Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa bez fotowoltaika - ma sens?

MonaWisnia

Recommended Posts

Godzinę temu, Kaizen napisał:

To dlatego chodząc po zimnym dębie jest mniej nieprzyjemnie, niż przy wykładzinie PCV (o tej samej lambdzie).

Specyficzne i wybiórcze porównanie materiałów o tej samej .  Jak porównujesz ceramikę do drewna, to pojemność ma mniejsze znaczenie niż przewodnictwo dla odbioru temperatury. Zwłaszcza jak zasiądziesz w łazience, albo staniesz przed umywalką.

Podłoga grzeje u mnie drugi czy trzeci sezon tylko w łazienkach. Właśnie po to, żeby była przyjemnie ciepła (wcześniej grzałem też w sypialniach). I nie ma problemu z przegrzewaniem łazienek.

Można i tak, ale sama podłoga w łazienkach nie uciągnęła by mi całego ogrzewania w domu przy akceptowalnej temperaturze. Po za tym podłoga wtedy w innych strefach byłaby już nieakceptowalnie zimna ;-). Tak jak pisałem subiektywne odczucia, dla mnie 22C to neutralnie a 24 to już ciepło w stopy.

W dniu 9.03.2025 o 18:25, Kaizen napisał:

Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu.

Ale Ty nie masz żadnej podstawy do kwestionowania, a jednak kwestionujesz?

Czy znajdziesz jakieś dane?

Kwestionuję Twoje twierdzenie z 09.03.2025 o 18:35.  Podajesz, że sprawność jest tragiczna ale nie podałeś dowodów.

PS Możliwe, że Deye, Foxx są słabe w wydaniu hybrydowym. Możliwe, też że są dobre ale przy większym lub dużym obciążeniu. Nie każdy ma podbór dzienny na poziomie 1.200 W.

2 godziny temu, Kaizen napisał:

Podłoga grzeje u mnie drugi czy trzeci sezon tylko w łazienkach. Właśnie po to, żeby była przyjemnie ciepła (wcześniej grzałem też w sypialniach). I nie ma problemu z przegrzewaniem łazienek.

Czym więc grzejesz swój dom?

Zachwalane przez Ciebie kable grzewcze z COP=1, jako najtańsze ogrzewanie, poszły w odstawkę?

Podłącz kable do magazynu energii to sprawdzisz czy przy takim obciążeniu sprawność falownika hybrydowego połączonego z magazynem energii nadal jest tragiczna.

Kalkulowałeś opłacalność magazynu energii przy cenie zakupu ee na poziomie np. 0,10 PLN/kWh ?

5 godzin temu, damiaszek napisał:

Po za tym podłoga wtedy w innych strefach byłaby już nieakceptowalnie zimna ;-)

Poza łazienką praktycznie nie chodzę boso. Taki urok współczesnych domów, że nie da się mieć i ciepłej podłogi w całym domu, i nie przegrzanych pomieszczeń.

5 godzin temu, d7d napisał:

Kwestionuję Twoje twierdzenie z 09.03.2025 o 18:35. 

Niczego wtedy nie napisałem.

Podajesz, że sprawność jest tragiczna ale nie podałeś dowodów.

Oprócz pisania bez zrozumienia czytaj ze zrozumieniem.

W dniu 11.03.2025 o 13:53, Kaizen napisał:

At night, battery empty (at 10%), house usage 300 Watt BUT inverter still consuming 150 Watt!!! So grid consumption is at 450 Watt!!!"

W dniu 11.03.2025 o 17:28, Kaizen napisał:
  W dniu 11.03.2025 o 15:00, d7d napisał:

Opowieści na YT i podobne często bywają mało wiarygodne

Jak ktoś podpina baterie i pokazuje pobór prądu to co tu nie wierzyć?

W dniu 11.03.2025 o 13:53, Kaizen napisał:

Masz bana na google i YT?

Podobnych informacji masz po kokardę. Każdy, kto mierzył .

W dniu 8.09.2019 o 09:49, jasiek71 napisał:

Ktoś się kiedyś pytał o sprawność tego rozwiązania z zasilaniem bateryjnym...

Po ok dwóch miesiącach użytkowania wychodzi że średnio cały system traci około 1,5kWh na dobę pomiędzy tym co generuje ładowarka fotowoltaiczna a tym co pobiera chałupa...

Mój młody kolega, Chat, tak to widzi:

Chat.jpg

Czym więc grzejesz swój dom?

Zachwalane przez Ciebie kable grzewcze z COP=1, jako najtańsze ogrzewanie, poszły w odstawkę?

Od początku grzeję kablami, kominkiem i klimą.

To co się zmieniło, że wyłączyłem kable w sypialniach żeby dłużej pracowały w łazienkach.

Podłącz kable do magazynu energii to sprawdzisz czy przy takim obciążeniu sprawność falownika hybrydowego połączonego z magazynem energii nadal jest tragiczna.

Mam kupić magazyn, ładować go i z niego ciągnąć prąd, żeby więcej płacić? Ani CO, ani CWU nie pracuje u mnie w drogiej strefie. Więc po co, nawet mając PV, miałbym wykorzystywać magazyn? Co najwyżej jakąś automatykę bym odpalił, żeby nie oddawać do sieci gdy można jeszcze coś upchać w CWU albo podłogę.

Kalkulowałeś opłacalność magazynu energii przy cenie zakupu ee na poziomie np. 0,10 PLN/kWh ?

Gdy masz takie ceny to problem polega na tym, że produkujesz wielokrotnie więcej dziennie niż masz pojemność magazynu i sobie możesz do niego całe nic wpakować (znaczy tyle, co zużyjesz w nocy - a że w dzień starasz się zużyć na maksa bezpośrednio, to zostaje góra 2kWh).