Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gliniasta dzialka 1700m2

Recommended Posts

Hej!

Wiem ze ten temat byl juz walkowany, ale po przeczytaniu praktycznie wszystkich tematow na forum nadal nie jestem przekonany do tego co powinienem zrobic.

Posiadam dzialke 1700m2 ktora znajduje sie na zboczu wzgorza.

Dzialka poczatkowo zostala potraktowana duzym mulczerem lesnym, w zwiazku z tym ze byla cala w krzakach i chwastach.

Nastepnie teren oskarpowano duza koparka aby uzyskac w miare pozioma plaszczyzne.

Niestety, cala dzialka sklada sie z gliny, kopiac dol okolo 2m pod szambo, nadal glina.

Co zrobic z tym terenem abym mogl zrobic jakies nasadzenia (drzewa) i zrobic ladny trawnik po ktorym dzieciaki beda mogly sobie spokojnie biegac i sie bawic?

doradzano mi aby nawiezc tutaj kilka wywrotek czarnoziemu i bedzie po sprawie, ale nie wiem czy to najlepszy ( i najtanszy) z mozliwych rozwiazan.

jestescie w stanie pomoc ?

ogród założysz bez problemu - mnóstwo roślin rośnie na glinach (np. derenie, czeremchy, jabłonie ozdobne, lilaki, jaśminowce). Zwykle problemem jest stojąca wiosną woda w korzeniach a nie sama glina. Ale na zboczu to mniejszy problem.

Gorzej jest z trawnikiem - niestety, to już kosztowna zabawa, jeśli glina jest ilasta, mocno zbita. Trzeba zebrać ziemię (ok 10-15 cm). Nawieźć żwiru (lub keramzytu) i wymieszać na głębokość 20 cm, by zwiększyć przepuszczalność. I na wierzch warstwa lekkiej, próchniczno-piaszczystej ziemi.

jeśli glina nie jest bardzo ciężka to starczy przekopać sporo materii organicznej - drobnych wiórów drzewnych, zrębków, sieczki słomianej, kompostu

Unikać torfów - w tym tzw. "czarnoziemów", które tylko pogłębiają problem z nadmiarem wody w okresach roztopów.

ogród założysz bez problemu - mnóstwo roślin rośnie na glinach (np. derenie, czeremchy, jabłonie ozdobne, lilaki, jaśminowce). Zwykle problemem jest stojąca wiosną woda w korzeniach a nie sama glina. Ale na zboczu to mniejszy problem.

Gorzej jest z trawnikiem - niestety, to już kosztowna zabawa, jeśli glina jest ilasta, mocno zbita. Trzeba zebrać ziemię (ok 10-15 cm). Nawieźć żwiru (lub keramzytu) i wymieszać na głębokość 20 cm, by zwiększyć przepuszczalność. I na wierzch warstwa lekkiej, próchniczno-piaszczystej ziemi.

jeśli glina nie jest bardzo ciężka to starczy przekopać sporo materii organicznej - drobnych wiórów drzewnych, zrębków, sieczki słomianej, kompostu

Unikać torfów - w tym tzw. "czarnoziemów", które tylko pogłębiają problem z nadmiarem wody w okresach roztopów.

W jaki sposób mogę ocenic czy glina jest jest zbyt zbita czy nie?

czyli raczej ciężka glina.

Opis co zrobić już podałam.

problem w tym ze przy tej wielkosci dzialki bedzie to kosztowac majatek...