Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

e-licznik Taurona

MiroMirek

Recommended Posts

dziś uruchomiłem aplikację e-licznik Taurona.

Jestem bardzo mile zaskoczony co tam można zobaczyć. Zestawienia roczne, miesięczne i dzienne. Dla przykładu w październiku zużyłem 363,6 kWh, oddałem 452,9 kWh. na wykresie dobrze widać , że największe zużycie mam w soboty - żona gotuje obiad :)) (w tygodniu nie gotujemy), widać rozbicie na zużycie i produkcję na poszczególne dni a w samych dniach na godziny - dobrze widać kiedy pracowała zmywarka, kiedy telewizja ...:)).

Co ciekawe w/g aplikacji solarman wyprodukowałem 548kwh a w/g e-licznika oddałem 453kwh

można też porównać zużycie per taryfy np. G12, G13

polecam

• 1 year później...

Witam

Mam pytanie do was.

Mam obecnie instalacje PV na solaredge niestety sposób monitorowanie tej instalacji jest można powiedzieć prawie żaden.

Mogę tylko bedąc przy falowniku skanując kod QR zobaczyć takie dane jak

-produkcja dziś

-produkcja w danym(obecnym) miesiącu

-produkcja w roku obecnym

Więc takie moje codzienne obserwacje PV odbywają się za pomocą Tauron e-Licznik

I tu pojawia się pytanie

Skoro na e-licznik np. w dniu 23/02/2023 mam w pozycji energia oddana do sieci 9,1kwh/dobę

a w tej ubogiej aplikacji solaredga w tym dniu na koniec dnia jak sprawdziłem pokazało, że wyprodukowałem 12,1 kwh

to znaczy, że Tauron mnie rąbie na kwh? czy może, że w tym dniu moja autokonsumpcja wyniosła 3kwh?

Jaki to model falownika? SolarEdge ma bardzo fajną platformę monitorującą, masz model bez wifi?

Model to SE3680 nie ma wifi. To jest instalacjia z programu gminnego więc zapewne okrolil co się dało. Może da to się jakoś podłączyć do monitorowania ta aplikacja beż ingerencji w falownik( to zabronione przez 5 lat)?

Instrukcja do modelu z literką H mówi, że wifi jest wbudowane, tylko potrzebna jest antena. Wg. instrukcji możliwe jest też połączenie ethernetowe.

Z tego co rozumiem żeby skorzystać z platformy monitorującej niezbędna jest aktywacja z użyciem SetApp, również opisane w instrukcji. Tę aktywację u mnie wykonał instalator.

Instrukcja do modelu z literką H mówi, że wifi jest wbudowane, tylko potrzebna jest antena. Wg. instrukcji możliwe jest też połączenie ethernetowe.

Z tego co rozumiem żeby skorzystać z platformy monitorującej niezbędna jest aktywacja z użyciem SetApp, również opisane w instrukcji. Tę aktywację u mnie wykonał instalator.

Tylko zastanawiam się czy ściągnięcie obudowy i jeżeli taka możliwość jest wpięcie się kablem Ethernet nie będzie stanowiło zabronionej ingerencji?

Tylko zastanawiam się czy ściągnięcie obudowy i jeżeli taka możliwość jest wpięcie się kablem Ethernet nie będzie stanowiło zabronionej ingerencji?

Podpięcie kabla to wciąż 'instalacja', a nie 'ingerencja' w urządzenie.

Jak Ci skrętka nie dociera do falownika, to zawsze przez jakieś PLC możesz się do sieci wpiąć