d7d 09.03.2025 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 godzin temu Ile rocznie nadwyżki ee pójdzie rocznie do magazynu w sieci a ile zużywa pompa ciepła? Masz np. PV o mocy 5 kWp która produkuje rocznie 5.000 kWh. 4.000 kWh idzie na cele bytowe, autokonsumpcja to 25% czyli do sieci oddajesz ok. 4.000 kWh. Wraca 3.200 kWh a na PC potrzeba np. 4.000 kWh rocznie. Magazyn ładowany nocą będzie przydatny. Czy to się opłaca to zależy od cen ee i magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 godzin temu W dniu 7.03.2025 o 23:23, sito napisał: Ja kupiłem pompę za 2900zł czyli mniej niż kosztuje kocioł elektryczny. Ile złota bym za to kupił ? Gratulacje. Daj innym namiary. Cieszą się, jak zapłacą 10x tyle za działający system grzewczy na PC. 29 minut temu, damiaszek napisał: Co zyskujemy dokładając magazyn do paneli z net-meteringiem? UPSa i możliwość pracy wyspowej PV, gdy sieć przekracza napięcie (fajnie mieć wtedy miejsce w magazynie, bo trudno zużyć wszystko bezpośrednio w takich momentach) 18 minut temu, d7d napisał: Magazyn ładowany nocą będzie przydatny. Czy to się opłaca to zależy od cen ee i magazynu. Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 09.03.2025 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu 56 minut temu, Kaizen napisał: UPSa i możliwość pracy wyspowej PV, gdy sieć przekracza napięcie (fajnie mieć wtedy miejsce w magazynie, bo trudno zużyć wszystko bezpośrednio w takich momentach) Tak, ale to jest działanie zapobiegawczo-ratunkowe, jak nie dział sieć. Dotyczy w zasadzie każdego urządzenia pobierającego prąd (światło, lodówka, ogrzewanie kablami itp.). Przy net-meteringu magazyn w sieci o sprawności 80% i bezstratnym przechowywaniu energii przez jeden rok, pojemnością ograniczony możliwościami podpiętej instalacji PV ciężko przebić. A w razie awarii, to taniej wyjdzie kupić agregat i kanister paliwa. Godzinę temu, Kaizen napisał: Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. W podłodze można magazynować, ale wiąże się to z pewnymi niedogodnościami. Czasami magazynuję, wiąże się to jednak z cieplejszą podłogą dla niektórych nieakceptowalne. Zewnętrzny bufor bardziej stabilny i uniwersalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 godzin temu 26 minut temu, damiaszek napisał: Czasami magazynuję, wiąże się to jednak z cieplejszą podłogą dla niektórych nieakceptowalne. Jakby się udało we współczesnym domu mieć zauważalnie ciepłą... To byłaby to zaleta. Ale niestety, magazynując tyle, żeby utrzymać w domu spełniającym chociaż WT2017 temperaturę komfortu to ładowaniem wylewki w tanich godzinach nie zaznasz przyjemnie ciepłej podłogi. Chyba, że będziesz grzał tylko w łazienkach. Pomiary w sygnaturce - wpisy o bezwładności podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 09.03.2025 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) Subiektywne odczucie, ile to jest przyjemnie ciepła podłoga? Niestety każda akumulacja ciepła w podłodze wiąże się z podniesieniem temperatury w podłodze i pomieszczeniu. Edytowane 12 godzin temu przez damiaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 godzin temu Godzinę temu, damiaszek napisał: Subiektywne odczucie, ile to jest przyjemnie ciepła podłoga? Obiektywnie tak to wygląda: To nie jest odczuwalnie ciepła podłoga. Nie mówiąc o przyjemnie ciepłej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.03.2025 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 godzin temu 4 godziny temu, Kaizen napisał: Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu. Przedstaw swoje obliczenia które potwierdzają takie tezy. Co to znaczy czyli ile wynosi "tragiczna sprawność" ? Może wynosi 50% ?? Kilkuprocentowe obciążenie magazynu energii to ile to jest w kW? Magazyn może oddawać moc np. 5 kW (lub 2,5 kW) a kilka procent to jest np. 5% czyli 125 W. U siebie masz taki mały pobór mocy? 3 kWh dziennie, 1.095 kWh rocznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2025 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 godzin temu 53 minuty temu, d7d napisał: Magazyn może oddawać moc np. 5 kW Nie pisałem o magazynie, pisałem o inwerterze. To, że magazyn wysiada, jak odpalę dwa palniki w kuchence pociągnie drogi prąd z sieci nawet, jak nic innego nie pracuje to też nie zaleta. 53 minuty temu, d7d napisał: U siebie masz taki mały pobór mocy? W ciągu dnia? Jak nikogo nie ma w domu? A Ty jaki masz pobór mocy? Ale nawet DOBRY trzyfazowy inwerter 5kW przy poborze rzędu 250W (5%) ma sprawność w okolicach 75% (jeszcze może się to wysypać, jak to jedna faza ciągnie - bo akurat tak jest u mnie, gdzie to automatyka domowa, monitoring, sieć, lodówka i kilka drobiazgów podpiętych pod jedną fazę a inne praktycznie zero obciążenia). Do tego bierze z 50W na własne potrzeby 24/7. Więc jak dostarcza te 250W to wyciąga z magazynu ze 400W. To ile zostanie na pokrycie kosztów zużycia magazynu (który tylko w ulotkach marketingowych ma tysiące pełnych cykli ładowania - w testach zależnie od DoD - przy pracy 40-60% jest cień szansy na dożycie takiego "wieku"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 09.03.2025 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 godzin temu W dniu 5.03.2025 o 12:39, Kaizen napisał: Zgadza się. Tyle, że kotły na biomasę raczej nie płyną do nas z Chin a serwisanci i kominiarze są lokalni, więc mniej emitują. Utylizować... Tak... Widziałeś jakąś rozbiórkę, gdzie odsysali czynnik przed demolką? Ile tu naliczysz klim wiszących w momencie demolki? Masz dane ile materiałów w kotłach na biomasę nie pochodzi z Chin ? Serwisanci pomp nie są lokalni ? Pracuję od niedawna w branży "kotłowej" i ludzie kupują wiele dodatkowych rzeczy przez okres eksploatacji kotła. Wiaderka na popiół, łopatki, rury kominowe, sznurki i silikony uszczelniające, szczotki do czyszczenia, pękające ruszty , dmuchawy, ślimaki itp. Produkcja tych rzeczy jest nieemisyjna ? A jak kocioł pęknie na pół to kupują nowy. Widziałeś kiedyś pompę pękniętą na pół ? Moja pompa waży 87kg ( a mogłem kupić mniejszą o wadze 69kg ) a najmniejszy kocioł na biomasę waży ~200kg i wymusza wybudowanie domu o kilka dodatkowych metrów więcej co pewnie jest bardzo ekologiczne Piszesz tu że pompy emitują CO2 poprzez spalanie węgla w elektrowniach tak jakby twoje kable nie emitowały... Kumpel pracuje na złomowisku i tam czynnik jeśli jest w aucie jest odsysany bo jest na tym kasa. Z pompami i klimatyzacjami można to rozwiązać tak samo, kwestia ceny czynnika. Co do samych pomp , PV i zakładów energetycznych . Bronisz ich ( ZE ) nie wiemy czemu. Po kupnie działki 4 lata czekałem na przyłączę od Tauronu... Na samym początku chciałem grzać dom z COP1 bo jestem fanem prostych rozwiązań. Na szczęście zostawiłem sobie furtkę w postaci rurek w podłodze. Gdyby komukolwiek zależało, to byłaby dla ludzi grzejących prądem rozsądna II taryfa skoro bloki i tak muszą w nocy pracować. Ale oni mają nas zwyczajnie gdzieś, więc ja odwdzięczam się tym samym. Mam w poważaniu to że moje PV będzie "zakłócać" pracę systemu. Nikt nad nami ( społeczeństwem ) się nie lituje, więc dlaczego mamy się nie bronić na tyle ile się da ? Mam taryfę G12W i mimo że większość energii konsumuje w II taryfie średnio mam już prawie 1zł za kWh. Udało mi się wybudować dom który przy rodzinie 2+1 i CWU grzanym COP1 pochłonął w zeszłym roku 5300 kWh. Po zamontowaniu pompy i małego PV zamierzam zejść do 3000 kWh. Co mam jeszcze zrobić dla tej planety żeby mniej emitować CO2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 10.03.2025 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 38 minut temu (edytowane) 10 godzin temu, Kaizen napisał: Obiektywnie tak to wygląda: To nie jest odczuwalnie ciepła podłoga. Nie mówiąc o przyjemnie ciepłej To ściana czy obraz obrócony o 90%. Pisałem że subiektywne odczucie: Tu masz podłogę w kuchni, odczuwalnie temp. neutralna i w spiżarni - odczuwalnie chłodna, ale nie odmraża gołej stopy. Powyżej, subiektywnie wyraźnie ciepła, wg. mnie górna granica komfortu. Edytowane 37 minut temu przez damiaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts