mnew 28.12.2021 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Dzięki za feedback. Kiedy zaczynasz, jaki rejon RP? Planuję nie później niż lipiec. Trochę czekam na moment z zakupem materiałów i całej otoczki przed budową. Mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 28.12.2021 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Może zastanowisz się nad założeniem dziennika budowy? Projekt i założenia są interesujące. Myślę, że niejeden forumowicz mółgłby skorzystać z Twojego doświadczenia zw. z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.12.2021 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2021 Nie ja dobieram moc, ale specjalista Napisałes "mi dobrac" zrozumiałem, ze to Ty dobierasz moc pompy a nie specalista, ale nic nie wspomniałes o tych pozorach, nie chcesz tego tematu rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cyba 30.12.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2021 1. Nawet posiadając w rodzinie osoby zajmujące się budowlanką trzeba się zastanowić czy na pewno one za darmo poświęcą dużą ilość czasu na pracę u kogoś z rodziny zamiast u klienta za normalną stawkę oraz jeżeli tak to i tak trzeba wziąć pod uwagę koszty samego materiału które aktualnie są bardzo wysokie. 2. Zastanowił bym się poważnie nad garażem gdyż (tak mi się wydaje) każdy budując dom chce sobie podnieść standard życia, ja nigdy nie zostawiam samochodu na dworze, zawsze stoi w garażu, sama karoseria lepiej się trzyma, a i mój komfort wsiadając do takiego samochodu jest dużo większy. 3. Poważnie zastanowił bym się jednak nad większym pomieszczeniem gospodarczym ze względu, że wiele osób nie bierze pod uwagę wielu narzędzi jakie przyjdzie schować tj. taczka, łopoty, grabie, łopata do śniegu, rowery, zabawki dzieci, meble ogrodowe, kosiarka do trawy + mniejsze takie jak podstawowe narzędzia typu śrubokręty, wiertarka, kątówka itp. to na prawdę zajmuje bardzo wiele miejsca, a już nie wspomnę, że zawsze jest wygodnie mieć jakiś stół roboczy z imadłem.Rozumiem, że wiele osób wydaje się to zbędne, ale zrozumieją jak zaczną mieszkać w swoim domu z placem gdzie zawsze trzeba mieć jakieś narzędzie aby cokolwiek zrobić. Moja wycena domu który jest tutaj proponowany to jakieś 700tys do stanu pod klucz (licząc własną robotę przy wykończeniach oraz wg. mnie średnie koszt materiałów) P.S. Przy pompie ciepła warto wg. mnie pomyśleć o fotowoltaice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 31.12.2021 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2021 1. Nawet posiadając w rodzinie osoby zajmujące się budowlanką trzeba się zastanowić czy na pewno one za darmo poświęcą dużą ilość czasu na pracę u kogoś z rodziny zamiast u klienta za normalną stawkę oraz jeżeli tak to i tak trzeba wziąć pod uwagę koszty samego materiału które aktualnie są bardzo wysokie. 2. Zastanowił bym się poważnie nad garażem gdyż (tak mi się wydaje) każdy budując dom chce sobie podnieść standard życia, ja nigdy nie zostawiam samochodu na dworze, zawsze stoi w garażu, sama karoseria lepiej się trzyma, a i mój komfort wsiadając do takiego samochodu jest dużo większy. 3. Poważnie zastanowił bym się jednak nad większym pomieszczeniem gospodarczym ze względu, że wiele osób nie bierze pod uwagę wielu narzędzi jakie przyjdzie schować tj. taczka, łopoty, grabie, łopata do śniegu, rowery, zabawki dzieci, meble ogrodowe, kosiarka do trawy + mniejsze takie jak podstawowe narzędzia typu śrubokręty, wiertarka, kątówka itp. to na prawdę zajmuje bardzo wiele miejsca, a już nie wspomnę, że zawsze jest wygodnie mieć jakiś stół roboczy z imadłem. Rozumiem, że wiele osób wydaje się to zbędne, ale zrozumieją jak zaczną mieszkać w swoim domu z placem gdzie zawsze trzeba mieć jakieś narzędzie aby cokolwiek zrobić. Moja wycena domu który jest tutaj proponowany to jakieś 700tys do stanu pod klucz (licząc własną robotę przy wykończeniach oraz wg. mnie średnie koszt materiałów) P.S. Przy pompie ciepła warto wg. mnie pomyśleć o fotowoltaice. 1. Dlatego wiem, że wiele zrobię sam 2. Prywatny będzie w garażu, a służbowego karoseria niech wytrzyma 2 lata więcej mi nie trzeba 3. Będę miał niewielki budynek gospodarczy 4. Jeśli chodzi o wycenę pod klucz liczę nie więcej niż 550 - 600k (może się uda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 16.10.2022 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2022 Niestety jak to w życiu bywa niewiele jest tak jak chcemy. Tak jest i tym razem, bo jednak nasze plany odłożyły się w czasie i wstrzymaliśmy się z budową. Planowaliśmy ostatecznie budować szmaragd 5, jednak w chwili obecnej człowiek wszystko na spokojnie przemyślał i zwrócił wzrok nieco w kierunku parterówki. Z czego to wynika? Przede wszystkim mamy dużą działkę o szerokości 35mb i długości 65mb. Projekty są dla nas głownie wskazówką bo pewnie i tak będzie to projekt indywidualny na bazie któregoś z projektu. Przede wszystkim zależy nam aby mieć 3 pokoje po ok 15m2, jeden taki z 7m2 jako gabinet, który jest nam potrzebny, jedna łazienka, pralnia, spiżarnia. I w sumie to tyle, albo aż tyle. Garaż przynależny do domu mimo, że koszty zwiększa, ale jest to dla nas kluczowe nawet ze względów praktyczno/wizualnych. Jak liczymy to potrzebujemy ok 130-140m2 co już może wchodzić bardziej w dom z poddaszem niż parterówkę mówiąc o kosztach. Tak jak pisaliśmy myśleliśmy o domu: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-renklodach-28-g2-m393264bfd7ac4 Czy przy takim metrażu myśleć jednak już o czymś większym np. taki znaleziony tutaj na formum, który wydaje się naprawdę ciekawyhttps://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-tamaryszkach-2-n-ver-2-ma8b1f70590e62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts