OldDiver 05.12.2021 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Jest sobie mieszkanie w starym, poniemieckim budynku. Jest tam łazienka. Przy corocznej kontroli kominiarz wpisuje do protokołu - brak kratki wentylacyjnej. Nie ma tam żadnego pieca gazowego. Wygląda na to że tam takiej kratki NIGDY nie było ! Czy to możliwe ? Właściciel mieszkania twierdzi że nie było żadnej przebudowy organizacyjnej mieszkania, a ta łazienka nigdy nie miała żadnej kratki. U sąsiadów jest tak samo. Zarządca w oparciu o protokoły grozi "nasłaniem" Nadzoru Budowlanego. Wymaga usunięcie "usterki".Jak do tego problemu podejść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 05.12.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Wstawić kratkę plus kanał wentylacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 05.12.2021 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Zignorować i niech sobie co roku wpisuje to samo do protokołu. Zarządcę odesłać na drzewo, nic nie może Ci zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.12.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 Jest sobie mieszkanie w starym, poniemieckim budynku. Jest tam łazienka. Przy corocznej kontroli kominiarz wpisuje do protokołu - brak kratki wentylacyjnej. Nie ma tam żadnego pieca gazowego. Wygląda na to że tam takiej kratki NIGDY nie było ! Czy to możliwe ? Właściciel mieszkania twierdzi że nie było żadnej przebudowy organizacyjnej mieszkania, a ta łazienka nigdy nie miała żadnej kratki. U sąsiadów jest tak samo. Zarządca w oparciu o protokoły grozi "nasłaniem" Nadzoru Budowlanego. Wymaga usunięcie "usterki". Jak do tego problemu podejść ? Jak z sąsiadem spełniacie normy dotyczące wymiany powietrza w łazienkach ? w łazience ( z WC lub bez) - 50 m3/h w wydzielonym WC - 30 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 05.12.2021 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 W starych kamienicach nie było kanałów wentylacyjnych, a jedynie kominowe, bo w każdym pomieszczeniu (albo co najmniej w co drugim) był piec który wspólnie z nieszczelnymi oknami robił za wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OldDiver 05.12.2021 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 No dobra !Tylko tak się pytam:- czy ten wymóg limitu wymiany powietrza obowiązuje także do budynków 100 letnich- jeśli tak, to kto jest zobowiązany do budowy / przebudowy instalacji wentylacyjnej. Jak wiadomo to instalacje wentylacyjne, kominowe należę do tzw. części wspólnej będącej własnością wspólnoty pod zarządem Zarządu. Czy aby kominiarz nie powinien "donieść" na Zarząd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.12.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 (edytowane) Według kominiarzy, którzy do mnie przychodzili, wentylacja być musi zgodna z prawem budowlanym. Ja mam trzy mieszkania w starych kamienicach i wszędzie musiałem przerabiać. Przy pierwszym, u siebie, miałem na korytarz z łazienki i mimo że powyżej był nieocieplony, poniemiecki strych, kominiarz się uparł i musiałem robić przez ścianę zewnętrzną.Skończyło się na kanałach pod sufitem i podwieszanych sufitach, bo łazienki wszędzie miałem w miejscach, gdzie nie było ścian zewnętrznych. I to było już lata temu a teraz jest jeszcze gorzej, bo kominiarzom już nie wystarcza dziura przez ścianę i kratka, tylko musi być komin, min 2.5m z ocynku lub kwasówki. Wszędzie też, gdzie robiłem, to inwestor robił na koszt swój a nie wspólnoty. Inwestor wołał kominiarza, ten sprawdzał czy i gdzie można zrobić kanały,kominy wentylacyjne, robił projekt, którego się trzymał wykonawca. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.12.2021 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2021 pewnie nie ma wentylacji, bo pierwotnie łazienek w starych kamienicach nie było. Latryny były na podwórzu, myto się w misce.Ktoś zrobił łazienkę w pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.12.2021 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2021 Wszędzie też, gdzie robiłem, to inwestor robił na koszt swój a nie wspólnoty. Inwestor wołał kominiarza, ten sprawdzał czy i gdzie można zrobić kanały,kominy wentylacyjne, robił projekt, którego się trzymał wykonawca. Kominiarz z uprawnieniami to ciekawostka Zrób dziurę przez ścianę i wstaw wentylator, wtedy pozbędziesz się kominiarza - bo ten wentylacji mechanicznej sprawdzać nie może. Chyba, że studia w międzyczasie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts