MiroMirek 05.11.2021 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 dziś uruchomiłem aplikację e-licznik Taurona. Jestem bardzo mile zaskoczony co tam można zobaczyć. Zestawienia roczne, miesięczne i dzienne. Dla przykładu w październiku zużyłem 363,6 kWh, oddałem 452,9 kWh. na wykresie dobrze widać , że największe zużycie mam w soboty - żona gotuje obiad ) (w tygodniu nie gotujemy), widać rozbicie na zużycie i produkcję na poszczególne dni a w samych dniach na godziny - dobrze widać kiedy pracowała zmywarka, kiedy telewizja ...). Co ciekawe w/g aplikacji solarman wyprodukowałem 548kwh a w/g e-licznika oddałem 453kwh można też porównać zużycie per taryfy np. G12, G13 polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek22 11.11.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Aplikacja jest nie zła , szkoda że nie pokazuje ile instalacja wyprodukowała w ciągu dnia są tylko : energia oddana do sieci i pobrana z sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 11.11.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Aplikacja jest nie zła , szkoda że nie pokazuje ile instalacja wyprodukowała w ciągu dnia są tylko : energia oddana do sieci i pobrana z sieci. I dobrze że wyprodukowanej nie widać, w erze opodatkowywania wszystkiego co się tylko da, przynajmniej do autokonsumpcii się nie dobiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.pk 13.11.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 (edytowane) Aplikacja jest nie zła , szkoda że nie pokazuje ile instalacja wyprodukowała w ciągu dnia są tylko : energia oddana do sieci i pobrana z sieci.Obecne liczniki nie maja takiej mozliwości Edytowane 13 Listopada 2021 przez tom.pk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 28.02.2023 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 WitamMam pytanie do was.Mam obecnie instalacje PV na solaredge niestety sposób monitorowanie tej instalacji jest można powiedzieć prawie żaden.Mogę tylko bedąc przy falowniku skanując kod QR zobaczyć takie dane jak -produkcja dziś-produkcja w danym(obecnym) miesiącu-produkcja w roku obecnym Więc takie moje codzienne obserwacje PV odbywają się za pomocą Tauron e-LicznikI tu pojawia się pytanie Skoro na e-licznik np. w dniu 23/02/2023 mam w pozycji energia oddana do sieci 9,1kwh/dobęa w tej ubogiej aplikacji solaredga w tym dniu na koniec dnia jak sprawdziłem pokazało, że wyprodukowałem 12,1 kwhto znaczy, że Tauron mnie rąbie na kwh? czy może, że w tym dniu moja autokonsumpcja wyniosła 3kwh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 28.02.2023 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Po pierwsze to nie wiadomo na ile poprawnie pokazuje falownik, a po drugie e-licznik pokazuje wszystko to co pozostało po autokonsumpcji. Więc teoretycznie miałeś 3kWh autokonsumpcji, ale to zbilansowaniu godzinowym pewnie wyjdzie zdecydowanie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 28.02.2023 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Mialem licznik zmieniony pare tygodni temu a ciągle mam taki błąd przy próbie rejestracji licznika na stronie Taurona: Rejestracja do systemu TAURON eLicznik nie jest możliwa, spróbuj ponownie. Jak długo czekaliscie na aktywacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 28.02.2023 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 U mnie to trwało jakieś 5 dni roboczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 28.02.2023 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Mam obecnie instalacje PV na solaredge niestety sposób monitorowanie tej instalacji jest można powiedzieć prawie żaden. Mogę tylko bedąc przy falowniku skanując kod QR zobaczyć takie dane jak Jaki to model falownika? SolarEdge ma bardzo fajną platformę monitorującą, masz model bez wifi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 01.03.2023 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 SolarEdge ma bardzo fajną platformę monitorującą U mnie jest jakaś bieda-wersja, która nie dość, że aktualizuje dane zbyt wolno przez ten transmiter wi-fi, to jeszcze nie potrafię wyświetlić wykresu słupkowego, jak w eLiczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 01.03.2023 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 No ale jesteś w stanie się zalogować do swojej instalacji w aplikacji mySolarEdge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 01.03.2023 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Jaki to model falownika? SolarEdge ma bardzo fajną platformę monitorującą, masz model bez wifi? Model to SE3680 nie ma wifi. To jest instalacjia z programu gminnego więc zapewne okrolil co się dało. Może da to się jakoś podłączyć do monitorowania ta aplikacja beż ingerencji w falownik( to zabronione przez 5 lat)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 01.03.2023 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Instrukcja do modelu z literką H mówi, że wifi jest wbudowane, tylko potrzebna jest antena. Wg. instrukcji możliwe jest też połączenie ethernetowe.Z tego co rozumiem żeby skorzystać z platformy monitorującej niezbędna jest aktywacja z użyciem SetApp, również opisane w instrukcji. Tę aktywację u mnie wykonał instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 01.03.2023 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2023 Instrukcja do modelu z literką H mówi, że wifi jest wbudowane, tylko potrzebna jest antena. Wg. instrukcji możliwe jest też połączenie ethernetowe. Z tego co rozumiem żeby skorzystać z platformy monitorującej niezbędna jest aktywacja z użyciem SetApp, również opisane w instrukcji. Tę aktywację u mnie wykonał instalator. Tylko zastanawiam się czy ściągnięcie obudowy i jeżeli taka możliwość jest wpięcie się kablem Ethernet nie będzie stanowiło zabronionej ingerencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 02.03.2023 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Tylko zastanawiam się czy ściągnięcie obudowy i jeżeli taka możliwość jest wpięcie się kablem Ethernet nie będzie stanowiło zabronionej ingerencji? Podpięcie kabla to wciąż 'instalacja', a nie 'ingerencja' w urządzenie. Jak Ci skrętka nie dociera do falownika, to zawsze przez jakieś PLC możesz się do sieci wpiąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts