci nie są potrzebne. Od klasycznego inwertera odstrasza mnie przede wszystkim przewidywana żywotność kilku lat przy wysokiej cenie (5-6 tysięcy za "chińczyka"), co sądzisz na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.11.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) Z tego, co rozumiem (a jeśli nie rozumiem, to proszę mnie poprawić) - to powiedzmy o 12:00 w lipcu będę miał nadwyżkę produkcji z którą nic nie zrobię (zmarnuje się), o ile PV nie zwymiaruje tak, by 100% autokonsumpcji osiągał w samo południe latem (co oznacza, że w każdy inny okres będzie niedomagał). Instalacja off-grid to niepołączona z siecią. Osobna instalacja w domu nie połączona z instalacją zasilaną z sieci. Nie da się tak zwymiarować, żeby zużywać zawsze 100%. A wiele urządzeń nie potrafi wziąć mniej, niż potrzebują. Można próbować zagospodarować każda nadwyżkę za pomocą wattroutera czy podobnego urządzenia i np. grzać grzałką CWU czy basen. I ta automatyka musi reagować szybko na zmianę nasłonecznienia (np. chmury, śnieg). Nie popieram pomysłu rządzących o agregatorze skupującym półdarmo, a sprzedającym za cenę rynkową. Wolę w tym w ogóle nie brać udziału. Uważam to za złodziejstwo. Ja za okradanie wszystkich kupujących prąd uważam obecne zasady rozliczania. Zamiast kupować prąd na giełdzie po cenach hurtowych to "płaci" 80% ceny detalicznej wraz z dystrybucją i ze wszystkimi narzutami biorąc ją od prosumenta. Maja przestać okradać konsumentów i przedsiębiorców wreszcie kupując prąd po cenie rynkowej. Edytowane 4 Listopada 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.11.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Ja za okradanie wszystkich kupujących prąd uważam obecne zasady rozliczania. Zamiast kupować prąd na giełdzie po cenach hurtowych to "płaci" 80% ceny detalicznej wraz z dystrybucją i ze wszystkimi narzutami biorąc ją od prosumenta. Maja przestać okradać konsumentów i przedsiębiorców wreszcie kupując prąd po cenie rynkowej. Możesz przybliżyć kto kogo "okrada" ? Jaka jest , wg Ciebie, cena rynkowa prądu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 04.11.2021 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Koledzy, zapytam jeszcze o jedno. Jakiej instalacji z grubsza potrzebowałbym do autokonsumpcji? Pytam, gdyż przeciętne ceny w ostatnich miesiącach przekraczały 5000 PLN za 1 kWp, licząc sumarycznie z falownikiem, robocizną, itd.Typowa oferta za 4 kWp to było właśnie ~20 000 PLN. Ile dokładnie będę zużywał - jeszcze nie wiem.Dom 100m, rekuperacja, klimatyzacja, piekarnik pewnie elektryczny. Dwa kompy stacjonarne chodzące po 14h dziennie, wzmacniacz klasy A pracujący kilka h dziennie, telewizor CRT pracujący 1-2h dziennie, czajnik elektryczny. Dwoje dorosłych ludzi. Spodziewam się, że będą to więc wartości nieco powyżej zużycia typowej pary, ale raczej bez szaleństw. Ogrzewanie i CWU gazowe (chociaż klima ma opcję grzania), kuchenka gazowa. Jestem szalenie ciekaw, ile z grubsza potrzebowałbym kWp na zapewnienie znacznego % autokonsumpcji przez co najmniej połowę roku (zakładając, ze w lipcu-sierpniu będę produkował nadmiar i tracił, a zimą - będzie niedobór nawet w dzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 04.11.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Koledzy, zapytam jeszcze o jedno. Jakiej instalacji z grubsza potrzebowałbym do autokonsumpcji? Jak to sobie wyobrażasz? Taki off-grid bez żadnych akumulatorów: ? Czy On-grid, ale z maksymalizacją autokonsumpcji? Czy off-grid z akumulatorem i podpięciem niektórych (których i ile zużywających na dobę prądu) urządzeń? A może same akumulatory ładowane w taniej strefie i rozładowywane w drogiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokebe 05.11.2021 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Jak to sobie wyobrażasz? Taki off-grid bez żadnych akumulatorów: ? Czy On-grid, ale z maksymalizacją autokonsumpcji? Czy off-grid z akumulatorem i podpięciem niektórych (których i ile zużywających na dobę prądu) urządzeń? A może same akumulatory ładowane w taniej strefie i rozładowywane w drogiej? Hej, Pierwotnie myślałem o takim rozwiązaniu, by zapewnić mały akumulator do stabilizacji napięcia + zapewnienia na pół roku prądu w godzinach wieczornych. Po 22:00 w PGE wjeżdża G12, więc akurat by się spieło: w dzień (drogi prąd) autokonsumpcja plus nadrabianie akumulatorem w godz. 20-22, potem G12. Oczywiście jeśli wariant z akumulatorem wyjdzie za drogo, to machnę ręką na nadprodukcję w dzień i pójdę w on-grid z maksymalizacją autokonsumpcji. Jeśli urządzenia rzeczywiście mogą działać w taki sposób, że przy niedomagającej produkcji "dociągną" resztę z sieci (a nie ma podstaw, by Wam nie wierzyć) to na dobrą sprawę akumulator może się okazać kosztowną fanaberią. W sumie wszystko zależy od tego, jak duży aku byłby potrzebny Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2021 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Pierwotnie myślałem o takim rozwiązaniu, by zapewnić mały akumulator do stabilizacji napięcia + zapewnienia na pół roku prądu w godzinach wieczornych. Po 22:00 w PGE wjeżdża G12, więc akurat by się spieło: w dzień (drogi prąd) autokonsumpcja plus nadrabianie akumulatorem w godz. 20-22, potem G12. No to on-grid nie unikniesz. Jeśli urządzenia rzeczywiście mogą działać w taki sposób, że przy niedomagającej produkcji "dociągną" resztę z sieci Tak działa on-grid. Masz jedną instalację (odbiorniki i PV połączone z siecią energetyczną). Co PV wyprodukuje a nie zużyjesz trafia do sieci, co brakuje pobierasz z sieci. Ma to jednak swoje wady. PV przestaje działać, sieć pada lub jej napięcie przekracza normy. Jak zrobisz tak, jak na filmiku (prosty off-grid tylko do CWU, bez akumulatora) - to masz ciepłą wodę niezależnie od sieci (ale albo latem będzie prąd przepadał przez za dużą instalację, albo w ziemie zabraknie ciepłej wody, albo musisz zimą pociągnąć prąd z sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 05.11.2021 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Latem produkować wodór a zimą go spalać ot genialne rozwiązanie :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 I przechowywać w butlach ten wodór wyprodukowany latem !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.11.2021 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 A trzeba go pasteryzować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2021 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Latem produkować wodór a zimą go spalać ot genialne rozwiązanie :lol2: Bombowy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 22.02.2023 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Coś ciekawego w tym temacie:Pan Piotr kończy właśnie budowę domu off-grid. Instalacja fotowoltaiczna i zestaw akumulatorów pozwalają na całkowitą niezależność od sieci. Po dwóch miesiącach od nagrania dom ogrzewa już gruntowa pompa ciepła. Nie ma problemów z zasilaniem.Film o autorskiej koncepcji instalacji off-grid pana Piotra to zaproszenie widzów i pasjonatów życia poza siecią do dyskusji. Co o tym sądzicie?https://youtu.be/Cc2Jkk6R5xc Subskrybuj nasz kanał https://www.youtube.com/channel/UC5u_SX-zpLVSw5Mp2zBFcTQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts