Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na przekroczenie napięcia i wyłączanie inwertera

sylwekr

Recommended Posts

Cześć

Mam problem z wysokim napięciem w sieci i wyłączaniem się falownika. Oczywiście problem występował tylko latem gdy instalacje produkują najwięcej. Zgłosiłem problem do zakładu energetycznego, przyjechali podobno na kilka dni zostawili jakieś swoje urządzenie rejestrujące napięcie. Podjechali do mnie jak zabierali sprzęt do pomiaru, co ja właściwie się czepiam bo napięcie jest w normie na każdej z faz, że u nich jest wszystko O.K., że to ja mam coś u siebie spier... . Pokazywałem im wykresy napięcia z falownika, gdzie nieraz przez cały tydzień napięcie jest w normie, a nieraz kilka dni pod rząd napięcie potrafi sporo na którejś z faz przekroczyć 250V i falownik u mnie kilka razy w ciągu dnia się wyłacza na różne okresy czasu od kilku do kilkudziesięciu minut. Ale zignorowali bo oni zrobili swoje pomiary i to oni mają rację i pojechali, a za jakiś czas przyszło oficjalne pismo, że parametry sieci są w normie.

Wpadłem na taki pomysł, czy to ma sens ? Mam zbiornik 1000l do CO z wężownicą CWU. Na lato używam grzałki w połowie wysokości 3 fazowej 3KW aby tylko kożystać z CWU. Czy jest sens wymienić tą grzałkę na 9KW i zastosować na każdej z faz przekaźniki napięcia (np ustawić 252V, czas zwłoki np 3 minuty - przy histerezie 4V). Czyli jesli na którejś z faz jak napięcie przekroczy 252V załącza się element grzejny tylko dla tej fazy, jeśli napięcie spadnie poniżej 248V i będzie tak minimum 3 minuty to dopiero grzałka się rozłączy. Czy to ma sens, przy wysokim napieciu na jednej fazie obciążył bym tylko tą fazę praktycznie zużywając cała produkcję na tej fazie mojego falownika, czy to zminimalizuje / wyeliminuje jego wyłączenia ? Czy te kombinacje mają sens ?

Edytowane przez sylwekr

Nie wiem ile kosztuje grzałka 9kW do Twojego bojlera, przelicz na postawie dotychczasowych wyłączeń czy Ci się opłaci wymieniać ten element, kiedy Ci się to zwróci.

Napisałeś, że parametry sieci sprawdzane przez fachowców z energetyki w okresie kilku dni były w normie. Czy w okresie tego testu miałeś wyłączenia falownika?

Jeśli tak to może masz duży spadek napięcia na kablach ac łączących falownik z licznikiem. Być może sytuację poprawiłoby poprowadzenie przewodów o większym przekroju. Jakiej mocy masz instalację oraz falownik od strony ac i o jakiej średnicy oraz jak długie przewody podłączone od falownika do licznika?

Być może mylę się w sprawie punktu pomiaru napięcia przez fachowców bo zakładam, że jest nim licznik to koledzy z forum mnie poprawią ale chodzi mi po prostu o sprawdzenie czy instalatorzy montujący Ci fotowoltaikę poprowadzili przewody o odpowiednim przekroju.

U mnie pierwotnie dali zbyt mały przekrój kabli solarnych od strony dc. Nie było tragedii ale wymieniłem kable 4mm2 na 6mm2, bo 4mm2 nie zapewniały spadku napięcia poniżej 1%.

Od siebie dodam, że np przewody "solarne" oznaczone jako 4mm2 mają w rzeczywistości 3,2mm2. Nie wiem czy wszystkie ale moje takie były a to był producent polski.

Zresztą tak samo jest ze "zwykłymi" przewodami miedzianymi.

Jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś to sprawdź dokładnie co masz poprowadzone od falownika.

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, w moim przypadku napięcie, które pokazuje aplikacja falownika a napięcie pokazywane przez licznik różnią się od ok. 0,5-1,2V nawet przy minimalnej produkcji rzędu 100W. Nie wiem z czego wynikają te różnice ale na pewno nie z faktu straty na przewodach ac.

Edytowane przez Dolce1313

Problem zgłosiłem jak występował sporadycznie i możliwe, że jak były robione pomiary napięcie nie przekraczało 253V. Nasilił się problem w późniejszym czasie, prawdopodobnie po tym jak powstały kolejne instalacje fotowoltaiczne w okolicy. Nie wiadomo czy problem bedzie się nasilał w kolejne lato czy będzie lepiej, bo w okolicy powstaje trochę nowych domów, więc ilość odbiorców energii będzie rosła więc może działające obecne instalacje nie będą tak podbijały napięcia (oby tylko jeszcze nie doszły kolejne instalacje) Nie zakładam, że problem jest u mnie z grubościami przewodów, cała instalacja PV jest na przewodach 6mm, a WLZ i podłaczenie między głowną rozdzielnią a garażem gdzie jest falownik to przewody 5x16mm

1. Co zrobisz z tym ciepłem? Jak na dobę zużywasz np. 5kWh na CWU to tyle tam upchasz.

2. Jak dookoła kilka (a co dopiero jak to kilkanaście czy kilkadziesiąt) instalacji produkuje po 10kW to co zmieni Twoje drobne 9kW?

Walcz dalej z dystrybutorem. Pewnie na wiosnę, bo teraz nawet jak napięcia masz wysokie, to w normie (choć powinno być w okolicach 230V - a nie 240V czy więcej).