endrjuuu 04.11.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Hej! Wiem ze ten temat byl juz walkowany, ale po przeczytaniu praktycznie wszystkich tematow na forum nadal nie jestem przekonany do tego co powinienem zrobic. Posiadam dzialke 1700m2 ktora znajduje sie na zboczu wzgorza. Dzialka poczatkowo zostala potraktowana duzym mulczerem lesnym, w zwiazku z tym ze byla cala w krzakach i chwastach.Nastepnie teren oskarpowano duza koparka aby uzyskac w miare pozioma plaszczyzne. Niestety, cala dzialka sklada sie z gliny, kopiac dol okolo 2m pod szambo, nadal glina. Co zrobic z tym terenem abym mogl zrobic jakies nasadzenia (drzewa) i zrobic ladny trawnik po ktorym dzieciaki beda mogly sobie spokojnie biegac i sie bawic? doradzano mi aby nawiezc tutaj kilka wywrotek czarnoziemu i bedzie po sprawie, ale nie wiem czy to najlepszy ( i najtanszy) z mozliwych rozwiazan.jestescie w stanie pomoc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.11.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Na początek rozpoznanie geologiczne = odwierty!! Wybudujesz cokolwiek a po mokrym roku wszystko ześlizgnie sie ze zbocza jak krowi placek do rowu po ulewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 04.11.2021 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Na początek rozpoznanie geologiczne = odwierty!! Wybudujesz cokolwiek a po mokrym roku wszystko ześlizgnie sie ze zbocza jak krowi placek do rowu po ulewie. z tym raczej nie bedzie problemu ze wzgledu na uksztaltowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2021 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 ogród założysz bez problemu - mnóstwo roślin rośnie na glinach (np. derenie, czeremchy, jabłonie ozdobne, lilaki, jaśminowce). Zwykle problemem jest stojąca wiosną woda w korzeniach a nie sama glina. Ale na zboczu to mniejszy problem. Gorzej jest z trawnikiem - niestety, to już kosztowna zabawa, jeśli glina jest ilasta, mocno zbita. Trzeba zebrać ziemię (ok 10-15 cm). Nawieźć żwiru (lub keramzytu) i wymieszać na głębokość 20 cm, by zwiększyć przepuszczalność. I na wierzch warstwa lekkiej, próchniczno-piaszczystej ziemi. jeśli glina nie jest bardzo ciężka to starczy przekopać sporo materii organicznej - drobnych wiórów drzewnych, zrębków, sieczki słomianej, kompostu Unikać torfów - w tym tzw. "czarnoziemów", które tylko pogłębiają problem z nadmiarem wody w okresach roztopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 04.11.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Nie wiem jak u ciebie ale u mnie można kupić kompost w cenie 32 zł brutto więc ja bym kupił kilka wywrotek i rozsypał to po wierzchu na to posiać trawę i po kłopocie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.11.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 bez przekopania pierwszy deszcz może spowodować, że ten kompost spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 04.11.2021 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 ogród założysz bez problemu - mnóstwo roślin rośnie na glinach (np. derenie, czeremchy, jabłonie ozdobne, lilaki, jaśminowce). Zwykle problemem jest stojąca wiosną woda w korzeniach a nie sama glina. Ale na zboczu to mniejszy problem. Gorzej jest z trawnikiem - niestety, to już kosztowna zabawa, jeśli glina jest ilasta, mocno zbita. Trzeba zebrać ziemię (ok 10-15 cm). Nawieźć żwiru (lub keramzytu) i wymieszać na głębokość 20 cm, by zwiększyć przepuszczalność. I na wierzch warstwa lekkiej, próchniczno-piaszczystej ziemi. jeśli glina nie jest bardzo ciężka to starczy przekopać sporo materii organicznej - drobnych wiórów drzewnych, zrębków, sieczki słomianej, kompostu Unikać torfów - w tym tzw. "czarnoziemów", które tylko pogłębiają problem z nadmiarem wody w okresach roztopów. W jaki sposób mogę ocenic czy glina jest jest zbyt zbita czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 05.11.2021 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 (edytowane) obawiam sie ze niewiele pomoze, ale wrzucam zdjecie z dzis... nie moge sobie poradzic ze wstawieniem zdjecia tutaj, dlatego podaje link : https://zapodaj.net/images/15f2f54752629.jpg Edytowane 5 Listopada 2021 przez endrjuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.11.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 W jaki sposób mogę ocenic czy glina jest jest zbyt zbita czy nie? jak mocno się zaskorupia gdy jest sucha? Jak trudno się w niej kopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 08.11.2021 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 jak mocno się zaskorupia gdy jest sucha? Jak trudno się w niej kopie? robi sie twarda bryla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 czyli raczej ciężka glina.Opis co zrobić już podałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrjuuu 08.11.2021 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 czyli raczej ciężka glina. Opis co zrobić już podałam. Gorzej jest z trawnikiem - niestety, to już kosztowna zabawa, jeśli glina jest ilasta, mocno zbita. Trzeba zebrać ziemię (ok 10-15 cm). Nawieźć żwiru (lub keramzytu) i wymieszać na głębokość 20 cm, by zwiększyć przepuszczalność. I na wierzch warstwa lekkiej, próchniczno-piaszczystej ziemi. problem w tym ze przy tej wielkosci dzialki bedzie to kosztowac majatek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 skoro masz duża działkę i małe środki, nie rób trawnika po całości.Trawnik jedynie przy tarasie a dalej na pół-dziko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts