damiaszek 12.03.2025 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu Godzinę temu, Kaizen napisał: To dlatego chodząc po zimnym dębie jest mniej nieprzyjemnie, niż przy wykładzinie PCV (o tej samej lambdzie). Specyficzne i wybiórcze porównanie materiałów o tej samej . Jak porównujesz ceramikę do drewna, to pojemność ma mniejsze znaczenie niż przewodnictwo dla odbioru temperatury. Zwłaszcza jak zasiądziesz w łazience, albo staniesz przed umywalką. Godzinę temu, Kaizen napisał: Podłoga grzeje u mnie drugi czy trzeci sezon tylko w łazienkach. Właśnie po to, żeby była przyjemnie ciepła (wcześniej grzałem też w sypialniach). I nie ma problemu z przegrzewaniem łazienek. Można i tak, ale sama podłoga w łazienkach nie uciągnęła by mi całego ogrzewania w domu przy akceptowalnej temperaturze. Po za tym podłoga wtedy w innych strefach byłaby już nieakceptowalnie zimna ;-). Tak jak pisałem subiektywne odczucia, dla mnie 22C to neutralnie a 24 to już ciepło w stopy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2025 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu W dniu 9.03.2025 o 18:25, Kaizen napisał: Będzie przydatny. Zimą. Taki w podłodze. Bo LFP się nie opłaci ładować przy różnicy w cenie rzędu 40gr/kWh. Większość tego zjedzą straty na ładowaniu, rozładowywaniu i inwerterze (ma tragiczną sprawność jak pracuje z kilkuprocentowym obciążeniem). Oszczędności będą za małe, żeby pokryć koszt zużycia magazynu. Godzinę temu, Kaizen napisał: Ale Ty nie masz żadnej podstawy do kwestionowania, a jednak kwestionujesz? Czy znajdziesz jakieś dane? Kwestionuję Twoje twierdzenie z 09.03.2025 o 18:35. Podajesz, że sprawność jest tragiczna ale nie podałeś dowodów. PS Możliwe, że Deye, Foxx są słabe w wydaniu hybrydowym. Możliwe, też że są dobre ale przy większym lub dużym obciążeniu. Nie każdy ma podbór dzienny na poziomie 1.200 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.03.2025 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 godzin temu 2 godziny temu, Kaizen napisał: Podłoga grzeje u mnie drugi czy trzeci sezon tylko w łazienkach. Właśnie po to, żeby była przyjemnie ciepła (wcześniej grzałem też w sypialniach). I nie ma problemu z przegrzewaniem łazienek. Czym więc grzejesz swój dom? Zachwalane przez Ciebie kable grzewcze z COP=1, jako najtańsze ogrzewanie, poszły w odstawkę? Podłącz kable do magazynu energii to sprawdzisz czy przy takim obciążeniu sprawność falownika hybrydowego połączonego z magazynem energii nadal jest tragiczna. Kalkulowałeś opłacalność magazynu energii przy cenie zakupu ee na poziomie np. 0,10 PLN/kWh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2025 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 minut temu 5 godzin temu, damiaszek napisał: Po za tym podłoga wtedy w innych strefach byłaby już nieakceptowalnie zimna Poza łazienką praktycznie nie chodzę boso. Taki urok współczesnych domów, że nie da się mieć i ciepłej podłogi w całym domu, i nie przegrzanych pomieszczeń. 5 godzin temu, d7d napisał: Kwestionuję Twoje twierdzenie z 09.03.2025 o 18:35. Niczego wtedy nie napisałem. 5 godzin temu, d7d napisał: Podajesz, że sprawność jest tragiczna ale nie podałeś dowodów. Oprócz pisania bez zrozumienia czytaj ze zrozumieniem. W dniu 11.03.2025 o 13:53, Kaizen napisał: At night, battery empty (at 10%), house usage 300 Watt BUT inverter still consuming 150 Watt!!! So grid consumption is at 450 Watt!!!" W dniu 11.03.2025 o 17:28, Kaizen napisał: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4104115.html Napisano wczoraj o 17:28 W dniu 11.03.2025 o 15:00, d7d napisał: Opowieści na YT i podobne często bywają mało wiarygodne Jak ktoś podpina baterie i pokazuje pobór prądu to co tu nie wierzyć? W dniu 11.03.2025 o 13:53, Kaizen napisał: Masz bana na google i YT? Podobnych informacji masz po kokardę. Każdy, kto mierzył . W dniu 8.09.2019 o 09:49, jasiek71 napisał: Ktoś się kiedyś pytał o sprawność tego rozwiązania z zasilaniem bateryjnym... Po ok dwóch miesiącach użytkowania wychodzi że średnio cały system traci około 1,5kWh na dobę pomiędzy tym co generuje ładowarka fotowoltaiczna a tym co pobiera chałupa... Mój młody kolega, Chat, tak to widzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.03.2025 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 minut temu 5 godzin temu, d7d napisał: Czym więc grzejesz swój dom? Zachwalane przez Ciebie kable grzewcze z COP=1, jako najtańsze ogrzewanie, poszły w odstawkę? Od początku grzeję kablami, kominkiem i klimą. To co się zmieniło, że wyłączyłem kable w sypialniach żeby dłużej pracowały w łazienkach. 5 godzin temu, d7d napisał: Podłącz kable do magazynu energii to sprawdzisz czy przy takim obciążeniu sprawność falownika hybrydowego połączonego z magazynem energii nadal jest tragiczna. Mam kupić magazyn, ładować go i z niego ciągnąć prąd, żeby więcej płacić? Ani CO, ani CWU nie pracuje u mnie w drogiej strefie. Więc po co, nawet mając PV, miałbym wykorzystywać magazyn? Co najwyżej jakąś automatykę bym odpalił, żeby nie oddawać do sieci gdy można jeszcze coś upchać w CWU albo podłogę. 5 godzin temu, d7d napisał: Kalkulowałeś opłacalność magazynu energii przy cenie zakupu ee na poziomie np. 0,10 PLN/kWh ? Gdy masz takie ceny to problem polega na tym, że produkujesz wielokrotnie więcej dziennie niż masz pojemność magazynu i sobie możesz do niego całe nic wpakować (znaczy tyle, co zużyjesz w nocy - a że w dzień starasz się zużyć na maksa bezpośrednio, to zostaje góra 2kWh). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts