Sativum 04.11.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2021 Cześć, Z uwagi na instalatora, wziąłem proponowany system (jego dostawca) od firmy Spiroflex. Z tego co się orientuję zajmują się elementami układów CO. Tak, czy inaczej rekuperator pionowy odrzuciłem z uwagi na sposób wejścia czerpni i wyrzutni (chciałem układ poziomy). Z kolei różnica między mniejszym HC4, a większym HC6 wynosiła 200 zł, dlatego zdecydowałem się na większy (tak, wiem że dla 90% zastosowań wystarczą rekuperatory do 500 m3/h) Info o prodfukcie: https://produkty.spiroflex.pl/rekuperator-hc6hrc/ Cały układ pochodzi o ww. producenta (np. rury karbowane). Jestem na etapie wykańczania domu (lub siebie ) - gładzie itp. dlatego dam znać jak się sprawuje nie wcześniej niż za 2 tyg. Czy ktoś przede mną chciałby się podzielić swoimi uwagami (teoretycznymi lub praktycznymi wynikającymi z korzystania)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 19.11.2021 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Ja mam wersję pionową. Ale funkcjonalność ta sama.Odzysk wilgoci jest. Bez czujników niestety nie wiadomo jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 19.11.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Sorry. Rozpisałem się, a ucięło 90% wypowiedzi. Co za forum.Nie chce mi się pisać drugi raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 19.11.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Znowu ucięło. Masz pytania to pisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.11.2021 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Chętnie poczytam. Też kilka razy forum ucięło mi posta. Wiem jakie to irytujące, ale jeśli masz siłę , to warto podzielić się uwagami z szerszą publiką. Tym bardziej,że widziałem rekuperatory Spiroflex w sprzedaży w Leroy Merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 21.11.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Ostatnie podejście. Mam Rekuperator VENT CLEAR VC3HR Comfort Plus. Jest on pionowy. Mam dom parterowy 86m2 z nieocieplonym nieużytkowym poddaszem i tam są wszystkie rury. Wyciągi mam w pom. gospodarczym, kuchni, łazience i wiatrołapie. Nawiewy w 3 pokojach, korytarzu i salonie który jest połączony z kuchnią. Czerpnia jest na zachodniej ścianie budynku, a wyrzutnia na wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 21.11.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Sterowanie to panel ecoVent T4 z dotykowym ekranem. Ekran działa bardzo dobrze. Zarówno dotyk jaki i obraz. Wentylacja jest ustawiona na 100m3/h w dzień i 70m3/h w nocy.W dzień jak i w nocy nie słychać jej w ogóle.U mnie zaczyna być słychać dopiero przy ponad 200m3/h czyli około 50% mocy.Na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. Wydajność odzysku ciepła jest bardzo dobra (ale zobaczymy jak będzie zimą). Do tej pory największą różnica między powietrzem nawiewanym, a wywiewanym była 3*C przy -7 na dworze.Wilgotność w domu utrzymuje się na poziomie 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 21.11.2021 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Jak już uruchomisz i będziesz mieć jakieś pytania to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 21.11.2021 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2021 Dzięki za wstępne uwagi. Na pewno się odezwę. Możesz opisać jak działa ten system AFC? Możesz dowolnie sterować przepływem, czy są minimalne wartości nawiewu, np. 25%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 22.11.2021 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Sterowanie może odbywać się na dwa sposoby. Albo podajesz na sztywno wartość procentową mocy wiatraków (każdego z osobna czyli nawiewu i wywiewu). Albo podajesz liczbę m3/h powietrza jakie ma nawiewać i wywiewać. W drugim przypadku rekuperator automatycznie będzie dobierać moc wiatraków na podstawie mierzonych przepływów. Kiedy filtry się będą stopniowo zapychać to automatycznie zacznie zwiększać moc jednego lub drugiego żeby utrzymać zadany przepływ. Co do minimalnych wartości to mogę jedynie dodać, że procentowo najmniej miałem ustawione 15% mocy, a jeśli chodzi o przepływ powietrza to 40m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 22.11.2021 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Co do minimalnych wartości to mogę jedynie dodać, że procentowo najmniej miałem ustawione 15% mocy, a jeśli chodzi o przepływ powietrza to 40m3/h. Właśnie o to mi chodziło. Wahałem się czy brać reku z tym "Active Flow Control". Fajnie że można zejść poniżej standardowych 25%. Może jednak pełniłem błąd nie decydując się na wersję Comfort Plus Producent w odpowiedzi na moje pytania odesłał mnie do broszury informacyjnej w której na temat AFC są może 3 zdania. Brak wyjaśnień czy można zejść na minimalny nawiew - poniżej 100 m3/h, czy jest to tylko automatyka sterująca przepływem (siłowniki pneumatyczne) na tych samych zasadach co wersja Comfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 23.11.2021 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Ustawiając reku na tryb podawania m3/h i tak masz podgląd mocy wentylatorów w %.Ilością powietrza w m3/h steruję się tylko za pomocą mocy wentylatorów, żadnych siłowników nie ma, przynajmniej u mnie.Siłownik jest (albo i nie, bo nie wiem jak to jest rozwiązane) tylko do otwierania i zamykania bypassu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 23.11.2021 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 . żadnych siłowników nie ma, przynajmniej u mnie. Siłownik jest (albo i nie, bo nie wiem jak to jest rozwiązane) tylko do otwierania i zamykania bypassu. W instrukcji są naniesione na rzuty urządzenia. Zrobię i wrzucę zdjęcie jak będę miał pod ręką instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 24.11.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 24.11.2021 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 25.11.2021 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Napisz o co konkretnie chodzi.Bo jeśli o te przewody pneumatyczne to mi się wydaje, że to nie są przewody do siłowników, a przewody do czujników przepływu powietrza.Każdy przewód przez który przepływa powietrze jest przewodem pneumatycznym.Przecież bez sensu byłoby gdyby regulacja przepływu powietrza odbywała się na zasadzie jego ograniczania (klapą czy czymkolwiek) skoro można to robić mocą (ilością obrotów) wentylatorów. Takie rozwiązanie generowałoby niepotrzebne opory i zużycie energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 25.11.2021 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedzi. Napisz o co konkretnie chodzi. Różnice miedzy wersją Comfort, a Comfort Plus. Każdy przewód przez który przepływa powietrze jest przewodem pneumatycznym. Myślałem, że wtedy gdy działają pod ciśnieniem, ale pewnie ignorantem jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 26.11.2021 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Myślałem, że wtedy gdy działają pod ciśnieniem, ale pewnie ignorantem jestem No na upartego żeby się wybronić mogę napisać, że nawet dmuchając w słomkę wytwarzamy w niej ciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 26.11.2021 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Znowu urwało wiadomość.Daj znać czy faktycznie masz tam siłowniki jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzabelFTN 26.11.2021 03:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Zauważyłem, że urywa jak emotki dodaję.Czekam na info jak uruchomisz sprzęt.Jestem ciekawy jak to będzie u Ciebie działać (na jakiej zasadzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts