d7d 09.03.2025 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 godzin temu Ile rocznie nadwyżki ee pójdzie rocznie do magazynu w sieci a ile zużywa pompa ciepła? Masz np. PV o mocy 5 kWp która produkuje rocznie 5.000 kWh. 4.000 kWh idzie na cele bytowe, autokonsumpcja to 25% czyli do sieci oddajesz ok. 4.000 kWh. Wraca 3.200 kWh a na PC potrzeba np. 4.000 kWh rocznie. Magazyn ładowany nocą będzie przydatny. Czy to się opłaca to zależy od cen ee i magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 godzin temu W dniu 7.03.2025 o 23:23, sito napisał: Ja kupiłem pompę za 2900zł czyli mniej niż kosztuje kocioł elektryczny. Ile złota bym za to kupił ? Gratulacje. Daj innym namiary. Cieszą się, jak zapłacą 10x tyle za działający system grzewczy na PC. 29 minut temu, damiaszek napisał: Co zyskujemy dokładając magazyn do paneli z net-meteringiem? UPSa i możliwość pracy wyspowej PV, gdy sieć przekracza napięcie (fajnie mieć wtedy miejsce w magazynie, bo trudno zużyć wszystko bezpośrednio w takich momentach) 18 minut temu, d7d napisał: Magazyn ładowany nocą będzie przydatny. Czy to się opłaca to zależy od cen ee i magazynu. Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 09.03.2025 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 godzin temu 56 minut temu, Kaizen napisał: UPSa i możliwość pracy wyspowej PV, gdy sieć przekracza napięcie (fajnie mieć wtedy miejsce w magazynie, bo trudno zużyć wszystko bezpośrednio w takich momentach) Tak, ale to jest działanie zapobiegawczo-ratunkowe, jak nie dział sieć. Dotyczy w zasadzie każdego urządzenia pobierającego prąd (światło, lodówka, ogrzewanie kablami itp.). Przy net-meteringu magazyn w sieci o sprawności 80% i bezstratnym przechowywaniu energii przez jeden rok, pojemnością ograniczony możliwościami podpiętej instalacji PV ciężko przebić. A w razie awarii, to taniej wyjdzie kupić agregat i kanister paliwa. Godzinę temu, Kaizen napisał: Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. W podłodze można magazynować, ale wiąże się to z pewnymi niedogodnościami. Czasami magazynuję, wiąże się to jednak z cieplejszą podłogą dla niektórych nieakceptowalne. Zewnętrzny bufor bardziej stabilny i uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 godzin temu 26 minut temu, damiaszek napisał: Czasami magazynuję, wiąże się to jednak z cieplejszą podłogą dla niektórych nieakceptowalne. Jakby się udało we współczesnym domu mieć zauważalnie ciepłą... To byłaby to zaleta. Ale niestety, magazynując tyle, żeby utrzymać w domu spełniającym chociaż WT2017 temperaturę komfortu to ładowaniem wylewki w tanich godzinach nie zaznasz przyjemnie ciepłej podłogi. Chyba, że będziesz grzał tylko w łazienkach. Pomiary w sygnaturce - wpisy o bezwładności podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 09.03.2025 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) Subiektywne odczucie, ile to jest przyjemnie ciepła podłoga? Niestety każda akumulacja ciepła w podłodze wiąże się z podniesieniem temperatury w podłodze i pomieszczeniu. Edytowane 7 godzin temu przez damiaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, damiaszek napisał: Subiektywne odczucie, ile to jest przyjemnie ciepła podłoga? Obiektywnie tak to wygląda: To nie jest odczuwalnie ciepła podłoga. Nie mówiąc o przyjemnie ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.03.2025 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Kaizen napisał: Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu. Przedstaw swoje obliczenia które potwierdzają takie tezy. Co to znaczy czyli ile wynosi "tragiczna sprawność" ? Może wynosi 50% ?? Kilkuprocentowe obciążenie magazynu energii to ile to jest w kW? Magazyn może oddawać moc np. 5 kW (lub 2,5 kW) a kilka procent to jest np. 5% czyli 125 W. U siebie masz taki mały pobór mocy? 3 kWh dziennie, 1.095 kWh rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu 53 minuty temu, d7d napisał: Magazyn może oddawać moc np. 5 kW Nie pisałem o magazynie, pisałem o inwerterze. To, że magazyn wysiada, jak odpalę dwa palniki w kuchence pociągnie drogi prąd z sieci nawet, jak nic innego nie pracuje to też nie zaleta. 53 minuty temu, d7d napisał: U siebie masz taki mały pobór mocy? W ciągu dnia? Jak nikogo nie ma w domu? A Ty jaki masz pobór mocy? Ale nawet DOBRY trzyfazowy inwerter 5kW przy poborze rzędu 250W (5%) ma sprawność w okolicach 75% (jeszcze może się to wysypać, jak to jedna faza ciągnie - bo akurat tak jest u mnie, gdzie to automatyka domowa, monitoring, sieć, lodówka i kilka drobiazgów podpiętych pod jedną fazę a inne praktycznie zero obciążenia). Do tego bierze z 50W na własne potrzeby 24/7. Więc jak dostarcza te 250W to wyciąga z magazynu ze 400W. To ile zostanie na pokrycie kosztów zużycia magazynu (który tylko w ulotkach marketingowych ma tysiące pełnych cykli ładowania - w testach zależnie od DoD - przy pracy 40-60% jest cień szansy na dożycie takiego "wieku"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.03.2025 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 godziny temu W dniu 5.03.2025 o 12:39, Kaizen napisał: Zgadza się. Tyle, że kotły na biomasę raczej nie płyną do nas z Chin a serwisanci i kominiarze są lokalni, więc mniej emitują. Utylizować... Tak... Widziałeś jakąś rozbiórkę, gdzie odsysali czynnik przed demolką? Ile tu naliczysz klim wiszących w momencie demolki? Masz dane ile materiałów w kotłach na biomasę nie pochodzi z Chin ? Serwisanci pomp nie są lokalni ? Pracuję od niedawna w branży "kotłowej" i ludzie kupują wiele dodatkowych rzeczy przez okres eksploatacji kotła. Wiaderka na popiół, łopatki, rury kominowe, sznurki i silikony uszczelniające, szczotki do czyszczenia, pękające ruszty , dmuchawy, ślimaki itp. Produkcja tych rzeczy jest nieemisyjna ? A jak kocioł pęknie na pół to kupują nowy. Widziałeś kiedyś pompę pękniętą na pół ? Moja pompa waży 87kg ( a mogłem kupić mniejszą o wadze 69kg ) a najmniejszy kocioł na biomasę waży ~200kg i wymusza wybudowanie domu o kilka dodatkowych metrów więcej co pewnie jest bardzo ekologiczne Piszesz tu że pompy emitują CO2 poprzez spalanie węgla w elektrowniach tak jakby twoje kable nie emitowały... Kumpel pracuje na złomowisku i tam czynnik jeśli jest w aucie jest odsysany bo jest na tym kasa. Z pompami i klimatyzacjami można to rozwiązać tak samo, kwestia ceny czynnika. Co do samych pomp , PV i zakładów energetycznych . Bronisz ich ( ZE ) nie wiemy czemu. Po kupnie działki 4 lata czekałem na przyłączę od Tauronu... Na samym początku chciałem grzać dom z COP1 bo jestem fanem prostych rozwiązań. Na szczęście zostawiłem sobie furtkę w postaci rurek w podłodze. Gdyby komukolwiek zależało, to byłaby dla ludzi grzejących prądem rozsądna II taryfa skoro bloki i tak muszą w nocy pracować. Ale oni mają nas zwyczajnie gdzieś, więc ja odwdzięczam się tym samym. Mam w poważaniu to że moje PV będzie "zakłócać" pracę systemu. Nikt nad nami ( społeczeństwem ) się nie lituje, więc dlaczego mamy się nie bronić na tyle ile się da ? Mam taryfę G12W i mimo że większość energii konsumuje w II taryfie średnio mam już prawie 1zł za kWh. Udało mi się wybudować dom który przy rodzinie 2+1 i CWU grzanym COP1 pochłonął w zeszłym roku 5300 kWh. Po zamontowaniu pompy i małego PV zamierzam zejść do 3000 kWh. Co mam jeszcze zrobić dla tej planety żeby mniej emitować CO2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts