Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenia wyrównawcze

Recommended Posts

Mam pytanie.

Otóż elektryk, zresztą na moją prośbą, przygotował coś w rodzaju połączenia wyrównawczego, czyli poprowadził kabel od rury przy wodomierzu do kotłowni, w której jest rura gazowa, a wkrótce będą rury miedziane do instalacji wodnej i ogrzewania.

Co należy zrobić z tym końcem kabelka, który został doprowadzony od wodomierza do kotłowni?

05ac9eed9e823968med.jpg

0b7789864d803e50med.jpg

Pooglądałem zdjęcia.

Wygląda na to, że to są 2 osobne kabelki i każdy z nich łączy się z bednarką, która idzie do zbrojenia w płycie fundamentowej pod podłogą.

1. Czy jest to mniej więcej prawidłowe postępowanie?

2. Do czego należy złapać obejmą ten kabelek, który wychodzi przy kotle? Może do rury gazowej?

3. A co jest nieprawidłowego z obejmą przy wodomierzu?

4. I jak należy wykonać zbocznikowanie? Czemu ma służyć?

2f145c2cd9a5db5amed.jpg

Widzę, że masz połączona szynę PE instalacji elektrycznej z uziemioną szyną GSW.

Ale ... co z dalszymi połączeniami - od szyny GSW do MSW, do których poinny być podłączone

- przewody ochronne wyrównawcze

– przewody uziemiające

– przewody ochronne

– przewody uziemiające funkcjonalne, jeżeli występują.

Trochę tego mało u Ciebie, dlatego wspomnij panu "elekrykowi" o PN-HD 60364-5-54.

Daj jemu i sobie bardzo dobrą lekture doktora Musiała "Połączenia wyrównawcze ochronne"

Tam jest wszystko, by umieć.

Kłaniają się definicje "części przewodzących jednocześnie dostepnych, "części przewodzących obcych" itd.

PS ad3. Objemka ma być na rurze, nie za złączką częściowo izolowaną pakułami.

Musiał ładnie opisał te problemy.

I na koniec - jaki jest przekrój tej linki/drutu o barwie z-ż pomiędzy rozdzielnicą a GSW?

Edytowane przez elpapiotr

Na razie nie odpowiem na pytania, ale dopytam o jeszcze jedno.

Otóż chcę zamontować gniazdko na suficie w celu podłączenia wtyczki napędy bramy.

Ponieważ pod sufitem ma być 10 cm wełny, to przydałaby mi się taka długa puszka z podstawą przykręcaną do stropu, np. na 3-4 kołki.

Czy może ktoś wspomóc linkiem do takiego wyrobu?

Coś takiego, ale bez styropianu:

d9fdecbd74b7ad6bmed.jpg

Puszka do ociepleń to był taki przykład, bo jest długa.

Nie wiem, czy znajdę puszkę do płyt gipsowych, która ma te 10 cm długości, żeby się zlicować z wełną. Chyba że coś podłożę między puszkę a strop. Np. najpierw przykręcę do stropu łatę o grubości 4 cm, a do niej puszkę o długości 6 cm.

Jeśli ma się schować nad płytą g-k, to w jaki sposób mocuje się ją do płyty?

Tak ma się schować, niestety elpapiotr ma rację, porażające lenistwo z Twojej strony. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "puszka elektryczna gk" i masz i rysunki i filmy jak to jest mocowane a mocowana jest do płyty.

I na koniec - jaki jest przekrój tej linki/drutu o barwie z-ż pomiędzy rozdzielnicą a GSW?

Przekrój tych linek to 6 mm2.

Linki przechodzą przez rozdzielnicę:

fa3be506dc636a9cmed.jpg

I idą do tej bednarki:

7c23ce3866f34e0dmed.jpg

I jeszcze jedno.

Chyba nie ma wymogu, żeby gniazdko w garażu było z klapką, tak jak w łazienkach?

Edytowane przez Robinson74