Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy wybudowaliście docelowe ogrodzenie?

Recommended Posts

Cześć,

Zaczynam stawiać ściany, mam działkę ogrodzoną z trzech stron. Z frontu zardzewiała siatka, część zdjęliśmy żeby beczkowóz mógł wjechać łatwiej.

Jak myślicie, kiedy jest dobry moment na docelowe ogrodzenie ? (u mnie siatka z paneli kratowych, furtka i brama ręczna póki co to będzie - tylko front).

Wolałbym, żeby mi nie zamieszkali bezdomni, albo nie zaiwaniono okien :)

Po wykonaniu stanu surowego zamkniętego najlepiej?

Jak myślicie, kiedy jest dobry moment na docelowe ogrodzenie ? (u mnie siatka z paneli kratowych, furtka i brama ręczna póki co to będzie - tylko front).

Kiedy się ma wolne środki, a reszta ważniejszych inwestycji jest już wykonana.

Osobiście, większość osób, które znam robi ogrodzenie kilka (min. 2) lat po wybudowaniu :D

Wolałbym, żeby mi nie zamieszkali bezdomni, albo nie zaiwaniono okien :)

W Polsce jest tak, że własności nieogrodzonej nie jesteś w stanie skutecznie chronić. IMHO ogrodzenie to "must have". Siatką leśną minimum.

Po wykonaniu stanu surowego zamkniętego najlepiej?

Prawo i zasady bezpieczeństwa wymagają, by z chwilą wbicia łopaty, teren budowy był ogrodzony. Polecam te rozwiązanie, szczególnie jeśli okolica jest zamieszkała przez dzieci.

ogrodzenie mam (oprócz bramy i siatki na długości dwóch przęseł),

Pierwsza rzecz - ogrodź całą. Bramę możesz wykonać z kawałka pręta zbrojeniowego/sztachety i zamykaj (łącz) za sobą (np. drutem) z resztą ogrodzenia. Możesz zastanowić się nad dodaniem szczegółów do tego rytuału,. by zobaczyć, czy nie było nieproszonych gości podczas Twojej nieobecności (dodać sznurek, taśmę, kamyszek w odpowiednim miejscu etc.).

Przedstaw się najbliższym sąsiadom. Rozeznaj teren, daj do siebie numer, poproś, by "rzucili okiem" lub przekierowali jedną z kamer na drogę w kierunku Twojej działki.

Z tego co się orientuję:

Złodzieje, przed akcją, robią rekonesans, co warto podwędzić.

Ogrodzenie, a tym bardziej tymczasowe, to żadna przeszkoda. Jeśli ktoś się napali na kradzież, to go nie zatrzyma.

Odosobniona budowa to łakomy kąsek. Zastanów się czy nie zamontować oświetlenia na wieczór-noc + kamera/kamery. Możesz też sam, w nieregularny sposób doglądać działki (szczególnie w nocy, kiedy złodzieje mają najwięcej "spokoju" na akcję).

2009 r. - czuję jakby to było 100 lat temu :)

Porządne podejście.

Dzieci nie wpadną do wykopów, nie zrobią sobie krzywdy bawiąc się wśród zbrojenia. Tak należy chyba na to popatrzeć. Do tego wymóg prawny, bezpieczeństwo prawne własności - gruntu i materiału lub sprzętu, sąsiedzi, którym może się nie spodobać taka prowizorka.

2009 r. - czuję jakby to było 100 lat temu :)

Porządne podejście.

Dzieci nie wpadną do wykopów, nie zrobią sobie krzywdy bawiąc się wśród zbrojenia. Tak należy chyba na to popatrzeć. Do tego wymóg prawny, bezpieczeństwo prawne własności - gruntu i materiału lub sprzętu, sąsiedzi, którym może się nie spodobać taka prowizorka.

Oj dawno to było;) ale tak jak piszesz - spokój miałem przez całą budowę - nikt i nic się nie plątało i nie było problemy z bezpieczeństwem, a i nawet przy dużym wietrze do sąsiadów nie leciały ewentualne śmieci - zatrzymywały się na ogrodzeniu.

• 3 weeks później...

Hej, nie chcę zakładać nowego wątku. Od frontu mam ogrodzenie sztachotwe metalowe 120 cm na podmurówce i słupkach murowanych Joniec.

Z boku mam teraz z siatki 150 cm, które chciałbym zastapić również sztachetami metalowymi 150 cm, ale bez podmurówki na słupkach stalowych. Przęsła 2,5m, słupki 60x40x1,2mm. I teraz pytanie - jakiej długości dać te słupy? Producent ma w ofercie dwie długości 2 metry i 2,4 metra. I jak montować słupki? Szerszym bokiem do przodu ogrodzenia, czy węższym?

• 2 weeks później...
Ja też zauważyłem, że ludzie zostawiają to na sam koniec i robią jak znajdzie się na to budżet, bo cały czas trafiają się ważniejsze wydatki :p

Wiesz, frontowe ogrodzenie zawsze niesie za sobą dość duże koszty- ja za swoje klinkierowe plus kute przęsła, trzy furtki i brama przesuwna oraz śmietnik kryty dachówką też czekałem dwa lata:p

Nie spałbym spokojnie :D

W przypadku, gdy nieruchomość jest nieogrodzona, właściwie nie sposób skorzystać z ochrony własności/posesoryjnej.

Napisz gdzie, to zobaczę :)

W Kórniku. Mowa jest o docelowym ogrodzeniu a nie ogrodzeniu jako takim. Nie mam docelowego. Mam zwykłą siatkę.

Tak jak mówiłem, przebijam Was wszystkich, moje "ogrodzenie frontowe" od momentu zamieszkania czyli po 8,5 roku ;)

Po tylu latach widzę tylko jeden minus takiego "ogrodzenia",kotki i pieski wchodzą bezkarnie pod naszą nieobecność i robią sobie kupkę na naszej trawie ;)

Aaa,mieszkam na podgliwickiej wsi, gdzie bandytów, złodziei,tudzież patologi nie uświadczysz ;)

Narzędzia i maszyny ogrodnicze nie raz zostawały na zewnątrz,podpięte nawet pod przedłużacz...

Ale co Polska A to Polska A :D

8b0e0645c3d49555med.jpg

Edytowane przez Arturo1972

Tak jak mówiłem, przebijam Was wszystkich, moje "ogrodzenie frontowe" od momentu zamieszkania czyli po 8,5 roku ;)

Po tylu latach widzę tylko jeden minus takiego "ogrodzenia",kotki i pieski wchodzą bezkarnie pod naszą nieobecność i robią sobie kupkę na naszej trawie ;)

Aaa,mieszkam na podgliwickiej wsi, gdzie bandytów, złodziei,tudzież patologi nie uświadczysz ;)

Narzędzia i maszyny ogrodnicze nie raz zostawały na zewnątrz,podpięte nawet pod przedłużacz...

Ale co Polska A to Polska A :D

8b0e0645c3d49555med.jpg

Utopia arturo

W Polsce A wszyscy chodzą uśmiechnięci. Gdy pada deszcz to zawsze świeci słońce. Lody w lecie się nie topią, bo sprowadzane z Deutschland. Tolerancja płynie ulicami jak rzeka. Geje mają zniżki do wesołego miasteczka, a transy darmowe wejściówki do zoo. Kobiety pachną fiołkami i oddają się jedynie prawdziwym europejczykom. Oczywiście po okazaniu paszportu tvnu.

Za to w Polsce B; ludzie... co tam się dzieje. Ciemnota, patologia, głód, ubóstwo. Wszyscy żyją z 500+. Bród na ulicach. Bezzębna biedota na każdym kroku. Homofobia, faszyzm, nazizm, komuna, szowinizm, masochizm. Dzieci rodzą się głupie, a ludzie są brzydcy. Każdy głosuję na PIS ! Degrengoladna intelektualna. AVE

Słuchaj, nie wiem o co Ci chodzi - ja mieszkam w Polsce B mam zresztą to w podpisie, znając Arturo nie wyobrażam sobie, aby z tego kpił tylko zażartował co zresztą zaznaczył uśmiechem.

Ja 35 lat mieszkałem w Polsce A ( mieszkałem 45 km od Arturo),a teraz na wschód od Wisły i zarazem i tu i tu można spotkać się z tolerancją i chamstwem - nawet jak to widać w stosunku do piłkarzy Legii W-wa.:sick: A złodziejstwo...

https://www.onet.pl/informacje/tu-stolica/znikaja-latarnie-lawki-smietniki-i-rosliny-skala-kradziezy-przeraza/nc4n37q,30bc1058..pełno tego wszędzie, ale wychowanie wynosi się z domu i nie potrzebne są do tego ogrodzenia.

ps

I tak od ogrodzenia do polityki - blisko na tym forum jak zawsze.

Edytowane przez CityMatic

W Kórniku. Mowa jest o docelowym ogrodzeniu a nie ogrodzeniu jako takim. Nie mam docelowego. Mam zwykłą siatkę.

Zauważyłem opis sąsiadko. Zażartowałem.

Geje mają zniżki do wesołego miasteczka, a transy darmowe wejściówki do zoo.

:rotfl:

Wracając do tematu - sąsiad postawił front (boki miał już zrobione z naciąganej siatki) po 3 latach. Wcześniej siatka leśna.

Możecie podać koszt postawienia frontu / pozostałego ogrodzenia + ile metrów?

Często spotkałem się z zdziwieniem kobiet ile (jak dużo) to kosztuje. Niedawno usłyszałem 220 zł za mb płotu betonowego, 75 zł/mb za płot panelowy i ok. 200 tys. za kamienny za ogrodzenie działki 20 ar.

Edytowane przez Sativum