grachi 07.11.2021 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Witam. Panowie czym najlepiej oświetlić garaż? Posiadam oświetlenie ledowe długie jażyniówki led. Czy one nie są szkodliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 07.11.2021 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 A może coś innego? Czy zostawić takie jak mam? Acha te ledy to 4x36wat barwa biała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 07.11.2021 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Nie mogę edytować wywala błąd.To jest tuba A w środku pasek led. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 i w czym miałoby byc szkodliwe?Teraz praktycznie LED jest podstawowym oświetleniem.Żarówki w lapach domowych masz żarnikowe czy ledowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 08.11.2021 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 W domu mam wszystko w błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 08.11.2021 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 W domu mam wszystko w ledach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grachi 08.11.2021 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Przewrażliwiony jestem. Ale chyba ledy są lepsze niż żarowe ? Nie mogę edytować postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.11.2021 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 dają wiecej światła przy zużywaniu tej samej ilości energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof25 03.12.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2021 Z całą pewnością LED-y są lepsze.Dużo bardziej oszczędne niż oświetlenie żarowe, niezależnie od tego są trwalsze i można dobierać odpowiednia temperaturę barwową.Oświetlenie zewnętrzne, czyli przed wejściem można dać światło "zimne", ponieważ nikt nie przebywa w takim oświetleniu przez dłuższy czas (optycznie jest dużo jaśniejsze ale nieprzyjemne). W mieszkaniu raczej światło "ciepłe" lub w ostateczności "neutralne".U mnie przed budynkiem zastosowałem taśmy LED ("zimne") o długości 50 cm, zasilane napięciem stałym 12 V z zasilacza impulsowego o wydajności prądowej 1A. Taśmę wymieniam raz na 2 lata (gdy nie świeci ok. 50% LED-ów), koszt takiego odcinka to ok. 6 - 8 zł. Zasilacz z Allegro za ok. 8 zł za 1 sztukę.W mieszkaniu mam podwójną instalację - 220 V oraz dodatkowo do oświetlenia LED-owego 12 Volt. Należy pamiętać o odpowiedniej średnicy przewodów zasilających. Początkowo są to pewne koszty ale docelowo ma to ręce i nogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 11.12.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Generalnie zaletą ledów są niskie zapotrzebowanie na prąd, niska temperatura i trwałość. Natomiast jeśli chodzi o jakość światła to żarówki, halogeny albo jarzeniówki są dużo lepsze. Ledy to rozpacz... Ra najlepszych ledów to 90, zwykłe mają ok 80, najtańsza żarówka ma 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 11.12.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 sugerują pochodnie lub lampki oliwne na wzór lampy alladyna raptem po 50 zł na alle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owieczka21 05.07.2022 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 (edytowane) Może plafony ledowe? możesz je kupić w sklepie z oświetleniem podesłałam link. Ogólnie polecam się z nimi zapoznać - mają duży wybór, więc znajdziesz coś dla siebie. Ceny też są spoko, także nie przepłacisz Edytowane 5 Lipca 2022 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 05.07.2022 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2022 Światło słoneczne ma wszystkie długości fali od podczerwieni do nadfioletu. Podstawowym problemem światła ledowego jest bardzo selektywna długość fali. Im więcej czerwonej składowej tym droższa lampa. I odwrotnie - najtańsze ledy świecą niemalże na fioletowo. Dlatego np. w lampach samochodowych przy teście na homologację sprawdzana jest minimalna ilość czerwonej składowej (producenci po najmniejszej linii oporu dają ledy niebieskie). Niektóre ledy mają więcej długości fal, to już więcej kolorów widać. Drugim problemem źródła ledowego jest punktowe świecenie, ale to się rozwiązuje przez odpowiednie odbłyśniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts