Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gree versati 6kw split wydajność przy -20

szaman100

Recommended Posts

Zgłupiałam już. Jak sprawdzić moc pompy przy temperaturze -20?

Ciepło właściwe podaje mi, maksymalną moc pompy powietrznej 4kw przy -20. Czyli jak rozumiem mam szukać pompy, która przy -20 będzie miała wydajność 4kw? Tylko jak to sprawdzić. Przepatrzyłam katalogi i strony i w tych tabelkach nie widzę tej informacji...

Czy 6kw gree versati ma moc 4kw w przypadku mrozów -20?

Ktoś podpowie, gdzie tego szukać? I czy dobrze rozumiem wynik z ciepła właściwego?

Edytowane przez szaman100

Skoro koniecznie chcesz Gree.

To tak : strona - katalog - https://gree.pl/content/uploads/2021/12/katalog_2022_pompy_ciepla_versatiiii_net_zab.pdf

Od strony 28 są tabelki z danymi :

Vesati III 6 kW Split - maksymalnie podniesie temp. wody w C.O. do +45*C przy -20*C i wyciągnie w tych warunkach 2,83 kW mocy grzewczej (nie wiem tylko czy to moc maksymalna czy z uwzględnieniem defrostu).

Versati 8 kW - przy tych samych warunkach +45*C przy -20*C wyciągnie moc 3,84.

Przy podłogówce i wodzie grzanej do +40*C przy -20*C osiągną takie same moce, a przy wodzie grzanej do +35*C ta 6 kW wyciągnie 2,89 kW, a 8 kW wyciągnie tyle samo 3,84 kW.

Resztę uzupełnią grzałką. Do potrzebnych 4 kW.

4c954cd5e1db.jpg

Edytowane przez Marco36