Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tauron kręci "bat" na prosumentów? W umowach obejście dla gwarancji rozliczenia.

JarkoCz

Recommended Posts

Witam, to mój pierwszy temat na forum, choć dałbym sobie palec uciąć, że już tu pisałem kilka lat temu podczas budowy domu.

Niestety wracam z trudnym tematem i chciałbym zwrócić waszą uwagę na pewien punkt umowy jakie Tauron podsyła nowym prosumentom do podpisania, poznać waszą opinię, a może uzyskać pomoc w wymuszeniu na operatorze zmiany wzorów umów w tym zakresie. Może ktoś ma doświadczenie z UOKiK, jest prawnikiem bądź korzystał z pomocy biur poselskich.

Przechodząc do meritum, Tauron po zgłoszeniu przesyła prosumentom umowę, a w zasadzie aneks do umowy kompleksowej w której zgodnie ze swoim ustawowym obowiązkiem zobowiązuje się do dokonywania rozliczeń energii elektrycznej wprowadzanej do sieci dystrybucyjnej elektroenergetycznej wobec energii elektrycznej pobranej. Deklaruje też spełnienie obowiązku rozliczania na zasadach określonych ustawą o oze przez kolejne 15 lat.

Wszystko piękne i oczywiste, ale niestety jest pewne ale.

W § 4 pkt 10 aneksu zapisano następujący wytrych cyt.: "W przypadku zmiany w powszechnie obowiązujących przepisach prawa szczegółowego sposobu obliczania ilości energii elektrycznej w instalacjach odnawialnego źródła energii lub zasad jej rozliczania w taki sposób, że zapisy niniejszego Aneksu byłyby sprzeczne z tymi przepisami z dniem wejścia w życie zmienionych przepisów, Sprzedawca zobowiązuje się stosować zasady rozliczeń zgodnie z nowymi regulacjami na mocy aneksu, zawartego niezwłocznie po wejściu w życie tych zmian.".

Jeden punkt w umowie i zostajemy pozbawieni wpływu na sposób rozliczenia po wejściu nowych przepisów, dajemy operatorowi narzędzie do pozbawienia nas praw skorzystania z "gwarancji" zawartej w obecnie obowiązującej ustawie OZE z 2016 r. tj. w art. 40 pkt 1 1b).

Dzwoniłem do Tauronu, Pani potwierdziła, że w przypadku zmiany ustawy o sposobie rozliczeń otrzymam aneks wprowadzający zmiany w tym zakresie, ale mogę być spokojny bo będę mógł wypowiedzieć umowę w terminie 14 dni. Nie będzie możliwości pozostania przy dotychczasowej umowie bo zgodnie z w/cyt. punktem umowy, wyraziłem zgodę na zmianę warunków we wskazanym przypadku. Rozumiecie kochani? Dajemy im prawo zmienić umowę, jak to się stanie będziemy mogli ją wypowiedzieć, ale wówczas dotychczasowe przepis już nie będą obowiązywać, więc nie będą mieli obowiązku podpisywać z nami umowy na dotychczasowych warunkach (do czego zmusza ich obecna ustawa).

Co o tym sądzicie?

Zapis o tym, że zmiana prawa powoduje zmianę warunków jest standardowy w przeróżnych umowach. Dla prosumentów też jest od dawna zaszyty w ten czy inny sposób albo w samej umowie, albo w dokumentach do których się odwołuje. Było o tym tutaj. A że teraz to wpisują w bardziej zrozumiały sposób, to tylko pochwalić.

Chcą też aneksować stare umowy.

Ale, ten zapis z §4p10 aneksu do umowy nie może być sprzeczny z obowiązującym prawem.

Jeśli Ustawa OZE daje "gwarancje" to dopóki ona obowiązuje, §4p10 aneksu nie obowiązuje.

Ja od 3 lat mam podobny zapis w umowie z PGE, z tą tylko różnicą że PGE, będzie ze mną negocjować zmiany w umowie po zmianie prawa.

Trzeba pamiętać o zasadzie prawa nabytego, jak podpisałeś umowę to się trzymamy, co jest zapisane. W sądzie 100% spraw jest wygrywane...

i jeszcze jedno nie odsyłajcie załączników, nic nie róbcie...

pozdrawiam Tomasz

Prawa nabyte ???

Podpisuje się umowę którą obie ze stron mogą wypowiedzieć.

Mnie zastanawia jak długo "przetrwają" te stare umowy na innych warunkach niż te co będą podpisywane od kwietnia.

Kiedy jakiś z nowych klientów zaskarży do sądu to że klienci się nierówno traktowani i szybciutko się "zrówna" umowy ..

Dlatego panelom mówię nie , nikt za moje pieniądze mojego dachu sobie nie będzie wynajmował a te 200 czy nawet 500 zł miesięcznie za prąd mnie stać zapłacić dwa razy na wczasy też nie każdy musi jechać w roku .:D

Mówisz tak jak mój znajomy, jak Gmina zakładała panele dofinansowując 70% to nie zakładał bo mu nie będą dachu dziurawić.

Jego dach to blacha trapezowa sam ocynk zakładana 30 lat temu , cała już w rdzy.

Ale, ten zapis z §4p10 aneksu do umowy nie może być sprzeczny z obowiązującym prawem.

Jeśli Ustawa OZE daje "gwarancje" to dopóki ona obowiązuje, §4p10 aneksu nie obowiązuje.

Problem w tym, że może przestać obowiązywać i zapewne przestanie (15 lat to dużo czasu). Zapis art. 40 ust. 1b zobowiązuje sprzedawcę do rozliczeń na obecnych warunkach przez kolejnych 15 lat, a 15to letnia umowa daje gwarancję, że sposób rozliczenia nie zmieni się nawet w przypadku zmiany prawa. Jeśli masz umowę i jej nie wypowiesz to nic ci w tym zakresie zmieniać nie mogą, nawet jeśli ustawa przestanie obowiązywać a pojawi się nowa. Dzięki temu punktowi w umowie, niejako zgadzasz się na zmianę sposobu rozliczenia z chwilą uchylenia obecnej ustawy. Jedyną formą obrony będzie wypowiedzenia umowy, ale to nic dla ciebie nie zmieni bo w tedy już z nikim nie podpiszesz umowy na 15 lat.

W mojej opinii Tauron tym zapisem obchodzi ustawowy obowiązek rozliczania prosumentów przez kolejne 15 lat na obecnych zasadach, co wymusza na nim przepis art. 40 ust. 1b pkt 1) uoze. Tylko nie wiem jak z tym zawalczyć. Zamierzam złożyć skargę do Urzędu Regulacji Energetyki, spróbuję też do UOKiK.

się nowa. Dzięki temu punktowi w umowie, niejako zgadzasz się na zmianę sposobu rozliczenia z chwilą uchylenia obecnej ustawy. Jedyną formą obrony będzie wypowiedzenia umowy, ale to nic dla ciebie nie zmieni bo w tedy już z nikim nie podpiszesz umowy na 15 lat.

Jak wypowiesz umowę to zdemontują licznik i tyle . A nawet nie musza , można go zdalnie wyłączyć.

I tyle będzie w temacie ...

a ja mam inne pytanie. Moim dostawcą też jest tauron. Chcę zmienić teraz taryfe na G13. Ktoś robił coś podobnego ostatnio bo zastanawiam się czy przypadkiem nie wcisną mi przy okazji nowej umowy z tymi niekorzystnymi zapisami. Będę wdzieczny za odpowiedz bo troche się czaję czy ruszyć temat.

• 2 months później...
Problem w tym, że może przestać obowiązywać i zapewne przestanie (15 lat to dużo czasu). Zapis art. 40 ust. 1b zobowiązuje sprzedawcę do rozliczeń na obecnych warunkach przez kolejnych 15 lat, a 15to letnia umowa daje gwarancję, że sposób rozliczenia nie zmieni się nawet w przypadku zmiany prawa. Jeśli masz umowę i jej nie wypowiesz to nic ci w tym zakresie zmieniać nie mogą, nawet jeśli ustawa przestanie obowiązywać a pojawi się nowa. Dzięki temu punktowi w umowie, niejako zgadzasz się na zmianę sposobu rozliczenia z chwilą uchylenia obecnej ustawy. Jedyną formą obrony będzie wypowiedzenia umowy, ale to nic dla ciebie nie zmieni bo w tedy już z nikim nie podpiszesz umowy na 15 lat.

W mojej opinii Tauron tym zapisem obchodzi ustawowy obowiązek rozliczania prosumentów przez kolejne 15 lat na obecnych zasadach, co wymusza na nim przepis art. 40 ust. 1b pkt 1) uoze. Tylko nie wiem jak z tym zawalczyć. Zamierzam złożyć skargę do Urzędu Regulacji Energetyki, spróbuję też do UOKiK.

Witam, jestem zawiedziony sytuacją, zrobiłem instalacje z myślą o tym, że jeszcze na tzw. starych zasadach, a tu czytam, że najprawdopodobniej Tauron zrobił wytrych, na kanwie którego będzie mogł w każdym czasie wypowiedzieć sposób rozliczania, nie tylko przy zmianie przepisów i ich sprzeczności z dotychczasowymi uregulowaniami Aneksu, ale jak poczyta się OWUm par. 9 to Tauron może zaproponować nowe warunki nie tylko przy zmianie prawa ale także przy chęci zmian praw i obowiązków stron, które nie wynikają z obowiązujących przepisów prawa. Czytając to uważam więc, że w każdym czasie może być wszystko w umowie zmienione i jeżeli się na to nie zgodzisz to umowa zostanie rozwiązana. Nie ładnie, mógłby Muratordom zapytać przedstawicieli sprzedawców o co chodzi, i dlaczego ta umowa ma tak nierówne zapisy wobec stron, bo z jednej strony ustawa a z drugiej umowa z operatorem, który powie wiedział/a Pani/Pan na co się umawiamy. To nie było nie zgodne z prawem, ciekawe co z tego wyjdzie i viekawe czy ktoś napisał już na to skargę. Dlatego, że obowiązują obecnie przepisy z tzw. rozliczaniem ilościowym i może tak być że część klientów nie będzie miała wyjścia i będzie zmuszona do przejścia na nowe zasady a część przy tych samych uregulowaniach prawnych (chodzi o Ustawę) nie bo nie miała takiego zapisu w umowie. hmmm, może ktoś to wyjaśni. pozdrawiam

Witam, jestem zawiedziony sytuacją, zrobiłem instalacje z myślą o tym, że jeszcze na tzw. starych zasadach, a tu czytam, że najprawdopodobniej Tauron zrobił wytrych, na kanwie którego będzie mogł w każdym czasie wypowiedzieć sposób rozliczania, nie tylko przy zmianie przepisów i ich sprzeczności z dotychczasowymi uregulowaniami Aneksu, ale jak poczyta się OWUm par. 9 to Tauron może zaproponować nowe warunki nie tylko przy zmianie prawa ale także przy chęci zmian praw i obowiązków stron, które nie wynikają z obowiązujących przepisów prawa. Czytając to uważam więc, że w każdym czasie może być wszystko w umowie zmienione i jeżeli się na to nie zgodzisz to umowa zostanie rozwiązana. Nie ładnie, mógłby Muratordom zapytać przedstawicieli sprzedawców o co chodzi, i dlaczego ta umowa ma tak nierówne zapisy wobec stron, bo z jednej strony ustawa a z drugiej umowa z operatorem, który powie wiedział/a Pani/Pan na co się umawiamy. To nie było nie zgodne z prawem, ciekawe co z tego wyjdzie i viekawe czy ktoś napisał już na to skargę. Dlatego, że obowiązują obecnie przepisy z tzw. rozliczaniem ilościowym i może tak być że część klientów nie będzie miała wyjścia i będzie zmuszona do przejścia na nowe zasady a część przy tych samych uregulowaniach prawnych (chodzi o Ustawę) nie bo nie miała takiego zapisu w umowie. hmmm, może ktoś to wyjaśni. pozdrawiam

Skarga na czynności nie naruszające podstawy prawnej jest bezskuteczna. Ten temat był wałkowany x razy. Zmiany w umowie wymagają podpisania aneksu przez wszystkie strony. Jednostronne oświadczenie Tauronu i antycypowanie w temacie zmian to jego sprawa, mogą pisać co chcą a jeżeli jakiś łoś się nabierze to ich zysk. Też bym próbował na ich miejscu.